skictec

Skintec vs vallningsbara skidor

I ett tidigare inlägg i skidtemat, om vad du skulle tänka på när du köper längdskidutrustning skrev jag om möjligheten att köpa vallningsfritt och om den utveckling som har skett med denna typ av skidor.

När jag var i Åre för ett par helger sedan fick jag chansen att prova ett par vallningsfria skidor från Salomon. Jag var inte sen att ta den chansen. Jag bloggade om själva skidåkningen och lovade att återkomma om min upplevelse av vallningsfritt i ett eget inlägg.

Jag har varit nyfiken att få känna om det kan vara ett alternativ till att ta skateskidorna när föret är sämre. Om de verkligen ger ett sådant bra fäste som det utlovats och framför allt hur glidet är.

Philip demonsterar hur stighuden fungerar. 

Hur fungerar vallningsfria skidor?

Vallningsfria skidor i dag har inte fiskfjälllsmönster som de gamla. De som sög enormt mycket glid och hade sitt speciella ljud mot snön. Nu har skidorna en stighudsliknande fästzon och som ska fungera för de flesta förhållanden under vintern. De skidor vi fick låna hade en fästzon med små strån likt en päls. Drar man mothårs reser sig stråna som på en kattpäls och det är det som ger fästet. Medhårs ligger stråna mot skidan och påverkar inte glidet. Stighudarna byter man ut efter en säsong.

Precis som med vallningsbara skidor är det viktigt att få spannet utmätt efter sin vikt. Kanske ännu viktigare med tanke på att du inte kan justera tjockleken på fästet. Vilket du kan med valla om du har en lite för mjuk eller hård skida.

Hur var skidan att åka på?

Jag blev positivt överraskad över hur fint glid skidorna hade och hur lite stighudarna påverkade det. Jag fick en lite för mjuk skida i förhållande till min vikt vilket gjorde att skidan ville nypa sig fast i underlaget när jag gick upp på tå för att staka. Att staka utan att gå upp på gick bra även om jag kände att spannet trycktes ned lite för mycket i snön.

Fästet upplevde jag som riktigt bra även i lite mer branta motlut. Där kan det i bland släppa med vanliga vallningsbara skidor. Jag det där som jag brukar kalla för björntassegrepp. Det som jag kan få när jag vallar med blåextra och lyckats riktigt bra. När skidan biter sig fast utan att glidet påverkas. Jag kunde helt lita på att fästet fanns och därmed också åka lite mer avslappnat.

Foto: Elna Dahlstrand

Ett fullgott alternativ?

Jag tycker att det är det. Ett fint alternativ om du inte vill valla själv lika mycket som ett par extra träningsskidor för dig som åker lite mer. Enkelheten att alltid ha ett par skidor med bra fäste gör det lättare att ta sig ut. Vid träning spelar det egentligen ingen roll om glidet inte är det allra bästa men jag skulle inte välja ett par vallningsfria för ett skidlopp som Öppet spår.

Jag frågade hur skidorna fungerar när det är nysnö i spåret. Det är oftast svårt att få fäste vid de förhållanden även om du vallar själv eller använder tejp. Enligt Philip på Bergsguiderna fungerar skidan bra även i de riktigt svåra förhållandena som nysnö och nollgradigt.

Jag väljer att tro på honom och har efter Åre-helgen ett par Skintec högt på min önskelista över skidor. Dessutom trots att jag inte vill erkänna det riktigt så var pjäxan det skönaste jag provat. Bekväm men ändå styv och med en fin känsla under åkningen. Det kändes lite mer som att var ett med bindningen. Tur för plånboken att jag ett annat bindningssystem på mina skidor.

 

På plussidan

  • Du behöver inte kunna valla. Det är bara att ta med dig skidorna ut i spåret oavsett före och temperatur
  • Du har fäste även i brantare motlut.
  • Stighuden behövs bara bytas en gång per säsong vid normal användning.
  • Ett bra alternativ till en träningsskida för dig som åker ganska mycket.

På minussidan

  • Du kan inte själv styra din tjocklek på fästet vilket ställer krav att du verkligen får en skida utprovad just för dig.
  • En vallningsfri skida har inte samma fina glid som en vanlig skida. Du kan och bör glidvalla en vallningsfri skida för att få bra glid.

Sammanfattningsvis

Det är dock svårt att helt utvärdera en skidas egenskaper efter bara 5 km men jag kommer med all säkerhet att prova igen om jag får tillfälle. Men trots en kort tur så är vallningsfria skidor inte jämförbara med de vallningsfria som fanns för bara några år sedan. Tekniken går framåt och en skida med samma princip som den här fungerar ypperligt för dig som kanske inte åker så många pass per vinter eller bara vill ha enkelheten att komma direkt ut i spåret. En skida som även passar för dig som åker mycket och vill ha en skida att kunna träna på även när föret är svårt.

I serien skidtemat har jag skrivit följande inlägg om du vill läsa mer om skidor.

Skidträning när snön uteblir
Cecilia Thomasson om alternativ vinterträning
Novisens vallaskola del 1

Novisens vallaskola del 2
Skidhandskar för olika väder och de bästa för kyla
Att köpa längdutrustning
Ta hand om skidorna
Konsten att klä sig rätt- en liten guide om längdskidor i kallt väder

5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

10 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: