• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Kommer du i håg hur det var att cykla i regn?

Kommer du i håg hur det var att cykla i regn?

Kommer du i håg hur det var när fukten kröp in under cykeljackan och ärmarna klibbade sig mot huden? När det kippade i cykelskorna och fötterna var kalla och blöta. Eller minns du hur det immade igen så där irritersamt på cykelglasögonen och du förtvivlat försökte torka bort fukten med leriga handskar? När rötterna var hala och lömska och framhjulet slant och det skvätte upp vatten som letade sig in under cykelbyxorna?

Minns du frustrationen eller kanske med ledan när det regnade dag efter dag, pass efter pass och stigarna var som små bäckar. Leran som fastnade överallt på cykeln och allt bara blev jobbigare för varje dag. När kläderna aldrig torkade och skorna luktade hemskt illa.

Jag minns det men har bara cyklat två gånger i duggregn den här sommaren. Jag längtar efter allt det här som vanligtvis känns jobbigt och tråkigt. Det som är vanlig svensk sommar eller åtminstone vanlig Jämtländsk sommar. För det har varit läskigt torrt och varmt den här sommaren. Stigarna har aldrig varit så torra och snabba och cykeln aldrig så dammig.

Jag fick leta efter vindjackan och benvärmarna häromveckan. Långt in i garderoben låg de. Jag tog med dem utifall att det skulle bli lite kallare och fuktigare. Lite som försöka mana på vädret att vända.

Så häromdagen vände det. I alla fall för en stund. Jag och Sandra fick äntligen cykla i dimma och fukt. Uppe på Katrinatoppen dagen efter fjällcyklingen. Regnet stod som spön i backen medan vi åt frukost. När vi väl tog oss ut upphörde det men skogen var vacker. Alla färger som varit matta och utbrända var plötsligt klara och starka. Det luktade fjällskog. Jag tänkte att jag faktiskt inte mindes hur det var att cykla på blöta stenar och att det krävs övning. Övning för att inte låta framhjulet slinta, för att kunna ta sig över hala rötter och hantera lera.

I går kom regnet med besked även till stugan. Temperaturen sjönk med 10 grader. Fortfarande höga fjällsommartemperaturer men ändå. 18 grader varmt är bättre än 28. Även om jag kommer att fräsa lite åt all fukt så småningom så behöver naturen detta. Så låt det smattra lite mer mot stugtaket. Cykelkläder torkar och jag lär mig att cykla på blöta stigar.

 

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: