• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • Northwave Extreme XC – ett litet omdöme

Northwave Extreme XC – ett litet omdöme

Norhwave extreme xc

När mina röda gamla cykelskor tillslut inte längre höll. När silvertejpen inte fäste runt sulan och jag insåg att det var dags att köpa nya ville jag inte byta märke. Cykelskor är svårt. Olika märken har olika passform och fötter är även de olika. Jag surfade runt på otaliga sajter för att hitta en sko i samma klass som min gamla och till ett vettigt pris. Inte en helt lätt uppgift. Jag läser gärna omdömen om saker jag köper. Oftast efteråt när jag väl köpt en sak. Den här gången scannade jag av alla reviews jag kunde hitta om en specifik modell jag hittat, Northwave Extreme XC. Det lät som en bra sko, bland annat hade Bikeradar testat samma modell som jag tittat på. Här finns deras rewiev.

Jag postade en fråga i gruppen Vi som älskar mountainbike om skon jag sett ut. Hörde mig för om någon annan hade några tankar kring skon. Övervägande positiva kommentarer även om någon påtalade att skons grepp såg lite klent ut. Mountainbikeskor går man en del i till skillnad från landsvägsskor. Det behövs grepp som gör att man inte halkar om man ska springa upp för en backe. På skon, Northwave extrem XC såg den lilla gummikudden liten ut, mönstret inte lika gediget som det brukar.

Att köpa skor över nätet kan vara klurigt även om det är av samma märke som man tidigare har haft. Om skon hade funnits hos några av våra lokala cykelhandlare hade jag med fördel köpt dem över disk. Nu när modellen inte fanns chansade jag.  Jag hittade skon till ett lägre pris på en sajt och fick betala runt 2499 kr. Ganska mycket pengar men sett till skor  i samma segment ändå ”billigt”. Eftersom skon har funnits ett tag kan du göra fynd om du letar lite. På Wiggle går en grön variant lös på 2495kr vilket är lite mer en än tusenlapp under ordinarie pris.

Vill du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper cykelskor hittar du ett inlägg jag publicerat tidigare här. 

Så vill jag bara förtydliga är det är min högst personliga upplevelse av skon. Utifrån min nivå och mina preferenser. Skor är som sagt en smaksak!

Utseende och passform

Skon är riktigt snygg.  Jag gillar det lite utstickande camomönstret. Modellen finns i grönt, svart och orange. Italienska skor är i regel lite mindre i storlek men Northwave har fungerat bra tidigare. Dock var den modellen nättare till utseendet än mina gamla cykelskor. Det oroade mig lite eftersom jag har breda fötter  och behöver mycket utrymme i tåboxen för mina lite knöliga lilltår. Jag beställde samma storlek som jag hade på mina gamla gamla och hoppades att det skulle passa.

Trots att skon såg nätt ut och kändes så passade skon bra. För ovanlighetens skull fick jag spänna åt ganska mycket för att få den att sitta tight. Utrymmet i tåboxen var bra. Fördelen med sk boa-spännen är att det går att dra åt riktigt tight och justera precis efter hur du vill ha det.

Till en början kändes skon lite stel i skinnet men det skulle anpassa sig om jag fick tro de omdömen jag läst om skon. Vikten skulle ligga på 320 g i min storlek och utan klossar vägde den in på det.

Under aktivitet

Jag brukar säga att den bästa skon är den jag inte tänker på när jag cyklar. Det gäller cykelutrustning som kläder, hjälm etc. Saker som bara ska finnas där och göra sitt jobb utan att märkas. Den här skon finns bara där. Dock tog ett par turer innan skon anpassade sig efter mina fötter och jag cyklat in den. Sulan känns lika styv som tillverkaren lovar och ger en fin kraftöverföring. Det känns som kraften går ned i pedalen. Eftersom skon sitter riktigt bra och går att få tight utan att det spänner eller klämmer hålls också foten på plats. Den lilla hälkappa som ska hjälpa till att hålla foten på plats gör sitt jobb.

Gummisulan under foten då? Fungerade den tillsammans med den lite mindre grova sulan? Det tycker jag som var lite skeptisk innan. Grepp behövs på en mountainbikesko eftersom du emellanåt hoppar av och går i terrängen. Trots nättare sula än jag tidigare haft greppade skon bra även när det var lite blött och lerigt.

På plussidan

 • Den enkla finessen med att spännen i stället för kardborreband. Det går fort att få perfekt passform och lika fort att justera hur hårt/löst du vill ha det runt foten även i farten.
 • Riktigt skön passform när du använt skon ett tag. Det är lite som att den anpassar sig efter foten efter ett par användningar.
 • Utseendet. Skon sticker ut och är lite uppkäftig.
 • Sulan är så styv som tillverkaren utger att den ska vara. Det känns som kraften i varje pedaltag går dit den ska och kontakten med pedalen känns bättre.
 • Trots ett lite nättare mönster under sulan fungerar skon lika bra som mina smala att gå i även när det är lite blött och halt. Det greppar som det ska.
 • Vikten. Skon är ruskigt lätt och all roterande vikt är bra att spara in på!

På minussidan

 • Nu har det inte varit så varmt ännu men jag anar att skon inte kommer att vara den luftigaste jag har haft. Det finns lufthål men den upplevs inte så välventilerad trots allt. Men det återstår att se som sagt.
 • En petitess men jag saknar det där gummihandtaget som finns på övre spännet för att lika lätt dra upp spänningen även för den nedre ratten.

Sammanfattingsvis

Northwave gör riktig fina cykelskor som passar våra nordiska fötter bra. De har skor i olika segment, från rätt simpla modeller till riktigt fina i toppsegmentet som kan mätas sig med de andras märkens toppskor men ändå till ett litet billigare pris. Du får med andra ord mycket sko för pengarna.

Den här modellen sitter bra på foten även om det krävs lite tillvänjning för att bli perfekt. Passformen är lätt att justera tack vare de sk BOA-spännera även om du gör i farten. Sulan är av carbon och är ruskigt styv vilket ger fin kraftöverföring. Skon är nätt och känns inte på foten under aktivitet vilket är ett bra betyg.

Det här är en sko för den kräsne mtb-cyklisten som gärna sparar lite vikt och för den som gärna sticker ut lite.  Som vill ha en styv sko som går att justera så att den sitter perfekt på foten. Det oavsett om cyklisten tävlar på elitnivå eller bara trampar stig för att det är roligt!

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: