• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Prickar av cykel-bucketlist:en med QOM uppför Klövsjöbacken

Prickar av cykel-bucketlist:en med QOM uppför Klövsjöbacken

I mars uppdaterade jag min bucketlist av cykelutmaningar. Den som hängt med några år och fyllts på saker som jag vill klara av. Jag har kunnat pricka av att lära mig hoppa, det klarade jag för någon helg sedan. Några andra punkter kommer lite senare i sommar.

Den allra första punkten har följt med sedan förra sommaren. Att slå min egen tid och framförallt att ta QOM:en (snabbaste damtid) uppför Klövsjöbacken. En backe som börjar strax efter infarten till Katrinas skidområde som sedan går genom Klövsjö och slutar uppe på toppen av Klövsjöberget. Backen mäter 4.52 km och har en snittlutning på 5%. Bitvis är den mycket mer än 5% och så där mentalt jobbig bitvis. När det inte är så brant att det faktiskt går att cykla ganska fort och benen skriker åt en att sänka tempot.

Första april i fjol körde jag den med tempo upp. Med dubbad mtb och med vinterskor. Jag var stark då men anade att det skulle gå att putsa min tid på 19.07 min. Jag ville under 17.31. Det blev inget nytt försökt på backen i somras.

Men däremot i dag. Jag har känt under veckan att jag är en bra cykelform på spåret och inte bara på stig utan även vad gäller backar och enkla släta vägar. Även om det känns lite som att cykla i sirap går det fort och jag ligger på lägre puls nu än förra sommaren.

Jag bestämde mig för att göra ett ärligt försök och sedan pressa upp tempot på grusvägen runt berget. Sedan möta upp Hasse för lunch vid Klövsjö Stenugnsbageri. Jag visste att jag skulle få stark sido-och motvind och det eventuellt skulle bli lite medvind sista biten upp för berget. Där det planar ut. Utsikterna för att ta en QOM var inte så ljusa. Men man ska aldrig ge upp tänkte jag och det är bra träning att köra långa backar.

Jag gav allt jag hade i motvinden upp i byn. Hittade inte riktigt flytet i tramptagen men tänkte positiva tankar och att det var ganska fint ändå att slita i värmen så här tidigt på sommaren. Efter halva backen fick jag hälla vatten över huvudet på långloppsmanér och gräva djupt för att ta mig an sista branta bitarna upp på toppen. När jag tänkte att pulsen var lite väl hög och att jag inte skulle hålla hela vägen la benen av. Jag växlade ned och bet i hop. Ställde mig upp en kort sekund och satte mig ned och la i en tyngre växel. Tänkte på alla Zwiftpass jag kört i vinter och den där galna klättring upp för Alp de Zwift – en timmes malande. Då skulle jag klara ca 18 minuter som jag trodde det skulle ta.

Uppe på toppen tog jag en kort paus. Fick ned pulsen lite och bestämde mig för att köra så hårt det gick i motvinden runt berget. Lyckades fint med det och kunde plocka hem 4 QOMS av 5 möjliga. Klövsjöbacken hade jag kört på 16.14 minuter. Galet fort för att vara mig som inte är särskilt bra uppför. Jag hade putsat QOM:en 1.16 minuter trots ogynsamma vindar. Dessutom hade jag persat på grusvägen mot Klövsjö trots stopp för fota getter.

Uppenbarligen har något hänt med formen och träningen jag lagt ned ger resultat. Nu återstår att se hur långt det räcker nästa gång det är dags för tävling. Och fler sådana här pass gör bara gott. Nog för att det är roligt att sprätta på stig men jag behöver träna på det jag är sämre på.

Så en bra söndag och helt enkelt. Det är roligt att vara snabbare än sin största motståndare, det vill säga en själv!

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: