Längdskidor i Björnen

En av aktiviteterna vi kunde boka in oss på under Winter Workation var längdskidåkning till Björnen tillsammans med en instruktör. Något som jag gärna ville göra och teknikträning är bra oavsett vilken nivå man befinner sig på. Att dessutom få låna utrustning och få chansen att prova ett par vallningsfria skidor gjorde valet lätt för mig. Jag har aldrig åkt på ett par Skintec förut men vet att dagens vallningsfria skidor är långt i från de från förr med fiskfjäll och inget glid.

Tyvärr krockade längdskidåkningen med snöskovandringen vilket jag också anmält mig till och sett framemot. Men längdskidåkningen var ändå det jag helst av ville göra och sett framemot att få åka skidor tillsammans med Elna. Så valet var inte så svårt.

Vi var sex stycken som gick upp till Åreguiderna för att låna varsin utrustning. Vi fick en genomgång av skidorna och förklaring av hur stighuden fungerade. Provade ut pjäxor och skidor innan vi i två bilar åkte upp till skidområdet Björnen.

Elna pepp på skidåkning. Julia  som har bloggen Daysbyju i bakgrunden.
Rådet prova inget nytt är ett bra råd. Det är svårt att inte falla för en pjäxa som känns lika skön som en toffel.
Erika Lauri, en tidigare bloggkollega från Bloggar om Hälsa i rosa jacka.

Jag skejtade i ett nästintill folktomt spår i Edsåsdalen dagen innan och förstod var längdskidåkarna håller till. I Björnen. Så många människor samtidigt var det längesedan jag såg. Inte ens julrushen i hemmaspåren var något gentemot trycket i Björnen.

Julia hänger skönt på stavarna!

Efter en snabb genomgång av hur skidor sätts på och vad vi skulle göra under timmen åkte vi upp på ett plattare parti för att öva de tre växlarna innan vi delades in i två grupper. De som ville åka en slinga på 2-5 km och för de som ville åka 5 km. Vi var tre som åkte den längre slingan och efter en fotografering i spåret mötte jag plötsligt Cecilia Thomasson som kom skejtande. Världen är bra liten i bland.

Två inspirerande cyklister på samma bild, i ett skidspår i Åre. Hur ofta händer det?

Efter att ha vinkat hejdå till Cecilia fotade vi lite till. Jag fnissade lite åt mig själv som slängde upp kompaktkameran i hopp om att få till bra bilder och sedan inte riktigt veta var jag skulle lägga den igen. Jag ville kunna ta upp den snabbt och försöka fånga Elna skidandes framför mig. Jag stoppade den i sportbehån likt jag gör med mobilen. Inte bekvämt. När jag har den med på turerna vid stugan är det långa fotostopp och inte rent spontant, inte med tjocka skidhandskar (det går inte att knäppa kort med näsan) och framför inte när man ska försöka komma i kapp de andra. Tillägga ska att när jag insåg att en kamera i sportbehån ger en ganska konstig form av byst stoppade jag på vår instruktör min kamera. Han skulle fota mig och Elna tillsammans. I rena farten fick han även min skidglasögon. Jag har en del att lära kring sportfoto, eller bloggfoto rent allmänhet efter den helgen.

Vi kom så småningom i kapp resten av gruppen och vår instruktörs flickvän som tagit hand om oss som åkt den lite längre slingan. Hon var väldigt bekant och hon kände igen mig. Efter en stund kommer vi på att vi tävlade i samma multisporttävling på Vemdalsskalet förra hösten. Som sagt, världen är liten i Åre.

En timme går fort och jag kunde ha fortsatt en bra stund till om tiden hade funnits. Spåren var riktigt fina och slingan vi åkte var snäll och flack. Jag förstår varför många väljer att träna här. Jag cyklade delar av spåren i somras och hade gärna skidat dem. Men det är inte långt till Åre och spåren finns kvar. Så ett återbesök kommer det att bli innan snön försvinner.

Om ni är nyfikna på om vallningsfritt är ett gott alternativ till tejp eller vanlig vallade skidor tänkt jag återkomma kring det i eget inlägg i skidtemat lite längre fram!

2

11 Comments

 1. Jag kör med Salomon S-Lab både i klassiskt och skejt. Dyra som attan, men som du säger sitter dom som en tokskön toffel. Fick bygga om gummikuddarna på bindningarna, då båda mina skidor är från typ år 2000 och pjucken såg annorlunda ut då.

  • Hasse har ju också den här pjäxan och pratar gott om den. Som tur är (eller hur man nu ser på det) så passar salomon inte på mina skidor 😉

 2. Det här hade ju varit ett gyllene tillfälle för mig att få lite teknikgrejs kring längdåkning. Men den ambitionsnivån föll ganska platt när backarna och utförsåkning lockade mer. Högsta möjliga fart – minsta möjliga ansträngning och så vidare.

  • Och jag åkte upp för att åka längd…som jag gör allra mest annars. Det var i vilket fall som helst en grym helg!

 3. Du såg urstark ut i spåren! Och på tal om att världen är liten (i Åre), jag träffade en gammal kursare från juristlinjen som jag inte har sett på typ 10 år. Häftigt!

  • Tack! Det var så fina spår och så hade jag Elna jagandes i ryggen 😉 Världen är liten men Åre stort kanske man säga!
   men tack 🙂 Jag är nöjd med den, jag hade en idé i huvudet som jag burit på länge och fick ut den så som jag tänkt! Sedan har jag mycket att tacka min duktiga sambo till fotograf att han förstod hur jag tänkte.

  • Det var riktigt roligt, så fina spår! Nä verkligen inte, blir lätt ett köpsug. Alldeles för lätt 😉

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: