• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Mörksuggejakten på söndag och tankarna inför.

Mörksuggejakten på söndag och tankarna inför.

Jag har velat så. Fram och tillbaka. När jag ordnade startplats till Cecilia i går kväll sa hon bara; du kör väl du också? Det var så vi bestämde från början. Att vi alla tre skulle ställa upp. Sedan hände något med självförtroende och motivation. Kanske mest med lusten till att nåla nummerlapp. Det kostar en del att köra långlopp. Speciellt om man inte riktigt får fingrarna ur och anmäler sig innan ordinarie anmälningstid går ut.

Mörksuggejakten är ett av långloppets finaste banor. Inte särskilt teknisk utan består av snabba grusvägspartier och de fina tallmostigarna som vi så ofta cyklar. Det är omgivningarna som gör loppet till vad det är. Två och en halv gång har jag kört loppet. Första gången regnade det, jag var trött och sliten efter många lopp och ovanan att köra mtb. Det var mitt första år i tävlingsklass. Jag hatade min cykel, min usla ben och kom gråtande i mål i den nedre delen av resultatlistan. Året därpå var jag funktionär eftersom jag hade träningsförbud på grund av sjukdom. Det var riktigt trevligt att se hur ett långlopp går till från sidan om. Året därpå, 2014 var jag supertaggad och hade grymma ben. Loppet slutade för min del efter utförslöporna efter Högåsberget. En mil in i loppet gick min sadel sönder.

2015 gjorde jag mitt bästa långlopp. Känslan var riktigt bra. Jag var stark  och kunde gå med i de klungor som bildades. Tänkte flera gånger under loppet at oavsett placering skulle jag vara så där toknöjd över min prestation. Jag kom i mål som andra dam efter Anna Frohm som vann. Det skiljde runt 5 minuter mellan oss och hon var den som dominerade D30 det året.

I år känner jag mig i bättre cykelform någonsin. Jag har aldrig cyklat så fort som jag gör just nu. Varken i backar eller längre partier. Inte varit snabbare på tekniska stigar eller utför. Det om något borde ge en självförtroendeboost och något jag ska vara nöjd över. Jag har fått några veckors riktigt bra träning i kroppen och har för en gång skull varit frisk. Jag har nött grusvägar och cyklat långa backar runt stugan. Men ändå känns det som jag inte fixar ett långlopp. Jag är rädd för vad andra ska tänka och tycka och små välmenade kommentarer om att jag åker fort och skulle därför prestera bra på tävling eller att jag borde kunna slå den ena eller den andre får mig bli ännu mer nervös och ångestfull.

Det är en sak att åka fort på en stig hemma än att ta fram all den kraften på en tävling. Det handlar så mycket om att huvudet ska vara med. Just där ligger problemet nu. Att huvudet inte är med. Problemet är också, även om det är jättefånigt och dumt är att jag är så himla rädd för vad andra ska säga när jag inte presterar på topp. Vem bryr sig egentligen säger förnuftet, för bara att åka 70 km är en prestation i sig. Prestationsmänniskan och den osäkra sidan säger att i tävlingsklass räknas enbart placeringar och inte vilken tid jag cyklar in på även om det skulle vara bättre än förut.

Men å andra sidan är det som jag skrivit förut otroligt dumt att skriva ned sig redan innan loppet. Jag kan ju bara ställa mig på startlinjen och göra mitt allra bästa för dagen. Hur långt det räcker återstår att se. Jag kanske har ben som glittrar på söndag eller så har jag inte det. Skulle det vara så händer inget annat än att jag får ett riktigt bra träningspass i kroppen. Som det känns just nu blir det här mitt sista långlopp någonsin i Långloppcsupen. Så varför inte göra det bästa av det?

Foto Elna Dahlstrand. Från Mörksuggejakten 2015

(För att ge mig själv något annat att tänka på och liksom längta efter och för att ta udden av nervositeten har vi bokat stuga i Sälen i mitten av nästa vecka. Vi ska göra något som jag längtat efter sedan jag först läste om det för några år sedan. Mer om det i morgon!)

 

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

3 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: