• Home
  • /
  • Skidor
  • /
  • Skidtema- fixa skidorna inför sommarförvaringen

Skidtema- fixa skidorna inför sommarförvaringen

Ett skidtemainlägg i slutet av april?  Ja hur konstigt det än känns att skriva om skidor när snart är maj tänkte jag ändå bjuda på ett sista inlägg i skidtemat som pågått här på bloggen under hösten och vintern. Jag fick nämligen en önskan från Annie som läser bloggen att berätta om hur jag tar hand om skidorna inför sommarförvaringen. Så jag tänker bjuda på ett sista inlägg. För skidvården är viktigt del och den spar lite tid och besvär och ger bra förutsättningar att kunna påbörja nästa skidsäsong på bästa sätt!

Rengör fästzonen

Hushållspapper, vallväck och klisterskrapa. Det du behöver för att rengöra fästzonen.

Ett första steg är att rengöra dina fästzoner på skidorna. Börja med att skrapa bort gammal valla eller klister med en skrapa. Rengör sedan med vallaväck. Ett enkelt och smidigt sätt som jag fick tips på  vintras är att lägga ut hushållspapper i fästzonen. Sedan häller du vallaväck på pappret och låter det dra en stund. Sedan är det bara att torka rent med pappret och eventuellt torka en omgång till med torrt hushållspapper. På det här sättet slipper du riskera att det droppar ned vallaväck på golvet. Det är också lite billigare att använda hushållspapper jämfört med fiberlene. Toalettpapper fungerar dock inte. Det luddar för mycket.

När du ändå är i farten med vallaväck. Dutta lite på ett  papper och rengör sidorna på skidorna. Där brukar det samlas valla- och klisterrester.

Skydda glidzonerna

Det gula vaxet, fungerar fint som skydd under sommaren.

Skidornas belag är som ostar. Skyddar du dem inte torkar de ut i kanterna. Torra belag kan du självfallet mätta om på hösten men varför inte se till att de inte torkar ut under sommaren? Det går snabbt och du behöver inte sickla av eller rengöra skidorna nämnvärt.

Du behöver:

  • Gult parrafin
  • Vallajärn
  • Stål och/eller nylonborste.

Börja med att borsta belagen. Jag brukar använda enbart stålborsten för att få upp lite smuts. Jag bryr mig inte om att sickla bort det gula så som man gör för att rengöra skidorna. Det gör jag i stället till hösten när jag förbereder dem för vintern.

Ställ in vallajärnet på rätt temperatur och smält ut en ganska generös sträng parraffin. Stryk sedan ut parraffinet och låt det svalna. Du behöver inte lägga parraffin på fästzonerna om du har klassiska skidor. Skejtskidor ska naturligtvis få parraffin över hela skidans belag.

Inte så svårt eller hur? Tar du dig tid en halvtimme har du gjort mycket av det jobb som du annars måste göra i höst. Nu stoppar vi undan skidorna och njuter av våren och sommaren och längtar lite efter vintern så småningom och ännu en ny fin skidsäsong!

 

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: