Stigcyklarshorts – Kellys Rider

Reklamsamarbete med Egons cykelaffär. Alla åsikter är mina egna. 

Foto: Hasse Gustafsson

Stigcyklarshorts eller lycra?

Jag gillar stigcyklarshorts och lycra. Dvs tighta cykelbyxor. Mest av allt gillar jag nog stigcyklarshorsts. Det kan vara ett av de bästa och mest användbara plaggen jag har i min cykelgarderob. Vinter, vår och höst fungerar de bra som förstärkningsplagg över bibs och tights. På sommaren även som ”vanliga” shorts utanför cyklingen tillsammans med en snygg tischa. Riktigt varma dagar väljer jag dock vanliga cykelbyxor för att inte flyta bort i värmen. Shorts har nämligen en förmåga att bli varma. Inte alla men många.

För några år sedan var jag riktigt skeptisk till cykelshorts. Jag hävdade att det fungerade lika bra med vanliga cykelbyxor även på stig. Vilket det självklart gör. Jag kom från landsvägscyklingen där shorts inte existerade. När jag började cykla långlopp på mountainbike var det inte en sån vanlig syn och inte heller helt rumsrent om man skulle lyssna på stilpoliserna. (Vilket man definitivt inte ska). Jag förknippade shorts mest med inbitna skogsmullar, downhillcyklister och happyfolk. De som traditionellt använder väljer baggy framför lycra.

Nu har det vänt det här med shorts. Det är inne och hett och många av de stora märkena och de mindre har många modeller att välja mellan. Det dyker upp fler damspecifika shorts och det finns alla möjliga varianter och färger. Stigcyklarshorts syns numer på tävlingar hos inbitna långsloppsrävar och xc-cyklister. Hos många av cykelbloggarna och hos de som provar på mountianbike för första gången.

Vad ska man välja och måste man? Inte alls. Det fina är att det funkar ypperligt med båda varianterna och det är helt enkelt en smaksak.

Shorts med medföljande padding eller inte?

Stigcyklarshorts kommer i bland med tillhörande padding och i bland utan. I regel kan du ta bort den medföljande paddingen om du vill köra utan eller använda dina egna cykelbyxor. Fördelen med att ha ett par shorts utan padding är att du kan använda de cykelbyxor som funkar bäst för dig. Jag själv har haft mina egna cykelbyxor under. De som jag vet har bra padding och fungerar bra för mig. För bra padding är viktigt. Du sitter ganska mycket på din cykel och för att förhindra skav och smärta. Vill du läsa mer om varför du ska ha cykelbyxor  har jag ett skrivit ett inlägg om det här. 

Men å andra sidan; följer det med en innerbyxa är det ju ingenting som säger att du måste ha just den innerbyxan!

Vad ska man tänka på när man köper sitt första par?

Det finns shorts i många modeller. En del har lite längre ben som slutar efter knävecket, en del är lite kortare. Vissa märken och modeller är mer baggy än andra som sitter lite tightare. Det finns dammodeller och herrmodeller och unisex som ska passa alla sägs det. Men det finns ett par saker som jag värderar lite extra och som jag tittar efter när jag letar nya shorts nämligen;

  • Passformen är viktig. Jag vill ha följsamma shorts som inte stramar åt. Stretch på vissa ställen som gör att rörelsefriheten blir bra. Det är viktigt eftersom jag rör mig mycket när jag cyklar.
  • Att det finns fickor som är användbara och inte där för syns skull. Ett extra stort plus är om shortsen har en liten ficka med någon form av lås. Perfekt för nycklar eller pengar.
  • Att tyget är slitstarkt och tål att nuddas mot grenar och kvistar.
  • Ventilationsmöjligheter är ett plus. Riktigt varma dagar kan det vara skönt att öppna på sidorna och släppa ut överskottsvärme.
  • Reglerbar midja är ett plus. Om inte annat en linning som är mjuk mot kroppen och som inte stramar åt.
  • Reflexdetaljer eftersom jag cyklar i mörker och på vintern.  Allt som syns lite extra mycket är bra.

Kellys rider – en ny favorit

Jag har under en tid provat ett par enkla stigcyklar shorts från cykelmärket Kellys. Modellen heter Rider och har medföljande padding. Modellen jag har testat är en herrmodell och i storlek medium har de suttit ganska bra på mig även om de med egna bibs gärna halkar ned lite.

Modellen har en riktigt skön padding som medföljer och som man hakar fast i shortsen. Faktiskt en av de bättre paddingarna jag har testat. Innerbyxan sitter tight och bra och knölar sig inte. Mudden är bred och mjuk. Ett stort plus!

Det är enkelt att ta lös paddingen och även om knäppena ser lite tunna ut är de slitstarka och lossnar inte. Det är inte heller något som ligger och skaver mot huden.

Bred skön mudd som inte skaver!

Tyget är tunt och slitstarkt och är de luftigaste shortsen i min garderob. Tyget påminner lite om en tältduk i strukturen vilket gör den slitstark. Det känns som det är svårt att få en reva i tyget trots några närkontakter med träd och grenar.  Trots ett rejält tyg är byxan tunn och smidig och har stretch på insida lår vilket ger den fin rörelsefrihet.

Resåren i själva shortsen är bra. Dock saknar jag möjligheten att kunna justera midjan. Bak på linningen är det resår vilket ger ännu mer rörelsefrihet runt midjan. Byxan har några reflexdetaljer vilket är bra. Det är bra att synas även i mörker.

Trots en enkel modell känns byxan gedigen och bra. Dessutom är den snygg i sin enkelhet med sömmar som lyfter lite. Det är en ny favorit och de kommer att få hänga med på många turer framöver.

Stigcyklarshortsten kan köpas hos min samarbetspartnter Egons cykelaffär. Dels i fysisk butik samt kan beställas via deras webbshop. 595 kr kostar shortsen inklusive innerbyxan med padding.

2

4 Comments

  1. Jag fattar seriöst inte (och jag lovar att jag inte är ironisk eller kritisk utan ärligt fundersam) – vad är MENINGEN med att ha shorts om det finns cykelbyxor? Och då bortser jag från den estetiska aspekten helt. När jag tänker mtb så tänker jag ”ha på sig så lite som möjligt som kan fastna i sakerna”. Enda ggn jag cyklade i baggy var downhill, då var det det som fick plats över alla skydden mm.

    • Dels så skyddar faktiskt shortsen en del mot kvistar och träd och annat. Sedan så funkar de ypperligt om det är lite kallt som extra lager när lycran liksom för kall. Sedan är det bra med fickor och så tycker jag är att det är jäkligt snyggt! Typ så!

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: