• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Spirometri och det sista träningspasset

Spirometri och det sista träningspasset

God kväll. Ett sent kvällsinlägg. Jag har lite svårt att varva ned just nu. Det är många tankar som snurrar inför helgens skidlopp. Jag kollar väderleksrapporten om vartannat och i går kunde jag inte sova. Jag låg och funderade ut någon lösning för att hålla vätskeslangen fri från frysning. Det ska nämligen bli runt 10 minus vid start på lördag. Eftersom nattsömnen blev dålig har jag varit riktigt trött i dag. Trött och på dåligt humör. Det är saker som strular just nu och jag har inget tålamod. Men det mesta löser sig säger de som vet.

Jag var på spirometri på hälsocentralen i dag. En undersökning av lungornas funktion vid utandning. Jag har besvär med hosta och pipande luftrör vid ansträngning. Att blåsa korrekt på uppmaning är lika svårt som när man ska blåsa i en poliskontroll eller få i gång kommunbilarnas alkolås. Jag blir nervös och får göra om ett par gånger. Först två olika utandningsmetoder innan jag fick en dubbel dos bricanyl och vänta i 15 minuter för att sedan upprepa det hela. Jag har använt astmasprayen ett par gånger nu och en dos gör mig ganska skakig. Två doser blev lite mycket. Hjärtklappning, hög puls och en skakighet i kroppen som var lite otäck. Fullt normalt försäkrade sköterskan mig. Jag däckade på soffan när jag kom hem sedan.

Jag blev lite mindre skakig efter middagen och vi bestämde oss för att låta det sista träningspasset inför Nordenskiöldsloppet bli ett cykelpass. Stakmaskinen på gymmet är inte lagad och vi båda kände sist vi stakade att ett lite för hårt draag i ena snöret med lätthet skulle få en axel att riskeras att sträckas. Det sista man vill inför ett lopp till stor del ska stakas.

Även om cykel inte är skidträning är något bättre än ingenting. Huvudsaken att vi fick röra på oss lite. Jag hade sett ut fyra stycken stigar/vägsträckor att höja pulsen på. Korta urladdningar och sedan lugnt rull däremellan och övade lite spång runt Ändsjön. Jag lyckades bra med mina pulshöjningar, både i fart och puls.

Även i dag lånade jag Hasses fullgung. Min egen cykel har precis fått nya klingor, kedja och kassett men vi upptäckte sedan att bodyn är trasig. Är det inte det ena så är det andra. Precis som i söndags kändes fullgung riktigt roligt och uppför gick av Strava att döma ungefär lika fort som min hardtail trots ett kilo mer i cykelvikt och en betydligt tyngre cyklist än vanligt.

 

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

5 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: