• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Ont i fötterna? – tips om spinningskor

Ont i fötterna? – tips om spinningskor

Vi fortsätter på temat tips tycker jag.

Två frågor jag ofta får efter mina spinningklasser handlar om varför man får ont i fötterna under ett pass, vad en spinningsko är samt vad man ska tänka på om man vill köpa spinningskor. Därför tänker jag ta upp de två frågorna här.

Vi börjar med den första frågan som är vanligast:

Varför du får ont.

Ofta har mina deltagare sina vanliga träningsskor på sig. I regel är de skorna tunna och lätta. Så är modet i träningsskoväg nu men sämre lämpat för spinning. Varför?
Jo det är så enkelt att sulan är för mjuk. Ju mjukare sulan är desto mer ”känner” du pedalen. En pedal är hård. Du drar också åt remmarna till korgen och får ”spänna” fötterna lite för att ”hålla” dig kvar. Det gör att kramp i fötterna kommer.
Om du inte vill köpa en spinningsko bör du i stället köra i en träningsko med lite tjockare sula än de du vanligtvis har till gruppträning.

Den andra frågan som egentligen är två:

Vad är en spinningsko?

En spinningsko är egentligen en sko för mountainbike lite enkelt förklarat. Den har en tjock och styv sula som du i regel inte kan böja. Skon har grova ”mönster” som gör att du kan gå/springa i den uppför backar eller genom lera.

Dotterns välanvända sko får agera modell. Tjock grov sula. Ej vidare böjbart.

Välventilerad och med tajt passform. Men det finns även skor som är gjorda för spinning. De har oftast snörning vilket mtb skor inte har. De är även lite mjukare och med mindre grova mönster på sulan. Det som båda varianterna av skor har och som är av de största anledningarna till att vi använder dem till spinning ( bortsett från den grova sulan) är att de har en kloss under. En så kallad SPD-kloss. Det är det vanligaste och det jag tar upp här.

spinningskor
Metallgrunkan är SPD-klossen som du skruvar fast och justerar för att passa hur du har fötterna på pedalerna.

Det gör att du kan sitta fast i pedalerna/tramporna och slipper ha fötterna i korgarna. När du sitter fast får du ett bättre rundtramp, dvs lite enkelt förklarat kan trycka ned och dra upp lättare. Att trampa i en cirkel. När du gör det aktiverar du bak och framsida lår bättre. Du får bättre teknik och bättre driv. Så slipper du också smärta/kramp i fötterna. Hänger du med? Visst låter det som bra argument för att investera i ett par skor för ändamålet? Jag tycker det. Spinner du ofta och tänker så göra köp ett par!

Vad ska du tänka på?

Först och främst behöver du absolut inte gå och köpa en värstingsko. Låg vikt eller carbonsula behövs absolut inte i spinningsalen. Det finns skor som kostar flera tusen. Helt onödigt.
Hitta en sko som passar din fot och din plånbok. Alla märken har skor i de lägre prisklasserna som fungerar utmärkt. Skon ska inte sitta jättetajt. Fötter sväller och du kommer inte behöva några varma sockor.
Se till att skon är välventilerad. Du har ingen fartvind i spinningsalen och fötter svettas. Snören eller kardborre är en smaksak. Får jag råda satsa på kardborre. Dela för att det är svårt att få skon sitta åt ordentligt och i värsta fall kan dina knutar gå upp och snörerna fastnar i cykeln.

En uppsättning SPD-klossar med tillhörande skruvar och brickor. Brickorna sätter du i hålet och sedan skruvar du. SPD-klossar finns i svart och silver som synes.

Se till att du får med dig två SPD-klossar. I bland ingår de inte i skoköpet. Du kan be butiken montera dem om du inte vill göra det själv. Men var beredd på att du får justera dem när du börjar använda dem. Det beror på hur du vinklar dina fötter osv. Ett bra tips är faktiskt att komma lite tidigare till passet och be instruktören om hjälp! Jag tänker mig att de allra flesta instruktörer borde kunna det.
Jag råder mina deltagare att komma och få hjälp och jag hjälper dem.

En liten bonus med att köpa och spinna i skor för ändamålet är att du har en sko om du vill prova på att cykla ute med. SPD-klossar fungerar lika bra till racer, mtb och hybrid om du sätter på SPD-pedaler. Dessutom har du ju fått in vanan att sitta fast och lärt dig att klicka i och ur!

Lycka till!
2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: