Rödmyrmyrens naturreservat

Jag har under senare tid nog sökt lite för många naturreservat på Länsstyrelsen hemsida för att det ska vara sunt. Scannat igenom nästan hela länet och skapat en lista av platser jag till besöka till sommaren. För något det finns gott om är just naturreservat. och sådana kan man besöka även under förvintern. Ett av dem som Hasse pratat mycket om och om sommaren bjuder både på rikt fågelliv och mycket växter är Rödmyrmyrens naturreservat. Det ligger på andra sidan Storsjön efter gamla vägen mot Fåker.

Härom helgen åkte vi dit och tog en stig längs med bilvägen. Vi tyckte inte att det var något särskilt och skogen var svår att ta sig igenom. Det var lite sent på eftermiddagen och vi bestämde att först göra lite mer research och sedan åka dit igen. Helgen därpå var vi lite mer förberedda och hade sett på kartan att den stig vi tagit hade lett oss ut ur reservatet. Vi såg nu hur vi skull ta oss till en av reservatets två större myrar. Där skulle vi laga lunch och koka kaffe och glögg. En kort tur på nån timme för att bara få komma ut en stund.

Den här tiden på året är det tacksamt att ta sig till fina myrområden. I regel har de frusit och år som detta när vintern är sen går det fortfarande bra att gå i skogen utan att behöva pulsa i snö. En frostig frusen myr är oerhört vacker och bjuder på många fina detaljer. Sådant som man kanske inte lägger märke till en sommardag. Däremot är djurlivet inte lika rikt som på sommaren och Rödmyrmyren kommer nog till sin allra bästa rätt vår eller sommar om man vill se fågel eller det rika växtlivet.

Vi fick se spår efter älg ute på myren och hörde domherrar på avstånd när vi gick den korta promenaden ut på den första myren. Vi fotade frostiga detaljer och solen som sakta sjönk bakom småtallarna och sa till varandra att eftermiddagarna är oerhört korta numer. Klockan var inte mycket mer än runt ett.

Vi hittade en fin plats bland tallarna att tända upp gasköket och låta gasens sprakande bryta tystnaden. En liten stund senare sprakade även det så där hemtrevligt från det vedeldade kök på Hasse har köpt.

När kaffet, lunchen och glöggen var slut och solen sjunkit bakom tallarna packade vi i hop oss och gick tillbaka till bilen. Bestämde oss för att göra ett återbesök i vår för att få se fåglar och alla växter och samtidigt göra en avstickare till fågelsjön i Svedje som ligger någon kilometer bort.

Vi sa också att de tär sådana här stunder som gör mycket i de tider som är nu. Att få komma ut en stund, laga lunch eller bara koka kaffe. Sitta en stund för att titta och lyssna. Det som får själen att må gott. För det behöver inte alls vara komplicerat eller storslaget. Det räcker med en liten skogsdunge eller en frusen myr på lagom avstånd från hemmet, lite varma kläder och något gott fika.

Här finns mer information och vägbeskrivning till Rödmyrmyrens naturreservat.

0

One Comment

  1. […] inte så långt hemifrån. Ett av dem är Rödmyrmyren på andra sidan. Dit var vi en frostig decemberdag för tre år sedan och kokade kaffe och värmde på glögg. Det låg ett tunt täcke snö som bäddade in myren i […]

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: