• Home
 • /
 • Cykligt
 • /
 • Sommarens fyra finaste cykelområden att besöka!

Sommarens fyra finaste cykelområden att besöka!

Tänk nu är det faktiskt inte så långt kvar till sommaren är här på riktigt. Här uppe i Östersund har vi fått en försmak av snöfria stigar i skogen även om det som sig bör kommer bakslag och det dröjer lite innan stigarna har torkat upp helt. Men tiden går fort och det är snart dags för semestrar och planering av sommarens cykeläventyr. Den där planeringen som är allra finast att få göra. Drömma sig bort lite, titta över kalendern när det finns luckor och få längta efter nya äventyr.

För att åka bort och cykla någon annanstans är roligt och det behöver inte alla gånger vara så långt bort för att ge en liten kick i cykelglädjen. Det behöver inte heller vara så storslaget utan ofta finns den otroligt fina cyklingen där man minst anar det. Kanske redan hemmavid? Vi har cyklat på många ställen i Sverige och lite i Norge. Från Långloppens fina tävlingsbanor, det otroligt fina Rörbäcksnäs till gömda pärlor i någon mindre stad eller by. Vi har packat ryggsäckar med lunch eller fika och cyklat på upptäcktsfärd. Med hjälp av appen Trailforks eller vanlig karta. I bland fått tips på ställen av vänner och bekanta och kommit därifrån med stora leenden på läpparna.

Vi har samlat en stor skatt med stigar och ställen vi gärna återkommer till. Skapat fina minnen för hela familjen. Och när jag tänker efter är det nog de här cykelminnena som jag kommer i håg allra bäst. Som har varit det roligaste jag gjort på cykel. Inte tävlingar, pallplatser eller jobbiga intervallpass. För cykel för mig är glädje, upptäcktsfärder och möjlighet att få komma ut i naturen på ett annat sätt. Det är svårt att samla bara fyra tips men om du kikar runt i bloggen, under fliken turtips finns det mer smultronställen. Mestadels hemmavid och mycket fjällcykling. På tal om fjällcykling har jag skrivit ett inlägg om vad du bör tänka på när du besöker fjällen på cykel. Tänk också på att vara rädd om den arena vi har i naturen. Vi delar den med så många andra och heja och var glad när du möter andra!

Fugelsta

Jag tänker återigen tipsa om de fantastiska stigarna vi har här i Östersundstrakten och då tänker jag närmast på Fugelsta. Stället på andra sidan bron som gömmer en skatt av cykelglädje. Handbyggda stigar som de allra flesta klarar av och funkar även för den som har cyklat länge. Tänk er en bikepark fast utan lift och lika mycket fallhöjd. Men med den känslan. Längst upp slingrande stigar genom skogen, spänger, tighta kurvor, flow och trixigheter, en mustach på en myr, ju längre ned mot byn sluttar det och leden Brunflow och världsmästarstigen bjuder på hopp, mindre dropp och annat som ger fart och pirr i magen och allra längst ned en rejäl hopplinje och slutligen en pumptrack. Många många kilometer cykling och uteslutande på stig eller slingrande skidspår. Fugelstas 15 km slinga är uppmärkt med röda markeringar på träden. Sedan finns det andra stigar att åka och dem kan du hitta via Strava men allra enklast via Trailforks. Stigarna underhålls och byggs ideelt av eldsjälar som bor i området. Att Swisha en slant är inte dumt för vidare utveckling av stigarna.

Det är ett nätverk av stigar som det går att spendera en hel dag på och passar som sagt för alla. Fatbike, hardtail eller fullgung, det spelar ingen roll och är roligt hursom. Har du vägarna förbi Östersund i Sommar så åk dit. Det är värt det! Fugelsta cykelstigar finns på Facebook och här med karta över området. Kika in där!

Fugelstas stignät ligger vid Marieby, på andra sidan Storsjön, mitt emot Östersund. Med bil åker du mot Frösön, tar Vallaleden mot Orrviken och när du passerat Vallsundsbron tar du vänster mot Brunflo. Strax innan kyrkan i Marieby ska du svänga höger upp på en mindre grusväg där står två röda skjul. Parkering finns ett par kilometer längre upp på grusvägen. Via Trailforks ser du var du kan parkera. 

Idre Fjäll

Hasse i en av områdets roliga doserade leder. Här i Skillarena. Ett perfekt tillfälle att slipa kurvteknik.

En ny och trevlig bekantskap förra sommaren var Idre Fjäll. Området som jag tidigare mest förknippade med riktigt fin längdskidåkning och utförsåkning. Jag hade också hört om cyklingen där. Om de fina lederna som skulle finnas och hur rolig cyklingen skulle vara. Vi bestämde oss för att åka dit. Ett stopp på resan mot Rörbäcksnäs och Trysil som blivit en sommartradition.

Med trötta ben efter en intensiv SM-vecka hade jag gett mig själv en belöning. Att cykla så mycket jag bara orkade utan att behöva tänka på att köra intervaller, toppa form eller lägga distanspass bakom mig. Bara leka på cykeln. Det som jag gillar så mycket. Idre var ett perfekt ställe att göra just det på. Vi hade två dagar att utforska en del av lederna på själva Idre fjäll. Leder som var relativt enkla men inte för den delen tråkiga.

Och som vi cyklade oss trötta. På fina leder med bra skyltning. Flowigt och roligt. Utför och uppför och lite fjällkänsla bitvis när lederna gick på naturliga stigar. Övade kurvtagning och doserade kurvor i Skillarena och den långa utförsleden som man kan ta lift upp till om man vill. Ett perfekt cykelområde för precis hela familjen.

Vi sa båda två när vi packade in cyklarna i bilen för att åka därifrån att vi ska återkomma fler gånger. Upptäcka mer av vad Idre har att erbjuda utanför själva cykelområdet runt Idre Fjäll. För jag anar att det finns ännu mer!

Röros – ett världsarv där fjäll möter skog

Skåkåsfjellet

Rörös ligger på gränsen mellan Sverige och Norge. Eller några mil in i Norge för att vara exakt. För oss som bor här uppe i Jämtland och Härjedalen är det en bara en dagsutflykt att åka dit beroende på vilken del av länet vi bor i. Men det är även värt en resa om man bor längre bort. För stigcyklingen och fjällcyklingen är underbar. På riktigt underbar.

Norge har den fina mtbmap.no där alla stigar finns utmärkta och man enkelt kan följa dem via gps-en i telefonen. I Rörösomårdet fick vi veta i somras att det finns 100 km stig att cykla. Rörös är en gammal gruvstad vilket gör att det finns många gruvvägar uppe på fjällen, lika mycket stig nere i skogarna och norrmännens förkärlek för att gå på tur gör att leder är bra uppmärkta. Det är inte högfjäll utan mer låglänta fjäll men som bjuder på makalöst fina vyer.

Stigarna är varierande. Tallmostigar likt Rörbäcksnäs i skogslandet och relativt enkel men inte för den delen tråkig fjällcykling ett par höjdmeter upp. Allt på en och samma runda om man så vill!

Röros är inte bara fin cykling utan också värt ett besök som stad. Gammalt möter nytt. Ett världsarv med fina byggnader och mysiga fik i Röros gamla stadsdel och spännande historia i museet vid malmbrottet. Fikat billigt sett till Norgepriser.

Är du nyfiken på mer om själva cyklingen i Röros så skrev jag ett uppskattat turtips i somras. Det finns här!

Skalsstugan och gamla vägen in i Norge

En enkel lättcyklad tur som också blev en av sommarens finaste är den gamla vägen från Skalsstugan in i Norge och ned mot Verdal. Den gamla vägen som för längesedan användes av soldater på marschen i Norge och sedan som landsväg innan den större vägen byggdes. Än finns det gamla kvar, som många fina stenvalvsbroar. Det är skogsbilsväg och asfalt när det som finast på mtb och funkar alldeles förträffligt om man vill köra cross eller gravelbike.

Det kanske inte är själva stigen/vägen som är behållningen utan det är omgivningarna. Fjällen, vyerna och känslan av att få cykla i fjällbjörkskog. Eller fikat som intas på en av alla fjällplaåter. Eller kanske klättring på nya vägen tillbaka. När man får bergskänsla på gränsen mellan Norge och Sverige. Eller så är det helt enkelt allt sammanslaget som gjorde turen till något alldeles extra.

Det var min pappa som tipsade om rundan. Som tog med oss dit i somras. Vi cyklade nästan två mil av lätt utförslut på gamla skalstugevägen och tog sedan asfalten tillbaka till Sverige. 4 mil stannade våra cykeldatorer på när vi kom till bilen igen. Även om asfalt inte är så roligt på mtb så njöt vi av slingrande väg mellan bergsväggar, över fina broar och makalös klättring upp igen.

Om du vill cykla så tar du antigen två bilar och ställer den ena vid parkeringen som kommer efter nån mil in i Norge och tar den andra tillbaka. Då passar rundan perfekt för hela familjen, även de lite yngre. Eller så cyklar du som vi gjorde eller helt enkelt vänder tillbaka när du når parkeringen på norska sidan.

Här kan du läsa mer om turen!

På min egen önskelista i sommar

På den står att cykla i Bjursås. Jag har förstått av cykelvänner och uppdateringar i sociala medier att stigarna där ska vara något utöver det vanliga. Bjursås ligger inte långt i från svärfar och Rättvik.

Mer Röros står också högt på listan och det ska vi göra verklighet av framåt sommaren. Tillsammans med ett par vänner ska vi utforska stigarna som är så många till antalet.

Slutligen är jag otroligt nyfiken på Högbos stigar. De som jag hört så mycket gott om och fått tips om ska vara riktigt trevliga. Dit är det inte så långt faktiskt. Så vi får se vad den här sommaren ger för nya smultronställen!

Har du någon plats eller tur som du tycker riktigt mycket om? Skriv en liten kommentar så får jag veta! Jag vill så gärna upptäcka ännu mer cykling!

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

 • Helena Enqvist

  maj 7, 2019 at 08:54

  Vi hade bara sett lite bilder, läst någon turbeskrivning och åkte dit med öppet sinne och kom hem saliga! Röros är verkligen värt ett besök, inte bara för cyklingen om man är lite historiskt intresserad.

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: