• Home
 • /
 • Löpning
 • /
 • Inov8 race ultra 5 ryggsäck – recension

Inov8 race ultra 5 ryggsäck – recension

IMG_7345

En liten nätt väska som rymmer mycket.

Jag fått förmånen att testa en vätskerygga i samarbete med webbutiken ActivInstict.com.  Butiken har bortsett från ett stort löprelaterat sortiment även mycket cykelprylar!
Jag har därför sprungit en del med Inov-8:s modell race ultra 5. En liten nätt vätskeryggsäck med plats för mycket.

Jag har inte så stor erfarenhet av vätskeryggor för löpning. Har provat min sambos Salomon vid några tillfällen. Inov-8 som märke har jag mer erfarenhet av. Springer i ett par Trailroc från dem och är riktigt nöjd. Inför mina fjällmaror behöver jag en ryggsäck som rymmer både vätska och den utrustning som behövs men samtidigt är smidig att springa med. Utan den där känslan av guppande på ryggen och skvalp av vätskeblåsa. Under en mulitsporttävling i höstas sprang jag med min cykelryggsäck som inte fungerade så bra. Den är helt enkelt mer lämpad att cykla med.

Jag har använt ryggsäcken på korta och lite längre löparrundor och packat den med det som jag tänkt att bära med mig under sommarens fjällmaror. Provat att använda den både med tunna och tjocka löparkläder.

Mycket packutrymme! Finns även plats för en extra vätskeblåsa.

Mycket packutrymme! Finns även plats för en extra vätskeblåsa.

Utseende och funktion

Väskan är liten och nätt men rymmer mycket. 5 liters packvolym enligt tillverkaren. Snygg design och något som inte sticker ut. Sådant gillar jag. Den har 8 mindre fack för gels, bars och annat du behöver ta med mig. Två större fack där en extra vätskeblåsa får plats och för de förstärkningskläder som behövs. Väskan har även fäste för stavar och meshtyg på sidorna där det går att stoppa in lite extra kläder.
Drickflaskorna är gjorda i samma mjuka plastmatrial som tex återfinns på Salomons väskor, sk hydapack. Den sortens vattenbehållare gör att vattnet inte skvalpar runt. På den här modellen stoppar man in flaskorna på sidorna av västen och dricker genom slangar så som man gör när man har väskteblåsan med. 1 liter tar flaskorna tillsammans.

Västen har nättyg i ryggen för ventilation och snöre för att lätt kunna fästa saker på ryggen.

Jag gillar den här lösningen på flaskor. I et mjukt plastmatrial som gör att det inte skvalpar och som är lätta att rengöra. Stor tumme upp!

Jag gillar den här lösningen på flaskor. I et mjukt plastmatrial som gör att det inte skvalpar och som är lätta att rengöra. Stor tumme upp!

Passform

Ryggsäcken är mer som en väst och sitter bra över bröst och rygg. Jag valde en i storlek S/M och har fått använda hela längden av justeringsband. Jag har dock kunnat ha en lite tjockare underställströja och jacka utan att väskan har känns för liten eller tryckt. Ryggsäcken finns även i M/L och jag var osäker om det skulle bli för stort.  Justeringsmöjligheterna är bra och inte får krångliga. Två band över bröst gör att västen sitter tight utan att ge andnöd. Banden över axlarna är breda och avlastar bra.

Det gäller att packa den med lite eftertanke eftersom det lätt blir lite päronsäck av den och det är inte så skönt i längden.

IMG_7499

Jag petade in slangarna vid axelpariet, tror jag gjorde rätt och det funkade bra!

Under aktivitet

Till skillnad från min cykelryggsäck är det inget som skumpar eller stör på ryggen. Västen sitter som en andra hud och är följsam. Den märks inte vilket är ett bra betyg. Jag var lite skeptisk den lösning med slangar på vätskeblåsorna du stoppar i sidorna på västen. Skeptisk att de skulle störa och fladdra omkring. Jag vet inte om jag gjorde rätt men stoppade in dem under tyget på axlarna och där satt de fast under löprundorna och var lätta att komma åt. Det är en stor fördel att slippa plocka upp dem för att dricka. En annan fördel med separata flaskor av det här slaget är att de är lätta att diska ur. Sällan jag använder sportdryck i mina andra vätskesystem av den anledningen att det är svårt att få dem riktigt rena utan specialborste. Eftersom flaskorna lätt kan tas i och ur fungerar det smidigt att fylla på under en fjälltur.

På plussidan

 • Lätt och följsam västmodell som sitter som en andra hud utan att märkas.
 • Många och bra fickor att stoppa gel, förstärkningskläder och bars i. Liten väska som rymmer mycket.
 • Flaskorna som är smidiga och lätta att fylla, inte märks av under aktivitet och rymmer en liter tillsammans. Med en extra vätskeblåsa (som inte följde med min väst) får du med dig mycket under längre turer.
 • Möjlighet att addera en vätskeblåsa.
 • Lätt att justera efter sin kropp.

På minussidan

 • Jag saknar ett lite större fack för tex mobiltelefon som är lätt att komma åt.
 • Att ha flaskorna i sidorna kändes till en början lite klumpigt. Men jag vande mig och lärde mig att stoppa in dem på rätt sätt. Krävs lite övning.

Sammantaget är det här en riktigt bra vätskerygga för mina behov. En väska som inte känns när jag springer är en bra väska. Att den är liten och jag har haft svårt att hitta något på minussidan. Egentligen bara petitesser. Den kommer att få följa med på många löparundor och de två fjällmaror jag ska springa till sommaren. Dessutom ska jag faktiskt testa att åka längdskidor med den under vintern. Jag tror det underlättar lite för mig som tycker att det är omständigt med vätskebälte som ska tas av och på och min rygg kanske inte bråkar lika mycket.

Letar du efter en väska som lätt kan utmana andra jättar på vätskeryggsmarknaden är Inov8 ett bra alternativ. Väskan finns även i flera modeller och packvolym.

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

7 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: