• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • När det bjuds in till fin stigcykling och 27 tjejer dyker upp

När det bjuds in till fin stigcykling och 27 tjejer dyker upp

Tänk ändå att lilla Östersund kokar av cykel. På alla nivåer och former. Det cyklas så otroligt mycket, utför, på stig och på landsvägen. Det allra roligaste är hur många tjejer som som dyker upp när vi bjuder in till cykling via She Rides. I min lilla cykelbubbla är vi inte många tjejer och jag möter sällan så många på stigarna och blir lika överraskad och glad varje gång.

Som i kväll när jag och Erika bjöd in till cykling i Fugelsta. Vi skulle cykla igenom söndagens bana i Jämtlandserien. Ett ypperligt tillfälle att få se att det inte är så svårt eller krångligt med stigcykling och att få hänga med andra som gillar samma sak. Visst var också tanken att en genomkörare av banan kanske skulle locka några till att våga ställa sig på startlinjen och göra damfältet lite större. Men framförallt för att få någon som tvekat lite att cykla i grupp våga sig i väg. Känna att tempot passar och inte vara rädd att inte orka eller bli lämnad på stigen. Cykla fort är inte vårt mål vilket vi försökt att förmedla.

Därför var det riktigt roligt att se alla bilar vid punmptracken i Fugelsta. Alla cyklar och alla tjejer. Jag blev lite nervös och samtidigt glad. Det kan vara lite klurigt att hålla i hop en sån stor grupp på 2 personer. Erika räknade in till 29 stycken sammanlagt. Helt fantastiskt. En del kända ansikten och många nya bekantskaper.

Men vi löste det bra. Erika tog kön och jag cyklade i front. Alla fick ta ansvar att se om den bakom var med och eventuellt stanna om ingen syntes till. Det är en metod som funkar bra så länge inte tempot sticker i väg. Vi stannade och samlade i hop gruppen med jämna mellanrum för att pusta ut lite och dricka vatten.

Slingan på 6 km cyklades igenom i skönt tempo och alla fixade stigarna. Visst blev det någon vurpa, någon gick över någon rot eller bro men det hör till. Det var roligt att höra tjoanden bakom mig, se glada ansikten när något lite svårt klarades av. Höra växlingar och bromstjut och häftigt att vända sig om och se en lång orm cyklister.

90 minuter senare var vi tillbaka vid pumptracken och sa hejdå till varandra lagom tills det började skymma ute. En helt vanlig tisdag med ett ovanligt stort gäng cyklister. Det här är bland det roligaste jag vet och är så glad över att alla kommer, uppskattar det vi anordnar.

Sara Rönnberg som är med och arrangerar söndagens tävling peppade många att våga prova tävla. Att det inte är så farligt, att ingen behöver känna sig i vägen och att det finns kortare alternativ. Tänk vad häftigt om det dyker ett lika stort gäng tjejer på startlinjen. Åker ut och äger stigarna med ett stort leende. Det skulle vara något det.

Sara Borg då? Hon väntar på bebis men jag anar att hon hejade hemifrån och kommer med all säkerhet vara med på mekkvällen vi ordnar den 12:e september. 

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: