• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Som åskådare och langare på Mtb-SM med kameran i högsta hugg
emil lindgren

Som åskådare och langare på Mtb-SM med kameran i högsta hugg

I går tog Cecilia och jag på oss det ärofyllda och nervösa uppdraget att langa åt Marie Krysander i en av två lagningszoner. Nere vid den stora zonen parkerade Hasse och Sandra med gels och sportdryck. Marie gjorde sin SM-debut i damernas elitklass och vi hade en bra magkänsla. Hon skulle vara med och fightas på riktigt. Dessutom skulle Cecilia få komma sin cykelidol Jenny Rissveds riktigt nära. Jenny som gjorde en makalöst fin comeback med ett SM-guld.

Att langa gör att man kommer tävlingen riktigt nära och det är häftigt att få heja fram grymma cyklister. Det är också ett nervöst uppdrag att se till att sin klubbkompis får vatten precis när hon vill och att flaskan hamnar hos henne och inte på backen. Vi hade en bra plan. Vatten att dricka ut på första loopen och vatten att hälla över sig in på andra loopen. Det gjorde att jag kunde plocka fram kameran och skjuta av några bilder i väntan på Marie.

Kajsa Snish som körde in på en fin 4:e plats

Grymma Hanna Millved som slutade på en fin femteplats.

Det var en riktigt varm dag ute på Frösö Park. Mycket varmare än under min eget lopp dagen före. Det gick åt många flaskor hos langarna för att kyla tjejerna som passerade. Där vi stod fanns ingen skugga och för en gångs skull blåste det inte så som det brukar göra ute på ön.

Sara Öberg från She Rides som tyvärr bröt loppet.

Linnea Angerman som kämpade riktigt bra!

Cecilia och jag försökte dricka så mycket som möjligt och svettades i våra extra klubbtröjor utanpå våra linnen. Vi svettades rejält, både av solen och våra hopp av nervositet, cykelglädje och hejjarop. Vi fyllde på flaskorna och såg till att langa perfekt. Lämnade inte zonen när de andra försvann när täten passerat. Lika viktigt att alla får hejarop sa vi. Cecilia tog upp telefonkameran när Jenny passerade. Nöjd och glad och en smula starstruck. (Vem blir inte det?)

I väntan på idolen döper vi den här bilden till.

Jenny Rissveds

Imponerande körning och comeback. När Jenny tog ledningen höll hon den in i mål.

När Marie passerade hejade vi oss hesa. Hon plockade placeringar och inför sista varvet låg hon sexa. Hon hade sett stark ut hela loppet igenom. Vi skyndade oss att packa i hop våra flaskor och det reservhjul vi tagit med för att ta emot henne mot mål. I bakgrunden hörde vi hur Jenny tog SM-guld.

Vi kunde sedan gratta en nöjd och trött Marie i mål som gjorde en fantastiskt fin debut i SM. Att komma sexa av Sveriges elitdamer är grymt. Hatten av!

Alla tre grymma langare i dag. Sandra och Hasse i bakgrunden.

Det tog inte slut där. Om Jenny är Cecilias cykelidol så inspireras jag otroligt mycket av Emil Lindgren. Att få se honom och Gustav Larsson göra upp om guldet på så nära håll var häftigt. Likaså att följa de andra cyklisterna runt banan.

Stenkistan där Axel Höglund IKHP jagade Emil Backlund från CK master

Alexander Erhlin från Almby IK tar stenpartiet snyggt!

Jag hittade ställen i skogen som tänkte skulle göra sig bra på bild medan de allra flesta följde tävlingarna och fotade vid stenkistan och nere vid stora hoppet. Att det innebar att jag parkerade mig själv i en stor myrstack och Cecilia skrattade gott gjorde inget. Jag fick se täten precis där jag ville se dem för bildens skull- vid en av stockhindren som jag själv satte riktigt bra i går. Omslagsbilden är tagen därifrån.

Krister Hölje från IF Mantra Sport. Stor tumme upp för tävling i shorts!

Mattias Forsberg från OK Hammaren ute på andra loopen.

Jack Kock från Länna Sport CK som slutade sjua jagades här av Martin Zetterberg från Hallby SOK som slutade på en fin femteplats.

Vi tog oss självklart ner till stora hoppet innan målgången. Hoppet som jag lovade publiken efter min målgång i fredags att jag skulle sätta till nästa år. Vi får se hur det går med det! De här åkarna hade inga bekymmer med hoppet inte!

Vi gick upp till målet lagom tills Emil Lindgren tog SM-guld.  En fin avslutning av ännu en fin dag på tävlingsområdet. Trötta och nöjda satt jag och Cecilia i gräset medan Hasse, Erika, Claes och Erika körde igenom banan på Fatbike. Runt oss plockade lagen ned sina tält och jag tänkte att snart är området lika tomt sånär på joggande och promenerande hotellgäster igen. Det återstår bara en stafett, nybörjartävlingar och det motionslopp vi ska åka lite senare i dag. Sedan dröjer det ett år igen innan området fylls av härliga cykelmänniskor!

Tänk vilket fint SM det blev på alla sätt och vis. Hur många glada och nöjda medaljörer från ungdomsklasser upp till master och elit. Många stolta åkare på podiet och många spruckna SM-drömmar och tårar när det inte räckte så långt som man kanske ville. Men förhoppningsvis bara en besvikelse för stunden. För oavsett är alla som startar grymma tycker jag!

5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: