En minnesvärd cykelresa

Jag har ingen aning om hur vädret är i oktober, om det är riktigt varmt eller börjar gå mot höst. Vet inte om det kommer att finnas lika många apelsinodlingar eller om citronerna på bakgården fortfarande går att plocka från trädet. Men jag anar att havet är varmare och kanske får Cecilia chans att doppa hela kroppen i år!  (Funderingar i augusti i år)

Vi åkte ned tillsammans med två fina vänner. Det vi var alldeles säkra på var att vi skulle få en rolig resa. Det fick vi. Det är svårt att sammanfatta en vecka och det är lätt hänt att det blir många bilder. Men det får det vara i bland.

Det var vårt femte år i södra Spanien. Tidigare år har vi åkt ned på våren. I månadsskiftet april och maj. Lagom tills värmen kommer och alldeles lagom för att komma hem och jobba ett par veckor innan sommarsemestern. Ett bra sätt att väcka cykelbenen och få njuta av riktigt fin landsvägscykling när kroppen är som mest vintertrött. I år åkte vi aldrig på våren. Vi bokade istället resan till hösten. Lite osäkra på hur vädret skulle vara. Osäkra om det skulle bli för varmt för att cykla och om havet skulle vara badbart.

Vi hyrde samma hus som vi 2013 fick följa med till. Då med Björn Westergren och hans familj. Huset ligger på samma gata som det vi bott i de senaste tre åren. I samma lugna område och nära de fina vägarna och turerna som vi hittat. Tjusningen med att hyra hus är att vi får laga mat själva även om det hör till semester att äta ute. Det blir lite trevligare att kunna sitta ute på altanen i kvällsmörkret, grilla och ta ett glas vin. Inte störas av alla ljud från resturangerna. Ett eget hus innebär också frukostar tillsammans ute på samma altan. Eget hus gör också att resan blir lite billigare. Mat i Spanien är billigare än hemma och resturangpriserna ungefär som hos oss.  Vi la i stället fokuset på luncher och cykelfika ute.

Nästan 20 timmar och över 40 mil

Vi åkte ned för att cykla. För att få en vecka att göra det som vi alla fem helst av allt gör. Hasse och jag hade sett ut några av våra favoritturer. Det som är allra bäst i området. Turer som skulle bjuda på det mesta. Som långa fina partier av plattåkning genom spanska byar. De som kommer ganska tätt. Där vi kunde ligga på lite och känna fartvinden och surret i benen.

Turer med lite mer kupering som runt den blåa sjön Embalse De La Pedera. En sjö som egentligen är ett vattenmagasin och som jag tror förser kanalen med vatten. Den kanal som vi alltid har utgått i från. Runt den blåa sjön är som att cykla Brunfloviken runt här hemma. Ungefär samma antal mil och lite liknande kupering. Men blåa sjön är det där lilla extra. Det som inte finns hemma. Värmen, vyerna, bergen den lilla byn Torremendo. Den som jag alltid ser framemot att få besöka när vi är där nere.

Runt sjön blev en tur vi gjorde många gånger under veckan. Första gången utan fikastopp men med många fotostopp. Andra turen förlängde vi med att åka för oss en helt ny runda över Pilar de la Horadada och en avstickare mot Jaqarilla och Algorfa. I Torremendo innan körningen runt sjön tog vi en fika på baren Desireé. Det var vita dukar på bordet dagen till ära, Spanien firade nämligen nationaldag.


Den tredje turen runt sjön tog jag och Hasse ensamma. De andra spenderade dagen på stranden medan vi körde oss riktigt trötta. Partempo med fint tryck i benen.

Den allra längsta turen för vecka blev den till Cabezo Del la plata, den som jag skrev om tidigare under veckan. Cissi sa under den rundan att det var det finaste sättet att avsluta en vecka av cykling. Hon skulle ägna sista dagen åt att vila och bada. Vi andra tre tog ett sista farväl av Rebate, den blåa sjön och baren i Torremendo.

Det var magisk cykling. Så där fin den ska vara utomlands. vi gjorde oss ingen brådska. Det fick gå långsamt i bland. Fikat var viktigt, glassen likaså. Viktigt att bara få ta in allt det fina omkring en. Som alltid efter ett par dagars cykling i värmen ville jag inget annat än att bara cykla landsväg i framtiden. Väl hemma tar mountainbikesuget över igen.

Havet då? Var det varmt?

Förra året på våren badade vi våra fötter. Mer än så klarade vi inte. Nu var det så varmt att jag badade nästan varje dag. Något jag inte gjort på nästan 10 år. Redan andra kvällen kände vi på havet. Alla fem överraskade över att det faktiskt var varmt. Vågor, salt och sand mellan tårna. Att jag inte upptäckt tjusningen med det tidigare.

Vi cyklade på dagarna. Bytte om till badkläder och tog med strandväskorna ned till Playa de Flamenca Beach på eftermiddagarna. Åt glass, badade och solade. Fick det bästa av två världar och sa till varandra att vi verkligen tog tillvara på tiden utan att för den delen skynda eller känna stress.

Vi åt sena middagar tillsammans på kvällarna och planerade cykelturerna till dagen efter. Vi skrattade oavbrutet i nästan i en vecka. Vi hann med så mycket av det vi ville göra. Ett enkelt liv att leva och så långt bort i från jobb, regnig höst och tidiga mornar.

Vi kunde också konstatera att det inte var säsong för apelsiner och citroner men däremot blommande det mer än i april. Värmen var ändå inte för jobbig och havet varmt. Sol i oktober var inte så dumt även om det var svårt att komma hem. Till kylan och de kala träden.

En vecka går fort. Alldeles för fort. Men det kommer en höst till. Erika var inte klar med Spanien, inte jag heller. Det finns mer att upptäcka och en vecka till i det här sällskapet är något jag längtar efter. Redan nu!

Nyfiken på att cykla här?

Jag kan verkligen rekommendera området runt Torrevieja och Orihuela för landsvägscykling. Det är visserligen inte ett område om du letar stora berg att cykla i men blandningen av lite backar och riktigt fin plattkörning gör det till ett cykelställe med det lilla extra. Om du är nyfiken på turtips och vad du ska tänka på skrev jag en ganska omfattande guide om cyklingen i området. Den hittar du här!

3

2 Comments

  1. Härligt att läsa om era cykelturer i ”mitt” område 😊 Åker själv ner i november och ska försöka cykla mycket, ska försöka leta mig ut på lite nya vägar som jag ser att ni gör när ni är där!
    Tack för bra läsning, Mats

    • men vad härligt, du har ditt fina framför dig 🙂 Det är ett fint område, vi har så många gånger tänkt att åka någon annanstans och cykla men faller altid tillbaka till det här. För att det är så fint, för att det bjuder på rolig cykling. Du får gärna dela med dig om du hittar något nytt och spännande att cykla.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: