Mina mål inför säsongen 2015

Bild från Falu cykelklubb. Från Långa Lugnet 2014. 

Vi, Hasse och jag, har inte direkt spikat sommarens aktiviteter ännu. Vi har nog på båda håll en tanke om vad vi vill göra. Det gäller att få i hop det där till någorlunda ett. Det är ännu inte klart men jag har en struktur som jag kan dela med mig av än så länge.

Jag började formulera mål i höstas. Hur sommaren skulle se. Vilka tävlingar jag ville köra. Jag kom egentligen inte så långt. Det har varit lite upp och ned i livet och i motivationen ett tag.

Jag tror mycket av min motivationsdipp beror på att jag inte formulerat målen riktigt. En lös tanke här och en annan där. Jag behöver i bland ha konkreta mål att sträva emot för att få bra struktur och tro på det jag gör. Inte alltid för jag tränar som en tok ändå bara för att jag älskar alla former av rörelse. Men jag vill ha någon mening med tunga intervallpass.

Som nu när Vasaloppet står på tur. Nog för att jag kan åka skidor hur mycket som helst om tiden fanns men för att ta mig an de där riktigt jobbiga och inte alltid så roliga passen måste det finnas något hägrar lite längre fram. Samtidigt har jag inte släppt min tänkta cykelträning även om den inte bedrivs utomhus. Jag har också jobbat upp en stark kropp i gymmet i syfte att hålla en cykelsäsong.

Efter målgången av Vasaloppet den 8 mars flyttas fokus till cykel igen. Men innan ska jag njuta av vårskidåkning på fjället. Sådant är viktigt.

I vilket fall som helst har jag tänkt lite annorlunda i år jämfört med tre senaste åren med långloppscupen och mtb-tävlingar. Tidigare har jag velat vara bäst i alla lopp jag ställt upp i. Att sätta sådana mål är för mig i praktiken omöjligt. För hur toppar man formen till maj och behåller den toppformen fram till hösten? Inte lätt.

I år har jag tre huvudmål för min cykelsäsong.

  • Tempoloppen under Jämtlandsserien. 
  • Cykelvasan den 15 augusti. 
  • Lånlopps-SM i september 13 september. 

3 stora mål. Det största målet är SM. Då vill jag vara mitt bästa jag. Om mitt bästa jag är att nå pallen är det där jag ska vara. Men jag ska vara mitt bästa jag.

Loppen däremellan som jag ska åka ser jag som grymt bra träning och något roligt på vägen. Det blir något långlopp, de jag gillar allra bäst. Ett par är bestämda andra ligger på tänka-listan. Jag vill köra de roliga ”byloppen” jag åkte i fjol. Kommer att ställa upp i de flesta av Jämtlandsseriens landsvägslopp och självklart tempoloppen. Men det sker i mån av ork och tid. Jag skulle vilja om jag kan också ställa upp i något tempolopp utanför länsgränsen.

Självklart vill jag göra så bra i från mig som möjligt men det ska inte bara vara fokus på det. Jag ska se loppen som en värdemätare på hur jag står just då och hur jag ska jobba vidare mot hösten och SM. Jag tror att det här gör att jag kanske kan släppa lite av all den press jag lägger på mig själv. Jag tror också att min tänkta träningsupplägg blir bra utifrån detta.
Tänker se dessa lopp och planer som träningspass med lite guldkant.

Hur det kommer att gå, om det är helt fel taktik eller om det är ett vinnande koncept återstår att se. Jag känner i alla fall ett stort pirr i magen när jag tänker på min plan. Det känns rätt i maggropen. Jag har för tillfället mycket jäklar annamamma i mitt tänk och träning och något att sträva emot.
Kanske blir det här mitt sista år med tävlingslicens? Det vet jag ännu inte. Det finns så mycket annat jag vill göra i cykelsammanhang som inte handlar om långloppscup och tävlingar.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: