När man hittat hem

Ljudet av de lite grövre däcken mot stigen. Hur det dovt mullrar lite. Känslan av hjärtat som dunkar i bröstet och den ilte krampaktiga känslan i händerna. Ett finger på varje broms. Blicken långt fram, den är redan i nästa kurva. Sadeln långt nere och knäna lite lätt utåt. Fokus. Inte tveka. Inte bromsa. Luta sig lite, ta svängen, över stenen, ner över droppen. Våga släppa på. Trampa upp fart. Dämparna jobbar hårt, det droppar lite från hjälmen, ned på glasögonen. Varmt under knä- och armbågsskydd. Varmt under ryggsäcken.

En stunds ofokus, lite för mycket broms, lite för lite fart. Hjälp nu tappade jag linjen. Rädda upp. Andas ut, trampa upp fart. Känna hur cykeln gör precis det jag vill under mig. Äntligen börjar vi förstå varandra. Våga ta den där lite svårare linjen? Prova, lyckas, jubla inombords och mer fart. Pirr i benen av mjölksyra. Bara lite till. Snart är stigen slut. Tighta svängar, smalt för brett styre. Titta framåt. Dit jag ska. Inte glömma det.

Så höja sadeln, trycka lite på hjälmen för att svetten ska rinna ut. Dricka lite vatten. Andas, känna sig nöjd att det gick. Att jag övervann ännu en läskig linje, ännu en tight sväng eller större dropp. Trampa vidare i lugnt tempo med så låsta dämpare det går. Vilken stig ska jag ta nu? Och sedan? Och sedan? Uppför? Utför eller bara skönt platt genom skogen?

Från stigen Pärleporten på Frösön. En fin tight och rolig stig. Foto Hasse Gustafsson (som även tagit omslagsbilden)

När man hittat hem känns det i hela kroppen. Hittat hem till den cykling som för några år sedan kändes otänkbar och lite läskig. Hittat hem till mer slaglängd och mindre nummerlapp. Där knäskydd är lika självklart som hjälm och cykelskorna lite snälla att gå i.

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: