Vinterminnen i januari

Vi är i mitten av januari. Mörka januari som ändå blir allt ljusare dag för dag. Kalla januari som ofta bjuder på temperaturer under 20 strecket. Som skapar is i ögonfransarna och gör utevistelserna krispiga. I regel är det lugnt i fjällen nu. Lugnt innan de stora sport- och påsklovsturisterna kommer. På hemmaplan i stan går livet sin gilla gång. Lite på tomgång efter jul och nyår. Kvällarna är mörka och inbjuder inte till så mycket utecykling, helgerna springer i väg. Men det är ändå januari och en månad som jag tycker mycket om. Som skapar vinterminnen.

Kom att tänka på dessa vinterminnen från januari som jag samlat på mig. Som omslagsbilden när vi cyklade stig ute på Andersön i slutet av den här månaden och sa till varandra att det var underligt att få göra det mitt i vintern. Då 2017 var snöbristen stor i stan och ute på ängarna och täkterna låg bara is av allt vatten som fanns. Skidåkningen gick inte att utföras hemma utan i Storhogna där det ändå var vinter.


I januari 2016 cyklade jag för första gången ”riktigt” vinterdistans. Åren innan hade distansträningen skett på skidor och ett par långa 3 timmar spinningpass. Vintercyklingen var inte en del av träningen så som den är nu. Jag hade gjort några tappra försök att cykla utomhus innan men aldrig så långt och så länge. Just den där januaridagen var det riktigt kallt och tårna frös. Men vi cyklade en av de finare turerna, den runt Locknesjön. Sportdrycken frös i flaskan och jag tänkte att fyra mil cykling är så pass kort att energi inte behövs. Jag hade ju ingen erfarenhet av att ddubbade vinterdäck på en mtb tar lite längre tid en runda runt en sjö på sommaren.

Även om januaris dagar är korta och i bland lite kalla hindrar det inte oss från att vara ute. Det finns fina dagsturer att göra fjällen och med rätt kläder klarar man sig länge. Efter att jag varit en helg i Åre under Winter Workation i januari 2017 blev jag sugen på att prova snöskor. Den aktivitet fanns att välja där men jag gjorde det aldrig. I stället letade vi ljus och lykta efter någon som hyrde ut snöskor i Vemdalssområdet och fick tag i två par. Vi tog med oss kolbullesmet, kaffe och fläsk upp till Björnrikestugan och fick en fin dag ute. Fördelen med Björnrikesstugan är att man kommer upp på fjället snabbt och har bara någon kilometer till spårcentralen. Fjällnära äventyr kan man säga.

Januari är också månaden när det vanligtvis blir mycket skidor. Förr om åren har jag haft något skidlopp att träna emot och tid och mil skulle samlas. I bland jobbiga intervallpass, turer med vallafrustation och långa sköna distanspass. Pass med snöulliga granar och en känsla i kroppen att den är på gång. Tekniken har satt sig och farten brukar komma. Sådana där dagar gör att alla andra pass glöms bort och jag åker runt i vinterland med eufori. Även om skidpassen i fjol var fattiga på eufori för det mesta så var helgen i Idre ett minne som lever kvar länge. Jag var trött, orkade inte köra så hårt men jag åkte runt med ett stort leende på läpparna en hel helg. Jag stressade visserligen kroppen med dubbla pass men struntade i det. Samlade på mig bra energi i stället. Jag skulle gärna vilja åka tillbaka till Idre i vinter men tiden räcker nog inte till det i år tyvärr.

Januari är inte bara en massa träningspass utan också en månad när jag verkligen njuter av ljuset. Det lilla som återkommer dag för och dag. Det är skört på något sätt. Trevande och vackert. Framförallt kan solnedgångarna vara det. När himlen är klar sprider sig ett vackert lila ljus över himlen. Precis innan det skymmer. Det är svårt att göra det rättvist på bild. Färgerna ger mig energi, de ger hopp om vårvintern och gör världen vacker.

För visst är vintern vacker? Väl värd att samla minnen på, både stora och små, i det vardagliga och på cykel eller skidor. Jag tycker det!

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: