• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Om jag fick välja ett träningsäventyr, vilket som helst

Om jag fick välja ett träningsäventyr, vilket som helst

Om du fick välja ett äventyr, ett träningsäventyr, var som helst i världen, vilket äventyr som helst – utan att behöva tänka på vad det eller materialet som behövs kostar, vad skulle du göra då? 😀

Elna ställde den frågan på ett inlägg från i höstas där jag efterfrågade era frågor. Inlägget har legat länge i utkastmappen. Fått mogna fram. För det är så mycket som jag skulle vilja göra. Många äventyr som finns uppskrivet på min bucketlist. En del görbara en del som troligtvis kommer att finnas kvar i drömmarna. Men det är fint det med. Att bara få drömma.

Jag har funderat på Elnas fråga många gånger. Om jag fick välja precis vad jag ville. Med alla resurser det kräver i tid och pengar vad skulle jag göra? Cykla Bike Transalp? Det som jag skrivit om förut och alltid velat gjort. Absolut. Men om jag vill välja precis vad jag vill? Nej inte riktigt.

Om jag fick alla möjligheter skulle det inte handla om en etapplopp som Bike Trans alp. Det skulle handla om att få göra ett cykeläventyr i den miljön som jag gillar allra mest. Fjällmiljön.

Fjällen och cyklingen. Något som jag gillar så otroligt mycket. Fotot är taget vid Isjösdalen 2015.  

Våren 2014 formulerade jag en tanke att genomföra Gröna bandet på cykel. Ingen annan hade gjort det. Inte enbart med cykel men däremot med en kombination av vandring cykel och cykel/vandring/löpning som Christine Hägglund klarade av 2013.

Oavsett färdsätt är Gröna och Vita bandet (vinterns motsvarighet där du tar dig fram på skidor eller hundspann för att nämna några exempel) en prestation utöver det vanliga. Inte enbart för sträckan utan också för den terräng som det handlar om. Med fjällens nyckfullhet och den stora förberedelsen som det kräver för att kunna genomföra det. På Fjällfararnas hemsida beskrivs tanken bakom banden så här ;

Tanken med banden är att man med egen kraft tar sig från Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr, eller tvärtom. Färden skall genomföras som en sammanhängande tur utan längre uppehåll och utan hjälp utifrån (t.ex. med skoter utkörd mat m.m. till fjällfararen ute på tur). Turen kan genomföras året om. Bandens färg anger vilken säsong som turen genomförts. Miljö-, natur och kulturhänsyn ska vara både en ledstjärna och en självklarhet

Jag funderade om det skulle vara möjligt. Kom fram till att det skulle vara oerhört svårt och framförallt skulle jag inte klara av det. Jag skulle inte heller ha möjligheten att vara ledig så länge från jobbet, inte ha materialet eller resurser i form av pengar.

Men på försommaren samma år klarade Mattias Skantz som den första att cykla Gröna bandet. Han tog sig från Treriksröset till Grövelsjön på 18 dagar. Det är en galet bra prestation med tanke på att det sker i fjällterräng. 1453 km blev hans sträcka noterad på genomförda turer och enligt hans data på sin hemsida 156,7 mil och 32 369 höjdmeter. Ett snitt på 8.7 mil per dag. Han genomförde det dessutom med minimalt med packning.

Oxsjövålen i somras. Ett litet snäll och välbekant fjäll. 

Det vattnade det där lilla fröet som grott inom mig att prova att genomföra något liknande. Han visade att det var fullt möjligt att ta sig fram enbart med cykel.

Nu tre år senare lockas jag fortfarande ett sådant här ensamäventyr. Lockas av tanken att lära mig ännu mer om fjällsäkerhet och hur jag ska klara mig själv. Den noggranna planeringen, de långa förberedelserna för att sjösätta ett försök. Att vara så pass förberedd att jag kan lösa problem under vägen men ändå kasta mig ut i något som jag inte är säker att jag kommer att klara av.

Få känna att jag själv klarat av att nå dit. Till att jag startar äventyret. Tills att jag cyklar Gröna Bandet. Kanske lockas jag allra mest av vägen till målet och sedan om det lyckas inte det viktigaste. Utan att jag vågade prova, vågade låta en dröm försöka bli verklighet.

Så om jag fick välja ett cykeläventyr, vilket som helst utan att tänka på material, pengar eller tillräckligt mycket semesterdagar skulle jag prova följa mina drömmar om att cykla den svenska fjällkedjan på Gröna Bandetvis.

Om du fick välja ett träningsäventyr vad skulle du göra?

8

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

17 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: