• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • ”En sak ledde till en annan” – Linda Tufvesson om att cykla från Skåne till Dalarna
tufvesson

”En sak ledde till en annan” – Linda Tufvesson om att cykla från Skåne till Dalarna

I Bloggsvepet skrev jag om Linda Tufvesson som ska cykla för varenda unge. En lång resa från Skåne till Dalarna i syfte att samla in pengar. Jag blev så nyfiken och fick så många frågor i huvudet. Om hur idén kom till, hur hon ska lägga upp turen och vad som hon tror blir svårast. Frågor vill ha svar så jag passade på att ta kontakt med henne och fråga om henne om hon ville berätta lite mer och det ville hon. 

Vill du berätta lite om dig själv Linda?

Ja, var börjar man? Jag är 36 år, jobbar som prefekt vid Sveriges Lantbruksuniversitet och är mamma till två barn. Bor i Bjärred i Skåne. De flesta skulle nog beskriva mig som glad och positiv, och kanske med lite för mycket energi för mitt eget bästa. Vissa skulle nog också påstå att jag är lite envis och har mycket pannben.

Vad är det för projekt du ska ta dig an? 

Med start klockan 04:00 på juldagen skall gränsla min cykel för att trampa de närmare 70 milen upp till Falun. Anledningen att slutdestinationen är just Falun är att det är där pojkvännen bor, även han är ju cyklist, och kanske känd för en del. (Red anm.; Henrik Öijer) Sträckan Bjärred-Falun har jag därför kört ett antal gånger och en dag så tänkte jag väl bara att jag en dag borde cykla istället.

Hur kom du på idén till ditt projekt?

Jag har länge haft en tanke på att testa mina gränser, både fysiska och mentala. Så när jag en dag tänkte tanken att jag borde cykla till Falun så började väl tankarna snurra. En sak ledde till en annan och plötsligt så hade jag bestämt mig för att cykla.

Har du gjort några andra långa utmaningar förut?

Det längsta jag cyklat tidigare är Siljan 100, ett 16 mil långt MTB-lopp med en blandning av single track och grusväg. Kom i mål på runt 9 timmar och tyckte det var fantastiskt roligt.

Hur har du lagt upp din träning inför utmaningen och vad kommer du att fokusera på när det närmar sig?

Jag tränar egentligen inget speciellt. Förra vintern så låste jag in cykeln i förrådet i början av november och tog fram den igen i april så detta är egentligen första vintern där jag fortsätter cykla. Tränar ungefär fem pass i veckan, varav ett pass styrka. Försöker cykla till jobbet när det passar i schemat. Det är perfekt att kunna kombinera träningen med att ta sig till jobbet.

 

70 mil i ett svep innebär ju att Linda kommer att cykla även på kvällen och natten Troligtvis kommer hon att få möta olika sorters väder under resan. Hon får hantera mörker och kyla och kanske mentala dippar. Hur hanterar man sådant i sin ensamhet? Hur gör man med lampor och batterier och om något händer? Om man blir stående eller behöva extra kläder? 

Hur kommer du att göra för att klara av kylan?

När det gäller kläder så är det lager på lager som gäller. Får en del uppbackning av Rosebikes med kläder. Underställ, vintertights, cykeltröja och tjockare cykeljacka. Sen en regnjacka att ha i ryggfickan. Grip Grab backar upp med handskar och skoskydd. På fötterna är det ullstrumpor som gäller i cykelskorna. Sen Grip Grabs Artic skoskydd. Räcker inte det kan man dra ett regnskoskydd i en storlek större över alltihop. Krisar det så är eluppvärmda sulor räddningen. På händerna är det GripGrabs Nordic som gäller. Är det riktigt kallt kan man ta ett par tunna fingervantar under. Blir man blött av antingen regn eller svett så gäller det att byta strumpor/handskar/underställ innan man blir rent för kall.

Hur hanterar du mörkret?

För att klara mörkret så har jag vanlig cykelbelysning fram och bak så att jag syns. För att se själv så kör jag med min Magicshine lampa. Som reserv kommer jag även ha en Garmin-lampa jag lånar. Jag vill inte riskera att bli stående utan ljus. Kommer även ha med ett rejält battery pack för att kunna ladda mobil och lampor.

Har du någon support på vägen?

Mina snälla föräldrar kommer vara behjälpliga första delen av cyklingen så att jag har någon att ringa om jag blir stående. De kommer också ha en del extra kläder och mat i bilen till första halvan av cyklingen. Sen känner jag ett par cyklister i Askersund och Örebro som kan rycka ut också. Jag kommer behöva stanna och proviantera längs vägen.

Vad tror du kommer att bli svårast?

Det beror lite på förutsättningarna. Spontant skulle jag säga kylan. Jag är en frusenfis och fryser alltid när det är kallt. Att hålla händer och fötter varma kommer vara viktigt. Sen gäller det att få i sig vätska och energi kontinuerligt och besegra de negativa tankarna som kommer när man blir trött.

Vilken sorts cykel och utrustning kommer du att ha?
Jag har en Rosebikes Psycho Path 2 med 27,5” däck. Gillar ju verkligen min cykel. Köpte den i våras och det är min första ”riktiga” cykel. Kör med en 36T klinga fram och cykeln väger in under 8,5 kg med pedaler så den är riktigt lätt. Förutom cykeln så kommer jag ha en vätskeryggsäck med extra pump, slang och multiverktyg.

Var och hur kan man stödja ditt projekt?
Antingen går man in direkt på insamlingen på UNICEF:s hemsida här eller så kan man skicka ett SMS till 72900 med texten ”KÄMPA 3752” så skänker man 50 kr direkt till insamlingen.

Linda har ju koll på vad som krävs för att planera en sådan lång cykling och även för att klara av att cykla i kyla. Därför bad jag henne att ge er och mig sina bästa tips!

  • Skall man cykla långt är det ju bra att även kört några långa testrundor så man vet hur det känns i kroppen efter ett tag.
  • likaså hur man reagerar rent mentalt.
  • När det gäller kylan gäller det att klä sig ordentligt. Samtidigt skall man helst frysa lite när man börjar cykla, annars blir det lätt för varm och då svettas man istället.

Vill du följa Lindas förberedelser så finns hon på Instagram under @Linda_Tufvesson. Jag antar att det dyker upp lite av hennes förberedelser även hos pojkvännen Henrik Öijer!

Slutligen ett stort lycka till Linda och heja dig för en grym ide med ett riktigt fint syfte!

Tufvesson

Foto: Henrik Öijer

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: