• Home
  • /
  • Skidor
  • /
  • Milen i Edsåsdalen – ett kärt återseende

Milen i Edsåsdalen – ett kärt återseende

Hasse som tillbringar det mesta av sin tid i Storhogna ville ha en hemmahelg och vi bestämde oss för att vara hemma den här helgen men göra en utflykt för att få åka skidor i ett annat spårsystem. Edsåsdalens milspår har jag velat visa Hasse länge och vi bestämde oss för att åka dit. Det kan tyckas vara lite långt att åka nästan 10 mil enkel resa för att åka skidor i två timmar men det är värt det i bland. Vi skulle också passa på att hälsa på min pappa i Järpen. Då var det ännu mera värt helt enkelt.

När jag var där i januari 2017 fick jag fint och klart väder och fick dra efter andan flera gången av de otroligt fina vyerna som spåret ramades in av. Fjäll åt båda håll. I dag var vädret inte med oss. Inte väder för att få fjällvyer ska tilläggas för gråväder är vackert väder det med. Det var lågt i tak och snön hängde i luften. Snöfallet som vid lunchtid skulle bli ganska intentisvt om man skulle tro morognens väderleksrapport.

Vi hade tänkt att åka milspåret och Älgbergsrundan som enligt skidspår.se skulle vara Edsåsdalens härligaste spår. En 18 km slinga som skulle ta oss på fjället. Men den rundan var spårad i går och jag anade att det inte skulle vara genomförtbart med skejskidor även om det är prepraerat för det.

När vi inte hittade starten på det spåret tog vi milen i stället för att se om det var möjligt att vika av där spåret möttes. Vi startade vi vändplanen vid Dalen och fick någon kilometer utför och det kändes kyligt. Så pass att mina händer inte fick upp någon värme. Men jag visste sedan sist att spåret går uppför i flera kilometer efter spårcentralen vid Köjagården. Jag mindes också att det var en tuff och jobbig stigning och förberedde Hasse på att vi skulle få jobba ganska rejält innan det bar utför efter milens högsta punkt.

Men den där känslan av att backarna var jobbiga infann sig inte i dag. De kändes inte lika branta som för två år sedan. I stället en känsla av perfekt variation av slakmotor och knixar alldeles lagom branta för att få upp lite värme i händerna och för att kunna njuta av det otroligt fina spår som milen är trots bristen på vyer.

Som jag mindes från förra gången bjöd spåret på sådana där härliga böljade utförslöpor som bryts av små knixar. Knixar som det går att skapa lite fart inför, ta några stavtag på treans växel och sedan trycka på igen på krönet och få med sig farten utför. Utförslöpor som får det att pirra i magen av fart och skidglädje. I dag var det dessutom mitt före under skidorna när det går utför. Lagom mjukt för att jag ska känna att det greppar och då vågar jag släppa på.

När vi nådde vändplanen igen tog vi ett varv till. Bara för att det var så fint och att känslan i kroppen äntligen kändes okej. Vi stannade emellanåt bara för att få titta oss omkring. Få njuta av att få vara ute i ett spår nästan alldeles ensamma. Få njuta av tysthet och mot slutet ett lätt snöfall som sedan övergick till stora lovvikkavantar när vi avslutade med att åka 3.5 spåret. Två timmars effektiv åktid och 23 km till kontot. I ett tempo som kroppen tackade för i dag.

Vi tog en snabb kaffe på Köjagården innan vi åkte ned till Järpen för middag och dusch hos pappa. Ett fint avslut på en fin dag.

I bland är det roligt att få byta skidspår. Få åka spår man inte åkt förut eller på mycket länge. Det gör gott i själen och fina spår för själen finns det gott om i Jämtland. Nästa gång vill jag prova Vålådalens spårsystem. De sägs vara fina de med!

Om du får möjligheten att åka skidor i Edsåsdalen tycker jag att du ska göra det. Edsåsdalen ligger på vägen mot Åre, ca 11 km från Järpen. Du svänger av mot Vålådalen och följer skyltningarna. Ett dagkort kostar 90 kronor och du får mycket för den pengen. Vill du hellre gå på tur finns det många leder att utforska. Passa också på att ta en kaffe på Köjagården när du åker hem. De har våffelbuffé för 80 kronor. Grädda så många våfflor du orkar lyder uppmaningen.

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: