Onsdagsblues om internets svarta hål

Lillördag anno 2017 kanske blir i cykelns tecken i kväll. En landsvägsrunda med goda vänner. Runt Brunfloviken i solsken.

Men det beror på om jag vågar cykla i kväll efter att råkat besöka internets svarta hål. Gruppen Östersundare. Ni har säkert en sådan Facebookgrupp i eran stad eller i erat samhälle. En grupp där det mesta av hatet och gnället samlas och frodas. Mot i princip allt. Mot att det snöröjs för lite, sandas för lite, sopas för mycket, där alla som inte är enligt normen pekas ut mot allt som händer. Där till synes helt vanliga människor bakom skärmen förvandlas till mindre vetande varelser och tycker att det är helt legitimt att bete sig illa.

Det senaste i internets svarta hål var en diskussion om cyklister och bilister och en bild postad om hur en bil kör rakt i en klunga cyklister. En bild som den som postade den skulle symbolisera sin syn på att cyklister inte ska vara i trafiken. Jag frågade om personen tyckte att bilden var lämplig att posta och frågade var humorn låg i den när cyklister i verkliga livet körs ihjäl.

Det körs inte ihjäl nog så många för att dom ska förstå tydligen

Det som kanske skrämde mig mest var alla de likes som både bild och kommentaren ovan fick. Jag vill ju tro att vi inte hatar varandra vi människor oavsett hur vi tar oss fram. Att bilden och kommentaren var ett fånigt sätt att göra sig lustig och skämta till det. Jag vill liksom tro det för att inte tro att vi människor är korkade. Eller att man trycker gilla bara för att man vill vara lika dumt lustig.

För det är så lätt i internets svarta hål att gömma sig bakom ett tagentbord. Det är däremot lite svårare att gömma sig ute på vägen när den som inte gillar att man är i ”vägen” ska försöka sätta en på plats. 

Bilden har inget med texten att göra mer än att det var en fin kväll i går. En kväll jag ska berätta om mer på måndag och visa ett par fina bilder som jag tog. Ett vardagsäventyr!

8

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

12 Comments

  • Helena

   maj 3, 2017 at 13:53

   Så är det. Jag blir bara matt och trött och beklämd över hur illa det är. Som när ett fik fick läggas ned i stan på grund av ekobrott och diskussionen landade i att kommunen riktade sina pengar fel, till attefallshus och mer pengar till invandring i stället för att stötta fiket. Ja ba suck.

   Svara
  • Helena

   maj 8, 2017 at 18:57

   Tack, jag var så frusterad, arg och ledsen över det där. För att man på riktigt slänger ut sig sådana saker.

   Svara
 • Lena Indahl Jonsson

  maj 3, 2017 at 20:02

  Jag har blivit en bättre och mer förståndig bilförare, sedan jag började cykla landsväg. Vet ju själv vad läskigt det är när man blir ”slickad” av en omkörande bil. Får en känsla av att vi är samspelta här hemma, oavsett om vi kör bil, cyklar, rider, går eller springer. Vi har ju liksom inga gång- och cykelbanor.

  Svara
  • Helena

   maj 8, 2017 at 19:01

   Så har det varit för mig också för jag vet ju jag med! Lite så är det ju att cykla närmare stugan, förvisso inte riktigt i värsta turistrusningen. Det har ju ändå varit ganska bra här men det känns att det har vänt och fler kör gärna lite extra nära, tutar lite för länge och osv.

   Svara
  • Helena

   maj 8, 2017 at 18:56

   Nä precis. Det kom en liknande kommentar i går om att de bör köras över. Jag får bita mig i läppen för att inte i aggression svara något elakt. Men man ska inte ge syre till troll.

   Svara
 • Trail & Inspiration

  maj 4, 2017 at 22:14

  Fy tusan!!
  För att inte tala om ryttare och motorfordon…
  Läste nyligen om en tjej, vars häst AKTIVT blivit jagad av mopedister och det slutade med att hästen skenade och hon landade på huvudet och fick åka ambulans och låg med nackkrage pga komprimerade kotor i nacken… Vissa människor är, på riktigt, störda!! 😮
  Trail & Inspiration recently posted…Never waste good legs to a tired mind!My Profile

  Svara
  • Helena

   maj 8, 2017 at 18:57

   Men fy….allstå vilka idioter det finns. På riktigt. Undrar hur man tänker egentligen om man ens tänker.

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: