• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Stångtjärn och Lövberget – stigar att återkomma till

Stångtjärn och Lövberget – stigar att återkomma till

Vi har våra egna midsommartraditioner bortsett från det vanliga med sill, grill och jordgubbar. Vi brukar tillbringa helgen i Rättvik och passar på att utforska nya ställen att cykla på. I år var inget undantag. Jag hörde mig för bland cykelfolk om fina stigar runt Bjursås. Linda Tuvfesson rekommenderade området och att köra i Stångtjärn. Henrik Öijer tipsade om det samma om vi gillar sten och rötter. Och det gör vi ju.

Efter en förmiddag på lugnet  åkte vi ut till Stångtjärn för att köra det blåa terrängspåret och titta på stigarna på Lövberget som Falu stigcyklister skrev varmt om på deras hemsida. Ett bra ställe att åka stig på eftersom det inte skulle vara så svårt att åka fel. Runt Stångtjärn däremot var det bra med en locals för att hitta om man inte enbart följde det blå terrängspåret enligt Falu stigcyklisters eminenta stigguide. Nu hade vi inga locals att ta rygg på utan strava att förlita oss på. Det fungerar i bland väldigt bra och vissa gånger inte alls eftersom alla stigar inte dyker upp även om man nyss tittat på dem.

Men stigfinneri är roligt och Stångtjärns blåa skulle vara uppmärkt. Vi startade vid stugan vid spårcentralen och vid gott mod tog oss rätt snabbt in på terrängspåret. Det började riktigt fint och vi trampade på i god fart. Men någonstans efter slingan bland alla stenar tog energin slut och min cykel betedde sig som en pingisboll. Vi har justerat lite dämparinställningar och bakdämparen trots service ändå är på väg att ge upp och låter värre en tvättsvamp. Efter lite justeringar igen kunde vi fortsätta.

Stångtjärn var precis som beskrivet stenigt och utmanande. Lite likt terrängen runt stugan och i vanliga fall terräng som jag behärskar bra. Men med en trött kropp blev det lite för jobbigt.

Efter den 9 km långa och rätt tuffa slingan rullade vi ned till Lövberget bara ett par hundra meter från parkeringen för att testa stigarna där. Vi hoppades på mindre sten och hade inte riktigt räknat med de branta uppförsbackarna. Vi hamnade vilse gång på gång när vi försökte navigera via Strava. Det fanns stigar överallt och har man inte lokalkännedom känns det lite vanskligt att bara följa och se var man hamnar. Men det var oerhört fint. Tallar, blåbärsris och stig. Vi fick några fina utförsstigar och kämpade oss på toppen av Lövberget för att sedan susa ned till bilen. Rörande överens om att en dag med pigg kropp skulle det vara riktigt fint att cykla där.

Så både Stångtjärn och Lövberget är områden att återkomma till och har du vägarna förbi Falun missa inte den fina cyklingen där!

 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: