Tabatatrainer

Torsdagssmisk av mina ben och kropp. I dag i form av tabataintervall, återigen ett tips av Johan Möllerborn.

Jag vet ärligt om det verkligen var så klokt att bränna av högintensiv träning när man inte är på topp, varken fysiskt eller mentalt. Framförallt mentalt.
Nåväl, någon skidträning fanns inte utrymme för och inte heller lust. Cykelbenen behövde sin dos av träning.
Så upp på trainern, 10 minuters uppvärmning runt 150-170 watt, kändes nästan för lätt(?!), stark i dag tänkte jag och tänkte köra intervallerna så hårt jag kunde. Sedan själva intervallen.

  • 20 sekunder hårt jobb
  • 10 sekunders vila
  • Upprepa 8 gånger. Sammanlagt 4 minuters jobb. 
Ställde traniern på belastning och inte watt i dag. Tung växel på racern, största klingan och displayen fick visa kadens och vilken watt jag producerade. 
Nu gällde det att hålla tänkt kadens uppe och försöka att hålla samma wattvärde. Första 3 intervallerna körde jag på runt 380 watt sen sjönk det som en sten. Hamnade tillslut på runt 300. Men pulsen var hög hela vägen igenom vilket var tänkt.  När jag kör på watt ställer jag in ett fast värde och får variera med kadens och växel för att hålla mig inom tänkt värde. Svårt att förklara. 
Denna tordsagsintervall var inte lätt, tungt och benen bara skrek. Eftersom 10 sekunder inte är mycket vila känns det ännu mer. Det blev ett igångdrag inför varje intervall, nästan total vila och smash in i intervallen igen. Efteråt var det skakiga ben som klev av trainern. Jag i vanlig ordning svettig och med trött blick. 
Men det var ett svettigt och roligt sätt att köra intervaller på. Kort och effektivt, sammanlagt 25 minuters träning i dag med uppvärmning och nedvarvning inräknat. Känns att både hjärta och ben har fått jobbat. 
Och planktabatan som jag pysslat med under hösten är en barnlek jämfört med detta på cykel. Sanslöst att 4 minuter kan kännas så tunga!
Pulskurvan, i dag lite hackigt i uppvärmning och så en söt liten taggig topp, tabatan. Nu kommer jag sova gott. 
Så har ni inget för er i dag/morgon, kläm av en tabata och bjud på en härlig svettbild!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: