SM-banan XCO – häng med runt!

Det är inte så långt kvar Mountainbike-SM här i Östersund. Lite mer än en månad innan Frösö Park fylls av cyklister och publik. SM är mitt stora mål den här sommaren. Ett mål som har växt fram och inte var så självklart i höstas när jag för första gången provade banan inför SWE-cupavslutningen. Då upplevde jag banan som svår och jag saknade flyt över de tekniska partierna som fanns. Då var SM-banan ett embryo och den har byggts vidare och förbättras under försommaren. I höstas av avstod jag deltävlingen i SWE-cup och försökte jobba bort hjärnspöken och lovade mig själv att lära mig hoppa inför sommaren.

Jag har dragit lite på att åka ut till banan och provköra den. Har inte känt det självförtroende jag behöver. Men tiden rinner i väg och i går onsdag åkte jag och Hasse ut för att köra ett par lugna varv. Stanna vid de tekniska partierna för att leta linjer och prova. Vi tog bitar för bitar, loop för loop och filmade sedan hela varvet innan vi åkte hem.

Den här gången var upplevelsen en helt annan. Jag tog visserligen inte de två färdiga hoppen som fanns men jag upplevde inte banan som lika svår längre. Kanske beror det på den självförtroendeboost jag fick efter helgen tillsammans med Elna. Vi åkte många tekniska stigar och övade teknik. Det kändes som något lossnade i min cykling och den känslan tog jag med mig på SM-banan.

Banan här är enkel sett till tekniska partier för de som är duktiga att köra mtb. Utmaningen ligger i att banan är intensiv och inte bjuder på så många partier att vila på. Den här inte så många höjdmeter men har många igångdrag och bitvis lite stökiga stigar. Den är inte riktigt färdig ännu och jag kunde inte hitta några B-spår när jag åkte igenom. I stället ”smet” jag förbi två hopp på sidan om.

Här finns en karta över årets SM-bana.

SM-banans 3 loopar

Banan innehåller tre loopar med lite olika karakaktär. Första loppen är enkel och innehåller inga svåra tekniska partier som du inte kan rulla över. Det finns några stockhinder som man med lätthet rullar över och några korta branta knixar som ger lite syra i benen. Stigarna är lite kurviga och enkla. I slutet av första loopen finns den första byggda stenkistan som syns på filmen. Jag tror den kommer att få mer sten så småningom.

Loop två är den mest tekniska av looparna man kör. Den innehåller ett par byggda hopp, tre partier av stenkistor och en del rotig stig. Några branta diken där det gäller att ha tungan rätt i mun. När jag körde igenom banan var  hoppen lite längre ned på loop två inte färdigbyggda och jag tror att det tillkommer ett par rollers. Roligt!

Loop tre är lättåkt och innehåller ett parti trevlig lite knixig stig som i blöta förhållanden kan bli lite klurig. Upp mot varvning är det lätt uppförsbacke som med all säkerhet kommer att kännas efter ett par varv. Sista loopen innehåller banans största hopp. Ett hopp jag inte tror jag kommer att våga köra.

Det mindre hoppet på loop 2

Det här hoppet är egentligen ingenting att oroa sig för. Det är inte särskilt högt och landningen ska inte vara svår. Det som skrämde mig och gjorde mig tveksam till att prova var att jag upplevde själva hoppet som kort. Det gäller att få med sig framhjulet som går över kanten ungefär samtidigt som bakhjulet går in i hoppet. Missar man det så är det svårt att rulla hoppet. Ansatsen är kort eftersom du svänger ut från loop 1 på asfalt och sedan har en kort bit fram. Jag tror att jag kommer att våga hoppa det om jag får öva lite och se någon köra det. För det är verkligen inget svårt hinder.

Stenkistorna

I mitten av loop 2 finns det två handbyggda stenkistor. Den första går svagt uppför och den andra sluttar svagt utför och avslutas med en tvär sväng. Här gäller det att hitta rätt linje, framförallt i slutet för att behålla lite fart. Jag är osäker om det tillkommer fler stenar men oavsett är det inget hinder att vara särskilt orolig för. det handlar mest om att behålla farten.

Ett litet stenröse

Ett trevligt litet inslag på loop två är stenröset efter en liten lätt utförslöpa. Här är det bara att hitta rätt linje och köra. jag kan tänka mig att det blir utmanande i blöta förhållanden.

Det stora hoppet med ett gap

Loop 3 bjuder på banans största hopp med ett gap. Lurigt och något jag inte kommer att köra men för den som är tekniskt duktig kommer det inte att vara något problem att ta sig an hindret. Jag anar att hoppet inte riktigt är klart med tanke på de stockar som finns. Här kommer med all säkerhet finnas B-spår. Jag har sett en vän ta hoppet i det skick som det var vid min genomkörning av banan. Imponerande med tanke på att avståndet mellan hopp och landning. Det är skillnad på en glad motionär som mig och de som verkligen kan cykla!

Nyfiken på banan i sin helhet?

Jag filmade hela banan från start till mål. Som sagt är den inte riktigt klar ännu men det ger ändå en bra inblick i hur banan kommer att vara. jag åkte igenom den i lugnt i tempo och på mitt sätt. Det vill säga lite stappligt och inte särskilt snygg men jag körde den utan att vara livrädd! Jag hoppade inte hoppen men de andra tekniska partierna tog jag.

Jag är pepp på det här nu. Inte längre rädd utan bara förväntansfull. Det är blir en stor utmaning för mig och jag har bara ambitionen att ta mig igenom och har roligt när det är dags. Hade någon frågat mig för några år sedan att jag skulle köra ett sm i XCO hade jag bara skakat på huvudet. Nu ska jag det och jag hoppas vi blir många damer, även i D30!

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: