Midnattscykling för tredje året

För tre år sedan kom jag och Erika på den lite galna iden när vi möttes i jobbets korridorer att bjuda in till en midnattscykling. En kväll när natten aldrig riktigt blev mörk och tiden mellan skymning och gryning var kort. Jag sms:ade henne en stund efter att vi mötts för att höra om vi skulle göra allvar av iden. I går möttes vi igen som hastigast i korridoren och sa till varandra att det redan gått tre år sedan vi gjorde slag i saken och att cirkeln var sluten. För några timmar senare skulle vi möta upp ett stort gäng för midnattscykling.

Som förra året var junikvällen kylig. Jag hade letat fram mina varma vinterkläder och cykelskor. Packat ned en extra buff i ryggsäcken tillsammans med varm saft och smörgåsar. Vinden som varit hård under dagen skulle mojna lite framåt midnatt men tempen skulle krypa ned mot nollstrecket.

Jag huttrade lite när vi rullade ned genom stan och mötte upp 21 stycken väl påpälsade cyklister. Strax efter halv elva rullade vi mot Brunflo lagom till stans studenter köade in på hamnkrogen och för att efter vägen plocka upp två cyklister till. Vi hade en skön medvind om än kall och himlen var så där fint rosa.

Foto Hasse Gustafsson

Precis som de två tidigare åren cyklade vi grusvägen längs med storsjön mot Brunflo med korta avstickare på stig. Det var en mäktig syn att vända sig bakåt och se den stora klungan bakom sig och solnedgången över Frösön. Tempot var behagligt skönt och kroppen varm i alla vintercykelkläder.

Vi gjorde några avstickare på stig och Reinhold fick visa vägen när vi tände våra cykellampor och vek in på Brunflos elljusspår. Några tryckte på lite och väntade in vid Brunflos bikepark. Vi rullade sedan via sjön mot Solberg på andra sidan sjön där Reinhold lovat att visa ett par fina stigar på väg mot fikapausen vid Svartsjöarnas stuga.

Precis som åren innan slogs jag av den där speciella känslan att cykla mitt i natten. Om hur fint det var att rulla förbi nedsläkta hus och gårdar. Bara höra ljudet av våra cyklar och det sköna surret av röster i vår grupp i en annars tyst natt. Passera hästar som nyfiket följde oss med blicken när vi vek av upp mot skogen på långa grusvägar. Få träffa nya bekantskaper som jag bara sett då och då i facebookgruppen.

Få vika av på fina stigar i ljuset av många pannlampor och gena över en kohage i en stor grupp. Mitt i natten när jag egentligen borde ha sovit för längesedan. Ha nära till skratt av trötthet och frysa lite om händer och fötter och se  nyvakna kor förvånat iaktta oss.

Foto: Hasse Gustafsson

För att sedan trängas i hop på bänkar vid tjärnen när kroppen var lite trött. Få dricka varm saft och bli bjuden på kubb medan sorlet steg i natten.  Bryta upp när det blev lite för kallt och trampa i gång stela och kalla ben genom skogen tillbaka till stan. Se hur gryningen gjorde himlen över stan färggrann och känna hur vinden avtog. Kika ned på klockan och se att den var långt över 2. Möta studenterna igen, nu när festen var över, och säga hejdå till sina cykelkompisar.

Det var lika trevligt som åren innan och lika svårt att komma till ro och somna trots att klockan var långt efter läggdags. jag tänkte innan jag somnade att det är så otroligt roligt att fått lära känna de här människorna som jag cyklar tillsammans med och att det nästan alltid är någon ny med. En person till som delar samma och i bland lite nördiga intresse. Jag tänkte också med ett litet leende på de människor vi mötte i natt när vi rullade ut genom stan. Jag undrar vad de tänkte när de såg oss passera. Så många på cykel så sent på kvällen. Kanske är vi lite knäppa men på ett skönt sätt!

För att få spendera en juninatt som aldrig riktigt blir mörk på det här sättet är fint. En av sommarens höjdpunkter och jag hoppas att vi låter traditionen leva vidare.

6

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: