• Home
  • /
  • Skidor
  • /
  • Samlade tips till Vasaloppet och Nattvasan

Samlade tips till Vasaloppet och Nattvasan

Omslagsbild Vasaloppet

På fredag är det dags för Nattvasan och på söndag går Vasaloppet av stapeln. Säkert har du redan koll på allt eller så söker du ivrigt efter sista-minuten tips samtidigt som du nästan maniskt studerar vädret timme för timme. Så där som man gärna gör någon dag innan ett stort äventyr. För det är vad de där nio milen mellan Sälen och Mora är. I alla fall för många. Kanske har du ett tidsmål du siktar emot. Tränat målmedvetet, kanske åkt seedningslopp och känner dig förberedd. Eller så har du inte hunnit med så mycket träning du velat. Kanske ser du målet som målet där tiden är sekundär. Delar upp sträckan i delmål, depå för depå, blåbärssoppemugg för blåbärssoppemugg. Kanske du precis köpt en startplats i ett spontant infall och frågar dig själv vad du gett dig in på.

Oavsett så är loppen något utöver det vanliga. Något lite mytomspunnet som i ljuset av pannlampa på Nattvasan blir ännu en starkare upplevelse. Eller varför inte ljudet av den hovrande helikoptern på startgärdet i Berga by innan starten av Vasaloppet. Den som sänder ut tv-bilder av den enorma samlingen skidåkare. Från alla i sista startled till eliten längst fram. Som tävlar tillsammans med så många olika mål. När jag tänker på det här reser sig håren lite på mina armar. Av minnen av känslorna som kommer i starten. Förväntan, lite nervositet, lukten av liniment och nojan över att ha rätt vallade skidor. Inför startskottet och resan tillbaka till Mora. Till dipparna som kommer under loppet, hur jag vänder dem och målgången. Den häftiga målgången. Dit du ska!

Så jag tänkte underlätta lite för dig när du nu i sista sekund söker efter tips precis inför. Jag har under åren skrivit många inlägg inför de här loppen och tänker inte uppfinna hjulet igen. I stället kan du länka dig vidare här.

Nattvasan

Utrustning och några tips inför Nattvasan finner du här. Ett inlägg jag skrev inför min första Nattvasa. Jag kan inte lova att utrustningslistan som Vasaloppet kräver ser likadan ut i år som för två år sedan så kika en extra gång på deras hemsida. Nattvasan är lite speciell just på grund av du måste ta dig med dig ex överdragskläder och energi. Kontrollerna är färre och kroppen kan reagera lite annorlunda på natten. Jag själv blir lite mer frusen. Första upplagan av Nattvasan var ett av de starkaste skidminnena jag har. Ingen trängsel i spåren, eldar och marschaller utmed spåret och en känsla av att vara ensamma ute i spåret. En känsla som inte infinner sig på Vasaloppet eller Öppet spår.
Vill du läsa racereports (som i bland kan ge lika mycket kött på benen som ett rent tipsinlägg) så finns min från första året här och andra året här.

Vasaloppet

Ett av mina allra populäraste inlägg under åren är de uppdaterade tipsen inför Öppet Spår och Vasaloppet som jag skrev för några år sedan. Ett inlägg som tar upp det mesta man kan behöva veta inför 9 mils skidåkning. Som att ta depå för depå, hur man kan tänka dagarna inför start och de allra sista timmarna. Vasaloppet är en utmaning. För de allra snabbaste att just kunna åka så fort och för de lite långsammare alla timmarna som kroppen ska hålla i gång.

Vasaloppet eller Öppet spår bjuder inte på så många svåra eller långa uppförsbackar. Däremot ett par lite längre utförslöpor som kan kännas lite läskiga man inte är så van. Depåerna är många och kommer med jämna mellanrum och gör att man på ett enkelt sätt kan dela upp loppet i små delar. En bra strategi för att känna att man klarar av det!

Inlägget om de uppdaterade tipsen hittar du här.

Här finns en racereport från 2015 när jag åkte ett otroligt blött och varmt Vasalopp. Och här finns den allra första racereporten från min första resa i fädernas spår. Det året som jag hade som mål att ta mig Oxberg eftersom vi skulle förlova oss där.

Och du, har du support med dig, be dem ordna en fin dalahäst tills du går i mål! De brukar finnas att köpa strax innan målet! Ett fint minne att ta med om man inte riktigt hinner till medaljtid på Vasaloppet eller vill ha något mer än den medalj man får på Nattvasan och de fina diplomen.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: