• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Trysil och Gullia – en bikepark med det lilla extra

Trysil och Gullia – en bikepark med det lilla extra

Vi började vår cykelsemester i Rörbäcksnäs där vi fick stigmagi. Tanken från början var att enbart cykla i Rörbäcksnäs och Sälen men när vi blev rekommenderade att åka över gränsen till Norge för att prova Trysils utbud av cykling gjorde vi om våra planer. Eftersom vi bodde i Sälen skulle det bara vara runt en timme i bil för nå Trysil och det är inte särskilt långt ansåg vi.

Vi åkte dit tidigt på morgonen för att vara på plats innan liften öppnade och på så sätt kunna åka den långa leden Magic Moose utan att vara i vägen eller åka i kapp andra cyklister. Vad vi inte hade räknat med var att klättringen upp dit var lång och med ett par trötta ben efter många mil på cykel dagen blev det en jobbig cykling. Vi var inte heller riktigt säkra hur vi skulle cykla upp men hittade en led till slingan runt fjället. Vi kunde sedan ta av in på själva fjällslingan och nådde efter en timmes trampande själva starten av Magic Moose. Lagom tills de första cyklisterna skickats upp i liften.Att åka 8 km utför med doserade kurvor, wallrides och hopp kändes i hela kroppen. Stå upp efter en lång klättring gör man inte hur som helst.

Vi tog en bilfika så som dagen innan men den här gången kunde vi sitta utanför bilen. Vi rullade sedan ned till bikeparkarenan Gullia och snurrade runt där i nästan två timmar. När regnet kom in över Trysil såg vi det som ett tecken att avsluta för dagen. För att åka tillbaka till Sälen, laga middag och vila en stund innan vi tog en tur på fjället.

Vi ångrade inte en sekund att vi gjorde om våra planer och åkte till Trysil. Det var en sådan där lekfull cykling som man inte vill ska ta slut oavsett hur trött kroppen är. Vi sa båda två att vi ska göra om det och då ta med Ceciila.

Hasse på avslutningen av den röda Woodstock. En led med mycket pirr i magen och sköna wallrides

I Trysil finns något för alla

Trysil erbjuder liftburen cykling även om det enbart är en led du kan åka. Det finns många mil stigcykling i området. Dels en enkel grusad led runt fjället men även röda och svarta leder för den som söker lite mer utmaning utanför bikeparken. Gillar man långa klättringar finns Topprittet, leden som går ändå upp på fjället och är väl utmärkt. Den ger garanterat möra ben men också fina vyer!  På hemsidan finns en ledkarta som du kan ladda ned.

Det är verkligen barnvänligt och inte särskilt svårt för de minsta i Gullia, deras bikeparkarena. Här hittar de allra flesta något som passar. Även för oss som cyklat ett tag finns det utmaningar. Det fina med Trysils cykling är att allt är gratis bortsett från liftkort.

Det är häftigt att se hur man kan använda en skidanläggning sommartid och göra något riktigt bra för sommarturister. Här har Trysil verkligen lyckats!

Magic Moose

Trysil har skapat något riktigt roligt och enligt dem unikt i Skandinavien. En runt 8 km lång flowig handbyggd led slingrades ned för skidbackarna. En flytestig som det heter på norska.

Magic Moose beskrivs vara i blå i svårighetsgrad. Med andra ord en led som inte är särskilt avancerad men inte tråkig för det. Klarar man att åka i doserade kurvor och hantera små rollers/kullar i terrängen klarar man att åka Magic Moose. det finns lite svårare alternativ som att gå längre upp på wallrides och små hopp för den som vill utmana sig lite mer.

Leden inbjuder till pirr i magen och riktigt skönt flow. En sådan där led man vill åka flera gånger om. Trysil erbjuder lift upp till starten av Magic Moose. Vi valde att cykla upp till starten via fjällritteleden. En ganska krävande cykling som tog oss en timme i lugnt tempo. Liftkort skulle bli lite för dyrt för ett åk ansåg vi. Cyklingen upp var fin även om det sög rejält i ett par redan trötta ben men väl värt för att få åka ned. Har man bil kan man parkera vid starten av Magic Moose men upp måste man i alla fall!

Gullia

Några hundra meter från själva centrumet i skidområdet i Trysil gömmer sig en cykelskatt. I en litet område i skogen finns handbyggda leder för hela familjen. Från gröna enkla leder till något mer avancerade röda. Här samsas barn på springcyklar med vuxna lite mer avancerade cyklister.

Ett av de lite mer tekniska avsnittet på röda leden French Moustache.

Det är som en bikepark men utan lift. I stället cyklar du dig igenom lederna och det blir aldrig tråkigt eller för jobbigt uppför även om en del av de leder som ligger lite längre in i Gullia bjuder på doserade kurvor och mycket utförsåkning. Vid starten avlederna fiinns en stor pumptrack och ett område där du kan öva hopp och doserade kurvor. Där finns även bänkar för att kunna fika.

Hasse sveper i väg på den blå leden Rookie

I början av området där lederna startar är svårigheten grön och svårigheten byggs på ju längre du kommer in i området utan att det för den delen blir för svårt. Det finns stickspår på de blåa lederna med röda utmaningar. Det är runt 1 mil leder som du lätt kan snurra runt i länge.

Det är även om exemplariskt uppmärkt med färger och lednummer. En stor karta finns i början av lederna. Längs med varje led finns det platser för att stanna och fika eller för att hämta andan lite. Man kan med lätthet börja på en led för att ansluta till en annan. Trots att området är litet kändes det inte trångt om plats.

Nedan två klipp från Gullia. Det första från leden Happy Rabbit. En skön pumptrackliknande led. Det andra klippet från French Moustache som blev min favorit. En röd led med många tekniska klurigheter.

Har du barnasinnet kvar i dig, befinner dig runt Sälen och Rörbäcksnäs tycker jag du ska göra en avstickare till Trysil. Bilresan dit är väl värt besväret. För du kommer att ha roligt oavsett vilken nivå du befinner dig på. Har du dessutom barn är ett besök i Gullia givet. Jag tror att många barn blir till cyklister i den parken. Det är ett sådant fint sätt att introducera mtb på och när lederna är enkla men ändå bjuder på glädje och små tekniska men enkla hinder att ta sig förbi växer man- även om som vuxen!

 

 

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: