• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Röros i höstskrud – när det allra finast att fjällcykla

Röros i höstskrud – när det allra finast att fjällcykla

Vi gjorde ett återbesök i Röros i helgen. En helg som jag längtat så mycket efter. Inte bara för den fina cyklingens skull utan lika mycket för att få åka i väg med våra vänner Erika och Claes och att Cecilia ville följa med. Tidigare under veckan visade väderprognosen regn i Röros och vi började göra om våra planer. Hur skulle det vara i Idre? Jämtlandsfjällen? Runt stugan? Regn på alla platser. Men väderprognoser är lika föränderliga som fjällväder och på torsdagskvällen såg det riktigt bra ut i Röros. Till och med en liten sol. Att det skulle vara kallt berörde oss inte. Hellre kall av kyla än regn resonerade vi och packade ned vinterskor och mycket förstärkningskläder.

Vi åkte tidigt från Storhogna och kom fram till bowlinghallen i Röros vid 10 tiden. Planen var att ta den runda vi cyklade den sista semesterveckan och avsluta med en räksmörgås på Tryggstads bakeri och strosa en stund i stan. Efter en lång stund av sista minutenmek av Cecilias lånecykel kom vi i väg. Redan efter den första lilla backen såg Erika lyrisk ut. Efter första stigpartiet lyste det av Claes. Jag förstod att det skulle bli en bra dag. Att jag själv hade svårt att hålla i styret efter kraschen förra helgen försökte jag glömma. Det skulle gå, det vara bara så. Jag bet i hop.

Röros var vackert i augusti men ännu vackrare i höstskrud. Den här tiden brinner fjällen i alla nyanser av orange och rött. En tid som är kort men intensiv och varar till dess att det blåser upp rejält. Det är skört och otroligt vackert. Så vackert att det gör ont i kroppen ju längre upp på fjället man kommer. När vyerna blir ännu mäktigare och skillnaden mellan fjällskog och kalfjäll blir tydligare. Det är den allra finaste tiden att cykla på fjället även om det är lite kallt och blött.

Att vi inte fick så soligt och klart väder gjorde inget. För lite bistret och mulet höstväder gör fjällen ännu vackrare. Det är som om färgerna framträder bättre och luften bli ännu klarare och högre. Visst frös vi lite när vi åt lunch i skydd mot vinden vid den stora stenen på Skåkåssfjället. Visst drog det rakt genom alla lager av kläder i utförsåkning efter pausen. Men det har sin tjusning och vetskapen om att tiden för att cykla innan snön blir allt mindre gör att jag njuter ännu mer.

Det är också speciellt att få dela sådana här upplevelser med andra. Med människor som tycker lika mycket om att cykla som en själv. Som inte har särskilt bråttom och gärna tar långa fikapauser och som har ett lika brett leende som man själv har efter ett parti grym stig. Att få dela sådant här med sin dotter är även det speciellt och en ynnest.

Vi var rörande överens om att upptäcka Röros mer. Åka över en helg och passa på att utforska mer av det stigcykelutbud som finns. VI träffade en norrman vid lunchpausen som berättade att det finns 100 mil stig utmärkt på mtbmap.no i området. Mängder av rolig och flowig utförsåkning och fler fjäll att cykla på. Vi har bara skrapat på ytan av något som jag sätter som ett av de bästa områden jag cyklat i. Det är inte ofta som det går att kombinera fin cykling på rullstensåsar och tallmostigar likt Rörbäcksnäs och övriga dalarna med otroligt fin fjällcykling med vyer som tar andan ur en. I Röros kan man det på en och samma runda. Det är värt två timmar enkel bilresa.

Den här gången hann vi inte strosa i byn och inte äta räksmörgås på cafét men take-awaysmörgåsar vid de gamla husen vid Smelhyttan var lika mysigt. Likaså att rulla genom byn på cykel. Som Erika sa så fick vi en dag på fjället och Röros står kvar. Äta räksmörgås får vi göra vid nästa besök helt enkelt!

Har du möjlighet att åka till Röros och cykla tycker jag att du ska göra det! Rundan som vi tog har jag beskrivit här

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: