Tidseffektiv lunchträning -tabata

I bland har man inte tiden att nöta länge på trainern. Därför är tabtaintervaller perfekta som tidseffektiv träning, som i dag på lunchen. 22 minuter gjorde att jag hann dusha och äta innan jag gick tillbaka till jobbet. 
Precis vad jag gjorde i dag. Enkelt upplägg för intervaller över 95% av din maxpuls.
  • Värm upp i ungefär 10 min, kroppen behöver bli varm.
  • Kör sedan 20 sekunder och vila 10 sekunder. Upprepa du sammanlagt gör 8 stycken 20 sekundersintervaller.
  • Varva ned runt 6-8 minuter.
  • Har du lite mer tid kan du vila 1-2 minuter eller tills du känner dig återhämtad och köra 1-2 tabataomgångar till innan du varvar ned.
I intervallerna ska du verkligen ligga så nära ditt max du kan, över 95% av din maxpuls. Vilan är mycket kort så pulsen hinner inte gå ned så mycket innan det är dags att köra igen. Jag kör på belastning/mostånd på trainern, inte på wattsiffrorna. Hinner helt enkelt inte justera. Jag försöker att ha en relativt hög kadens under arbetet, runt 95-100. Under vilan låter jag benen rulla. Inför varje intervall blir det lite igångdragskänsla vilket är bra för sega ben som vill bli kvickare!
Självklart funkar denna intervall lika bra för annan konditionsträning, löpning etc.
Låter det enkelt? Det är jobbigare än vad man tror! Riktigt rolig intervallträning som utmanar hjärta och ben. Prova vetja!
0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: