Mekkväll med She Rides

I går kväll bjöd Erika, Sara och jag in till mekkväll på Velo Rapide. Ett event vi planerat länge och anade skulle få stor uppslutning och bli uppskattat. Men att det skulle bli så stor uppslutning var vi inte riktigt beredda på. I efterhand kanske vi skulle ha satt en maxgräns men killarna på Velo trollade med utrymme så att vi fick plats. För det dök nämligen upp över 40 stycken tjejer i går kväll.

Så många tjejer som ville lära sig att justera växlar, laga punktering och sköta om cykeln på allra bästa sätt. Saker som kan tyckas enkla för dem som redan kan men som är värdefullt för att hålla cykeln i bra skick och många gånger spara mycket pengar och förlänga cykelns livstid.

Erika hade på ett grymt sätt roddat kvällens innehåll med Anders och John på Velo Rapide. Sara som alldeles nyligen fått barn kom dit med frukt och lilla Stina i bärsele. Jag ordande kakor och kom i sista sekund och möttes av en butik som kokade av glada tjejer. Många nya ansikten och många som har varit med på cykeltillfällena under sommaren.

Eftersom vi blev så många tog John med oss ut till garaget i anslutning till butiken där han gick igenom det viktigaste på en nivå som alla förstod. Det blev många skratt, många frågor och många aha-upplevelser. För min del återupprepning av det som jag fixar själv men ett enkelt knep att få av däck från fälg utan däckavtagare och ett lika enkelt knep att få på däcket igen utan att svettas över de där mystiska centimeterana som alltid verkar försvinna när man har lite lite kvar att kränga på. Det tar jag med mig och övar vidare på hemma.

Vi pausade efter runt en timme för kaffe, dricka och fika uppe i butiken. Många passade på att fylla på förrådet av oljor och annat som behövs för att sköta om cykeln. Som sig bör kaffe i cykliga muggar. Ni vet ju vid det här laget att jag är svag för fika i samband med cykel och det har gått som ett tema genom alla våra träffar under sommaren. Och ett självklart inslag på en mekkväll.

De sista 40 minuterna ägnades åt att få genomgång om hur växlar ska justeras. Något som kan låta svårt men som egentligen är ganska lätt bara man vet hur man ska göra. Som med det mesta innan man lärt sig. Det handlar om övning och att våga prova. För mycket kan man lösa själv och små enkla saker som underlättar mycket om något strular. För cykelvård är roligt och något jag önskar att jag ägnade lite mer tid till själv. Jag kan men det är som oftast enklare att låta sambon ta hand om det. Han gillar ju att pyssla.

Strax efter åtta lämnade vi Velo med löftet om att ordna fler mektillfällen. Tillfällen där vi kan gå lite djupare in på cykelunderhåll och skötsel. I går var en bra start och jag tror många fick med sig mycket matnyttigt. Och mer finns det att lära det är en sak som är säker.

Tack John och Anders för att ni tog emot oss och för att ni ordnade så att alla fick plats! Tack alla ni som kom och gjorde kvällen till en riktigt trevlig sådan. 

Varför enbart en tjejträff? Därför att det att det i bland är enklare att våga ställa sina frågor utan killar som redan kan. För det är inte alltid självklart hur man lagar en punktering eller hur viktigt det är att smörja kedjan. Det är inte självklart hur man justerar sina växlar. Självklart kan inte alla killar det heller och många skulle mer än gärna få samma basickunskap. Men vi valde helt enkelt att göra det till en tjejkväll den här gången!

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: