Las Rápidas – lagtempo på Zwift

Förra torsdagen provade jag lagtempo för första gången i Zwift. Jag har sedan förrförra året varit med i zwiftlaget SZ men inte tävlat så mycket- Än mindre bara med tjejer. Till den här hösten har eldsjälen Karl Tiselius skakat liv i den kvinnliga delen av SZ och rekryterat in fler tjejer. Dels för att skapa lag till Zwift lagtemposerie som körs på torsdagar och dels för att få fler tjejer att tävla på Zwift.

För det är något speciellt att få köra hårt och få den där känslan av tävling med adrenalin, pepp inför och nöjdheten att passera under målportalen. Den på dataskärmen framför sig, hemma i sitt eget vardagsrum efter runt en timme på så hög puls och många watt ut ur benen. Något som jag inte kan uppbringa utan den virtuella världen som Zwift är. Ännu mer speciellt är det att få köra med ett lag.

Precis som i riktiga världen handlar det om samarbete, kommunikation i klungan och rätt positionering. Vem drar? Vem går ned och vilar lite, kanske står över en förning, vem är stark just nu? Och peppen man får, gåshuden när det flyter på och hastigheten är hög. Allt det där går att få i låtsasvärlden Zwift.

Och i kväll var det häftigt. Förra torsdagen handlade det mycket om att känna efter. Lära mig hur jag skulle ligga i klungan, få tekniken att stämma och komma i väg. Precis som förra torsdagen kopplade vi upp oss via röstchatten så att vi kunde kommunicera. Med oss coachen Karl med pedagogiskt guidade och peppade oss. Vi var ett tight gäng som i front pressade runt 4-4,5 w/kg och någonstans runt 3-3,5w/kg på rullen. Runt tre mil på en ganska platt bana. 56 minuter av riktigt rolig och bitvis jobbig körning. Ett fint snurr i klungan och skönt surr och flås i lurarna.

Det är surrealistiskt. Jag sitter i mitt vardagsrum i Östersund, i andra delar av Sverige sitter 6 tjejer till. Alla starka, några som tävlar på riktigt på hög nivå. Jag nervös innan och efter en stund eufori över att jag orkar hänga med, orkar pressa och känner mig stark.

Säga vad man vill om Zwift men det är socialt, otroligt jobbigt, riktigt bra träning och i mångt och mycket verklighetstroget. Och på det här sättet, med lagtempo och någon som mer än gärna delar med sig av tips så ger det mig otroligt mycket kunskap att ta med mig ut i verklighetscyklingen och framförallt gör det mig stark!

Halloween i Zwift, jag fick dinoarmar.

Så nästa torsdag hoppas jag att kan cykla med laget Las Rapidas igen. Få pressa ur många watt ur benen, öva klungkörning och kliva av trainern med ett stort leende!

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: