• Home
  • /
  • Skidor
  • /
  • Skidtema- så väljer du skidglasögon
skidglasögon

Skidtema- så väljer du skidglasögon

Det här inlägget är inte sponsrat eller skrivs i samarbete med skidglasögonmärket på bilderna. Jag äger inga andra skid- eller cykelglasögon än dessa. Självklart finns det andra märken på marknaden med ubytbara glas.

Det är dags för ett inlägg i skidtemat igen. Den här gången tänkte jag att vi skulle prata lite om skidglasögon och det fina med att kunna byta ut sina glas. Kanske en självklarhet med glasögon för någon eller en djungel för en annan.

Det här inlägget skulle lika gärna kunna skrivas för cykling eftersom det inte skiljer särskilt mycket mot de ljusförhållanden och glasögon man använder till cykling. Så två i ett med andra ord.

En av mina favorituppsättning vad gäller glas, orangea som fungerar fint i skiftande ljusförhållanden.

Varför ens skidglasögon?

Av fyra enkla anledningar, de skyddar mot stavspetsar, skyddar mot stark sol och vind (framförallt om det snöar) samt ökar kontrasten när det flatljus.

Det första, skydd mot stavspetsar kan låta lite fånig. Men i ett lopp som Vasaloppet med tusentals andra skidåkare omkring dig och framför är det lätt att någon viftar till med staven och sätter spetsen i ögat på dig. Då skyddar glasögonen.

I riktigt starkt solljus behöver vi skydda våra ögon och i kombination med snö är risken stor för snöblindhet stor. Precis som på sommaren behöver vi även skydda oss mot UV-ljuset.

Vad ska man tänka på när man köper skidglasögon?

Först och främst ska du se till att de glasögon du köper har UV-skydd vilket de flesta glasögon har på marknaden. Köp gärna ett par som du kan använda till fler sporter. Många av de stora märkena har modeller som fungerar lika bra till cykel, löpning och skidor. Oftast följer det med ett så kallat neckstrap som du använder när du åker skidor för att få bågarna att sitta bättre. Många märken har mjuka skalmar för att du ska kunna justera så att glasögonen sitter bra vid öronen och inte ger skav. På mina går även nässkalmen att justera vilket är ett plus.

Köp gärna en modell som har utbytbara glas så att du kan anpassa efter ljuset utomhus. Det brukar följa med ett extra par linser vid köp av glasögon och du kan alltid komplettera med andra glas separat sedan.

Det finns olika modeller, med separata glas för varje öga, med helt glas eller med visir. Det sistnämnda, visir passar bäst till skidåkning. Många märken har även glasögon för de med mindre huvuden. Så prova dig fram i butiken innan du köper.

En del glasögonmärken, som mina kommer med två bågar, en med ett svettskydd och ett utan. Vissa modeller har avtagbart svettskydd.  Svettskydd är främst till för tex löpning eller skidåkning. Det förhindrar att svetten rinner ned i ögonen och gör så att glasögonen kommer lite längre fram på näsan. Det för att luften ska kunna cirkulera mellan glas och ansikte. I lite lägre hastigheter har man inte samma fartvind som på tex cykel där det sköter sig själv. Jag gjorde misstaget att inte byta båge på en tempotävling på cykel en gång och kunde inte tänka på annat än att glasögonen satt lite konstigt.

Neckstrap som du enkelt klickar eller monterar enkelt på dina skalmar. Gör så att glasögonen sitter bättre när du åker skidor. Bandet brukar vara justerbart och kommer i en storlek som passar alla storlekar på huvudet. Det svarta på bågen fram är svettskydd.

Vilka glas passar till vilka ljusförhållanden?

Det finns sjävklart personliga preferenser kring vilka glas man föredrar. Har man inte normalt färgseende så kan även det spela in. Jag listar nedan mina tre personliga favoriter bland alla färgade glas som finns. Du behöver faktiskt inte ha fler än just 3 glas för att täcka vinterns olika ljusförhållanden.

Solglas eller mörka glas

Passar bra när det är soligt och starkt ljus. På vintern är det en fördel om det är spegelglas. Ger bra kontrast mot snön och skyddar bra mot solen.

Gula glas

En ny favorit som min sambo har lovordat länge. Ger fantastiskt bra kontrast och förstärker ljuset när det är mulet och/eller börjar skymma. Även riktigt bra i skogen om sommaren i stället för klara glas.

Orangea glas

En favoritfärg för mulna dagar där det är flatljus, dvs liten kontrast i snön eller när ljuset varierar. Behagligt ljus men som inte riktigt är lika bra som de gula när det börjar skymma. Sommartid är orangea glas en favorit när jag cyklar i skogen där ljuset ofta skiftar.

Slutligen

Titta mer efter funktion än utseende och pris. Det är viktigt att glasögonen sitter skönt eftersom du ska ha dem på dig länge. Satsa på en eller två utbytbara glas och köp gärna glasögon som du använda till andra träningsformer också.

De andra inläggen i skidtemat är;

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: