• Home
  • /
  • Cykligt
  • /
  • Två vintercykelturer som lever kvar i minnet
Singsjörundan

Två vintercykelturer som lever kvar i minnet

Katja publicerade ett fint inlägg i veckan om hennes vintercykelresa genom åren. Från newbee till i dag i mitt tyckte en stenhård vintercyklist. Det är inget snack och lite verkstad, fluffigt eller pryltokigt kring Katjas vintercykling. Hon kör. Oavsett och delar med sig av riktigt kalla vintriga bilder. Hennes inlägg fick mig att tänka kring min vintercykelresa. Den som är kort. Jag blev ju inte vintercyklist förens i fjol. Ungefär samtidigt som jag köpte riktiga vintercykelskor. Nog för att jag har cyklat några gånger per vinter förr om åren men de räknas inte. Jag gnällde mest på kylan och tyckte att det var trevligare att sitta inne och nöta trainer. Vintertid åker man skidor. Punkt slut. Sedan hände något i samband med Happymorningride som startade förra hösten. Plötsligt kändes trainerpassen rätt tråkiga och svårmotiverade och utecyklingen något jag längtade efter. Att få cykla med andra oavsett hur vad utetemperatur stod på var roligare. Jag insåg att man faktiskt kan både åka skidor och cykla på vintern.

Singsjörundan

I en by någonstans runt Singsjön.

Katja avslutade sitt inlägg med att fråga om vi läsare minns extra mycket och om vi ville berätta om den. Jag har två vinterturer som etsade sig fast i minnet. Som jag än i dag kan tänka tillbaka på med ett stort leende trots lite frusna tår och tunga ben. Den första, Vinterdistans runt Singjön och om hur cykel förenar. 

Jag avslutade inlägget med stycket nedan. Det sammanfattade en minnesvärd runda på ett bra sätt. Det var grått, lite slirigt i snömodden och jag blev akut illamående efter halva rundan. Men den var fin den där rundan och lärorik och en påminnelse om att oavsett hur olika vi är, var vi kommer i från och vad vi har i ryggsäcken kan idrott och träning förena människor.

Trots det gråa vädret var det en fin runda som jag kommer att prova i sommar. Lika fint var det att få lära känna en ny kille, få höra lite om cykel i Eritrea och hur de där älskar att cykla uppför. Få höra om Mhireteabs cykeldrömmar. Killen som cyklar varje dag eftersom det är så man blir bäst i världen. Hur han kom till Sverige ensam från ett annat land och hamnar här uppe i kylan. Först till flyktingförläggningen i Grytan, sedan vidare till Trångsviken (där han hittade ett gäng att cykla med) och så till Östersund som han betonade med stolthet. Killen som drömmer om att få flytta söderut för att kunna cykla mer. Det är häftigt hur cykel förenar och vilka historier man får ta del av. Hur mycket vilja och kraft människor besitter. Visst kan det vara svårt med språket i bland men på cykel är det lite lättare faktiskt.

Den andra rundan som även förevigades med en film efteråt och som kvalar in som en av de mest episka cykelturerna någonsin är fatbiketuren i vårvintras. När jag fick låna en Wendigo och cyklade skoterspår och vesselspår med Hasse på skateskidor som sällskap. När vi träffade på Erika och Claes på fjället. Tog sällskap och fick ett par timmar till. Vädret var så där perfekt det bara kan bli på vårkanten. Hård skare och värmande sol. Vi väckte uppmärksamhet på våra tjockcyklar. En ovanlig syn i Storhogna.

Lika mycket som benen fick jobba fick även skrattmusklerna sitt när Claes kom på den briljanta iden att hoppa ut från anslutningsspåret ut i vad han trodde var mjuk snö. Det blev en präktig flygtur över styret och jag vek mig dubbel av skratt. Den här vinterturen pratade vi faktiskt om häromdagen och jag kan titta på filmen i bland bara för att minnas. I sådana här förhållanden kommer en Fatbike till sin rätt.

Jag sammanfattade inlägget om filmen med;

Har du möjlighet att någon gång prova/hyra Fatbike när du är i fjällen- gör det! Det passar alla och du behöver bara kunna cykla. Passa på att njuta av fjäll på ett litet annorlunda sätt. Jag kan nästan lova att du inte blir besviken.

Det skriver jag under även nu och länkar filmen en gång till!

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

7 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: