Planerar min cykeltur till Rättvik

Jag skrev ju lite om min egna lilla (eller väldigt stora) utamning häromsistens. Att för egen maskin ta mig till Rättvik och svärföräldrarna. På cykel alltså, det fattar ni ju utan att läsa det gamla inlägget!

Nu börjar det närma sig. Jag går på semester om två dagar och kommer att vara ledig i 3 veckor. Orsabajken väntar och två veckor efter det Mörksuggejakten. Snart börjar nätterna bli mörkare igen och då blir det lite krångligare.  

Nu har jag ett datum och det börjar kännas som jag tagit mig lite vatten över huvudet. Då var det en himla trevlig liten utmaning jag gett mig själv och jag blev som vanligt superpepp på idén. Nu när min semester med raska steg närmar sig börjar jag allvarligt fundera på hur jag ska ta mig de där 36,4 milen. Det är 6,5 mil längre än jag någonsin cyklat i ett svep. Jag kommer inte att ha någon rygg att gömma mig bakom om det blåser lite motvind eller om benen vill vila. Ingen att prata med när granarna i Finnmarken inte längre är så roliga att titta på. Vilket är ungefär efter man passerat Sveg.
Men är jag den som hoppar av utmaningar? Nej framförallt inte om jag själv kommit på dem. 

Bikeroute toaster är fina saker!

Planen än så länge är enkel:
Jag tänker starta vid 01.30 den 28 juni här hemma på Ringvägen. Det för att slippa den värsta trafiken ned till Sveg. Det är ju semstertider och 45:an är inte roligt då.
Jag kommer inte att åka över Vemdalen och Vemhån utan åker till Rätan och vidare ned till Ytterhogdal. Från Rätan till Sveg är det helt nya cykelmarker för mig vilket jag ser framemot.

I Sveg tar jag sikte mot Orsa och ska nu ta mig igenom Finnmarken, med få byar, bara skog och mycket kupering. I Orsa tar jag Siljan Runts sträckning till Vattnäs och sedan riksväg 70 till Mora. Där åker jag åter Siljan Runts sträckning till Sjuberg och åker över golfbanan ned till Knihsvägen i Rättvik.

Någonstans innan Orsa, helst runt Högheds fädbodar hoppas jag möta Hasse och få lite sällskap (och rygg) till Rättvik.

Det kluriga under resan blir vätske- och energipåfyllning. 
Mellan Östersund och Sveg så tidigt på morgonen är inget öppet mig veterligen. Till Sveg är det 18 mil. Jag vet inte om min rygg kommer att klara vätskeryggan hela vägen, om inte får jag köra med två flaskor i ramen. Kommer att prova köra innan på racern med väska.
Någonstans mellan Rätan och Sveg kommer Hasse att köra i kapp mig med bil och ha med sig mat och mer vätska.
I Sveg stannar jag för mer matpåfyllning på macken och lite vila. Hit är det lugnt men bekymret kommer sedan.
Mellan Sveg och Orsa finns i princip ingenting bortsett från matstället Trollet i Noppikoski. Och helt ärligt stannar jag inte där utom i nödfall. Tro mig, jag har provat. Jag får allstå försöka att packa ned så mycket som möjligt i sadelväska, ryggsäck och cykeltröjefickor. Går jag torr på vatten kan jag alltid sladda in i någon av de få byar som finns och ringa på hos någon.
I Orsa finns det matställen och sen är jag ju nästan hemma.
Jag har lite att fundera och klura på.

Självklart finns en backup. 
Skulle något hända kan Hasse hämta upp mig även om det innebär lite väntan i något dike. Jag kommer att ta med mig slang och verktg och allt det där som finns med på cykelturerna om oturen med punka eller cykelhaveri sker. Blir jag dålig, får ont på något sätt som inte är normalt avbryter jag.

Jo då är det väl nästan planerat det hela då! Jisses vad har jag gett mig in på egentligen? 30 mil runt en sjö med 16000 andra är en sak. Men solo största delen av 36.5 mil är en annan sak. Men jag har ju sagt att jag 2019 ska köra Paris-Brest-Paris (och behöver kvala inför det) så då är det väl bara att börja öva då!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

19 Comments

 • Hasse

  juni 18, 2014 at 07:10

  Det där blir nåt det. Jag tror du kommer att göra det med ett leende på läpparna. Från "Happy-Helena" till "Randonné-Helena". Där fick fick du en bloggrubrik alldeles gratis också. 🙂

  Svara
  • admin

   juni 23, 2014 at 17:18

   Den kommer att kräva lite pannben 🙂 jamen gör't Lina! För att bryta av allt annat! Fast cykla efter sim och sen springa är en utmaning nog;-)

   Svara
 • Kim M. Kimselius

  juni 21, 2014 at 05:23

  Åh, vad underbart. Då gör det som jag har drömt om i många, många år. Inte samma färd, men att sätta mig på cykeln och cykla från Stockholm ner till Lund. Det var på den tiden jag bodde i Stockholm. Nu bor jag i Blekinge, lite närmare till Lund 😉 Men ännu har jag inte cyklat den långa färden.
  Ska bli spännande att höra dig berätta om färden, som jag antar att du kommer att göra när du väl är hemma igen.
  Lycka till!
  Kram Kim 🙂

  Svara
  • admin

   juni 23, 2014 at 17:20

   Det är väl inte försent att göra det Kim?! Drömmar ska man förverkliga har jag hört!
   Det kommer jag med all säkerhet att göra:-) tack!

   Svara
 • Anonym

  juni 25, 2014 at 07:09

  Hej! Kul utmaning! Cyklade samma sträcka, fast åt andra hållet och uppdelat på två dagar, som en del av en längre tur för några år sedan. Nu verkar du ha planerat väl och har kanske redan övervägt alternativa vägar men tänkte ändå komma med ett tips. För att undvika 45:an skulle du kunna svänga av efter Ytterhogdal och ta väg 296 och passera Kårböle, Los, Voxna och Furudal innan du kommer till Rättvik. Asfalt hela vägen men ganska gropigt mellan Kårböle och Los. När jag cyklade fanns det mack i Kårböle, fik och affär i Los, liten butik i Voxna och restaurang, affär och fik i Furudal. / Anna som just hittat din blogg

  Svara
 • admin

  juni 25, 2014 at 10:04

  Hej Anna. Roligt att du har hittat hit!
  Har funderat lite på den sträckan, den sträckan mot Kårböle tog jag ofta med bil när jag åkte söderut förut. Det händer ju som sagt lite mer där och som du säger så slipper jag mycket av 45:an. Väl värt att tänka på igen, sen är just Finnmarken en stor del av utmaningen, just för att det är så himla trist att åka bil;.)
  Tack för bra tips!

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: