• Home
 • /
 • Skidor
 • /
 • Skidhandskar för olika väder och de bästa för kyla

Skidhandskar för olika väder och de bästa för kyla

Bra handskar vid skidåkning?! Upptäckt att jag fryser lätt om fingrarna och ”lider” när det är runt -6 och kyligare alternativt kyliga vindar. Du och Hasse som är vana skidåkare, vad har ni på ers tassar?

Toves kommentar när jag efterfrågade vad ni vill läsa om i bloggen framöver. En jättebra fråga och något som passar fint i bloggens skidtema-inläggserie. Det första om hur du klär dig för kalla dagar hittar du här!

Jag är precis som Tove lättfrusen om mina händer. När det börjar bli lite kyligare är det händerna som protesterar först. Kalla händer är det värsta och mest smärtsamma jag vet. Att välja handskar är svårt. Det går som oftast inte att prova dem i skarpt läge. Händer är också olika av sig, både antomiskt och hur mycket man fryser om dem. Hur hårt du jobbar när du åker  skdior spelar också stor roll. Ju hårdare du kör desto mer värmare jobbar du upp i kroppen som sedan går ut i händerna. För en vanlig motionär skulle jag säga att rena racinghandskar för skidåkning kanske inte är det bästa valet en kall dag även om alla skidåkare du ser på TV har det om skryter om just sina märken. Stickade vantar är inte heller ett särskilt bra val. För tjocka handskar fungerar inte heller bra. Det blir trångt i kontrollremen och omtypligt. En gyllende medelväg helt enkelt.

Innan vi går in på 3 modeller som funkar fint i tre olika väderlekar så kan din stavs handtag spela roll för om du fryser mer eller mindre. En stav bör ha ett handtag av kork och inte plast. Plast gör att det blir kallare och korken isolerar mot kylan. De allra flesta stavar har korkhandtag, ofatst bara de enklare och billiga stavarna som har plast. Så första rådet är att byt till kork eller kör en stav med korkhandtag.

En viktig sak som alla skidvantar bör ha är en ”snortumme”. Allstå mjukt tyg på insidan/sidan av tummarna så att du lätt kan torka av näsan. Skidor genererar en del av den här varan och måste strykas bort med jämna mellanrum. Så är det bara!

(Handskarna på bild har jag köpt själv, det finns med all säkerhet märken som är lika bra. Det här min högst personliga åsikt och visar exempel på olika sorters handskar)

För plusgrader och ett par tre minusgrader och gärna tillsammans med lite snålblåst.

16289461371_713c33d47c_b

En helt suverän handske som passar lika fint att cykla i som att springa i.

Är det plusgrader och milt behöver du inte ha en tjock vante. Det blir för varmt i längden. Satsa på en tunn och gärna vindskyddad handske. Står den emot lite väta är det bara ett plus. Självklart är det bra om din vante andas så överskottsvärmen har någon stans att ta vägen.

Vill du läsa mer om själva handsken på bilden skrev jag en recension om det i vintras och det inlägget hittar du här.  Handsken är egentligen en löparvante som visade sig frungera ypperligt att åka skidor och cykla när vädret är mildare.

För lite kallare väder ned till 6-8 grader kallt.

handskewauti

Återigen ett handskfynd. Vauhti, inte så känt på marknaden, de gör mest vallor men riktigt bra handskar till bra pris.

När det är minusgrader och min tunna handske inte håller värmen använder jag en lite tjockare handske. Den är fortfarande relativt tunn i sitt foder. Bra är om din handske har en lite längre mudd, gärna vindskyddad eller i neorpen som står emot väta. De här Vauhti-handskarna har det och hr fungerat bra upp till 6 rader. Sedan har de känts lite för tunna.

För 6 minusgrader och ändå ned 22 minus

handskelillsport

Här måste jag få trycka på min bästa vante någonsin. Lill-Sports Coach slim, för damer. Finns i herrvariant också. Det här är mitt andra par. Den förra var så mycket använt att älgskinnet på undersidan har krackelerat. Det inte en billig vante, ligger runt 500-hundringen men så värd sina kronor. Den är lite tjockare, mer fodrad men ändå så pass smidig att den inte känns otymplig. Jag tror komibinationen av undersidans skinn och det lite vindskyddade tyget ovanpå gör jobbet att hålla undan kylan. Jag åkte häromdagen i 22 minusgrader och frös inte om fingrarna alls bortsett från på slutet då jag fotat en stund utan handskar. Den här handsken fungerar lika bra att cykla i på vintern. Den står emot fukt bra. Den är dock för varm då det är få minusgrader.

Om vi nu bortser från att jag hyllar den här vanten och du vill ha ett annat märke, så finns det självklart andra handskar som är lika varma. Leta efter en handske med bra fodring, som gärna är lite vindskyddad och smdiig. Extra viktigt för kalla dagar är att du inte har en för trång vante. Luft isolerar och trängs fingrar blir de kalla. Du kan med fördel använda en sk liner, en tunn fingervante i ex merinoull i din handske och på sätt stå emot mer kyla.

15709163084_376abf35e3_b

Bild lite fult snodd från sambons blogg.

Sk lobsterhandskar.Om du trots allt fryser även med en tjockare handske finns det sk Lobsterhandskar. Det en modell med tre fingrar. En hummerklo helt enkelt. Prova gärna den tillsammans med den kontrollrem du har på din skidstav. Det får inte bli för trångt. Kan du och får plats i kontrollremmen köp gärna en lite lobsterhandske där du kan få plats med sk liners eller en tunnare skidvante under. Den här formen av handske är grymt bra att cykla i!

Ett bonustips är de överdarag som du trär över dina kontollremma på staven. De ska skydda ännu mer mot kyla och vind samtidigt som du kan använda din vanliga skidhandske under. Googla det för bild! Jag har inte använt det själv men har hört att det ska vara bra.

Jag hopps du fick med dig något tips av värde. Investera i ett par bra skidhandskar och dina händer kommer att tacka dig!

En av alla kallar dagar! Från Vemdalsskalet när vi helt sonika fick spåra själva.


0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

12 Comments

 • Tove

  januari 10, 2016 at 18:43

  Tack för tipsen! I veckan gick jag in på en Team Sportia-butik som skyltade om rea. Fyndade faktiskt just Lill-Sports coachhandske och lobsterhandsken till finfina priser 😄 . Nu återstår att testa handskarna i kyla och planen är att åka hem till Dalarna och testa. I Skidome här i Göteborg där det är -2 funkar Craftvanten super (älskar den modellen för övrigt) och tunn racehandske. Men upptäckte under julledigheten i Dalana att de som funkade i -2 inte var så skönt när det kröp ner till 10-15.

  Svara
 • Malin

  januari 10, 2016 at 19:50

  Överdragen är verkligen super! Jag är jättefrusen om händerna (men blir också väldigt varm när jag åker), så då värmer de fint i början, och så tar jag av dem sedan och har de vanliga under när jag blir varm. För det allra värsta för mina frusna händer är om jag blir FÖR varm och därmed blöt, då blir det istappar så fort jag stannar.
  Malin recently posted…VeckoutvärderingMy Profile

  Svara
 • Anicka

  januari 10, 2016 at 21:08

  Tack för tipsen! Kan tipsa om Lill-Sports overstrap! Köpte mig ett par igår och testade i minus 19. Hade Craft lättfodrade fingerhandskar under och frös inte alls! Har även använt Lobster men tycker att de är betydligt kallare.

  Svara
  • Helena Enqvist

   januari 11, 2016 at 16:26

   Ska kika in dem! Det finns så mycket bra varianter 🙂 Jag har provat lobster, då på cykel och det fungerade med vante under, utan hade jag nog frusit en hel del. Tack för tipset själv!

   Svara
 • Helena Enqvist

  januari 11, 2016 at 16:27

  Visst är det hestras variant som du har? Har för mig att du skrev ett inlägg om det, jag var just på jakt efter lobster till Hasse men hittade bara crafts modell. Jag ska införskaffa ett par egna.

  Svara
 • Elsa

  januari 12, 2016 at 20:20

  För att inte glömma tunna ylleliners under. De brukar funka jättebra, även om händerna skulle råka svettas lite. Jättesköna!

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: