Ett enormt intresse för tjejcykling i stan!

I det senaste avsnittet av Cykelpodden berättade jag om det enorma intresset bland stans tjejer att träna tillsammans i ÖCK:s regi. För det är nämligen så att jag och min vän Sara Rönnberg bestämde oss för att klubbens kvinnliga medlemmar och nya potentiella kvinnliga medlemmar en chans att få träna tillsammans under våren. Jag nämligen också bytt klubb och kände att jag saknade att få leda träningar så som jag gjort förut i olika konstellationer.

Sara och jag planerade in fyra tillfällen varannan onsdag fram till midsommar med start i början av maj. Två tillfällen teknikträning och två tillfällen intervallträning. Vi var lite spända på hur många som skulle komma, möjligheten till cykling i stan är ju stor och skulle det finnas intresse? Vi hade inte räknat med så stort deltagarantal första tekniktillfället men blev överraskade när 39 tjejer dök upp till samlingen. Tjej efter tjej kom cyklande och vi blev lite tagna på sängen. Hur instruerar man teknik så alla hör och ser när gruppen är stor? Men vi löste det på ett bra sätt och de som kom var nöjda. Superkul!

Två veckor senare bjöd vi in till ett tillfälle med långa intervaller. Fyra stycken runt fyra minuter vardera på två enkla stigar i det vi kallar för Mumindalen. Vi trodde inte att lika många skulle dyka upp. Intervaller och riktigt puslhöjande träning kan skrämma lite, framförallt om man kanske inte är så bekväm att cykla med andra eller inte känner så många. Men vi hade fel, runt 21 stycken förväntansfulla tjejer kom till samlingen.

Vi fick stora leenden som tack efteråt. Det hade varit så roligt tyckte de. Att få göra sånt som man drar sig för ensam blir lättare i grupp var en kommentar. Någon hittade en annans starka rygg att följa och på så sätt kunde alla få ut något av träningen oavsett nivå innan. Sara förklarade upplägget och syftet med lite längre intervaller på ett bra sätt. Man gör ju saker av en anledning och det ska ju fylla ett syfte!

Vi har även fått önskemål om att köra liftitntro på berget. Många vill testa på men drar sig för att åka lift. Kommer man över den tröskeln är det lättare att åka dit. Även om det finns personal och andra cyklister på plats kan det vara svårt att be om hjälp. Jag vet det själv, det tog lång tid innan jag vågade testa och inför första gången kände jag mig bortkommen och vilsen.

Tanken var att vi skulle kört det första tillfället i kväll men vädret ville annat. Vi spar på det tills det är uppehåll och bättre förhållanden.

Däremot ställer vi inte in morgondagens tjejträning med ÖCK. Det står teknikträning på schemat och jag har hittat ett riktigt bra ställe för att öva doserade kurvor, pumpteknik i pumptrack och hopp där man kan få lite luft under hjulen. Det ska regna men platsen tål mycket regn innan det blir för halt. Det ska bli spännande att se om intresset är lika stort som förut. Jag hoppas det.

Tänk så roligt det är att ha återupptagit ledarbiten igen. Det utvecklar mig, det ger massor av glädje och inspiration att se hur andra utvecklas och vågar tillsammans i grupp. Och så är det så roligt att göra det tillsammans med Sara!

6

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: