Månskensskejt

Jag har så länge velat åka skidor i månskenet. När det är så ljust att pannlampa inte behövs. Det har varit många sådana kvällar och nätter men jag har aldrig gjort slag i saken. Så är det också så att jag är mörkrädd och ett vinterfjäll i mörker skrämmer mig mycket.

Trots rädslan har jag föreställt mig att det skulle vara så fint. Magiskt för att använda ett slitet ord. Få glida ut i tystnaden helt själv i en värld som sover. Med månen som pannlampa.

I går när det var stjärnklart och månen full gjorde vi äntligen det. Tog oss ut på fjället trots att vi båda var jättetrötta efter dagens skidtur. Vi tog våra skejtskidor och parkerade bilen på parkeringen vid Storhogna högfjällshotell. Tog vinterleden upp på fjället och skejtade till Samevistet med månskenet i ryggen. Som en stor pannlampa bakom oss. Åkte tillbaka längs med den breda skoterleden som badade i ljus utan horisont.

Det var lika fint som jag föreställt mig. Ett sovande fjäll där månen spred sitt starka ljus över snön De vita fjälltopparna mot den lite mörka himlen. En helt annan mörkerupplevelse än med pannlampa där det blir kompakt och lite skrämmande utanför ljuskäglan. Jag sa till Hasse att det inte var så farligt och jag tagit ett steg mot att gå på tur vintertid och sova i tält. Något som jag också varit rädd för. Innan vi somnade frågade jag om vårt tält fungerar vintertid. Jag formulerade en tanke om att gå på turskidor till Oxsjön en helg. Ta en tältnatt och skida hem igen. Det skulle vara en bra förstatur.

Kanske var det månskenet som gjorde mig lite modigare. Det som tog udden av rädslorna lite. Det är som sagt magiskt.

En mobilkamera kan inte göra gårdagens vackra tur rättvisa. Det var så otroligt vackert. 

4

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

15 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: