• Home
  • /
  • Skidor
  • /
  • Start om 2 dagar – tankarna och det sista fixet.

Start om 2 dagar – tankarna och det sista fixet.

Vinterns första skidtur.

Den 5:e november 2016 gjorde vi säsongens första skidpass. Snön hade bäddat in Storhogna i ett vitt fluff och vi var saliga. Vi åkte klassiskt och de två stora målen, Nattvasan och Nordenskiöldsloppet låg långt fram i tiden. Vi skulle ha mycket tid att träna och förbereda oss. Det var en förväntansfull känsla i kroppen och på det där första passet.

Men tiden går som bekant fort. Nu är det två dagar kvar. Två dagar tills vi båda står på start till världens längsta skidlopp. 22 mil blir det längsta jag åkt om jag går i mål. Hasse kommer att slå distansrekord efter ett Vasalopp i längd. Sådant är skönt mentalt. Det gör att man tar sig någon mil till, och någon till och så vidare. Jag får vänta tills 200 km har passerat och surfa de sista 20 km. Just nu är distansen så abstrakt lång och svår att föreställa sig även om jag åkt det förut. Som en kollega sa; det är bara  jobbigt att åka bil i 20 mil.

Jag oroar mig mest för att ryggen ska protestera efter någon mil. Sedan oroar jag mig för huvudvärken som krypit på under dagen. Om den lite torra känslan i halsen och tröttheten. Pollen eller förkylning? Så här var det även förra året. Jag satt då i bilen med ett jättedåligt samvete över att släpa med Hasse ändå upp till Jokkmokk bara för att vi skulle vakna på morognen och göra ett DNS. Men å andra sidan ser min dotter hela resan som en semester i år. Bryter jag eller inte kan starta får vi supporta Hasse. Bryter han också kanske iv är så pigga att vi kan hitta på något när vi ändå är på semester.

 Jag har inte stått på skidor på två veckor. Inte den bästa uppladdningen. Men återigen. Tänker jag positivt kan det ha gjort underverk för ryggen. Den är utvilad. Kroppen är utvilad och jag ska försöka få så mycket sömn som möjligt i natt.

Det ser ut att bli en riktigt fin vinterdag på lördag. En fin vinterdag sett till valla och skidföre. Ingen värmande vårsol som effektivt gör socker av spåren och som gör att det blir för varmt för ens själv. I stället växlande molnighet med kallgrader under hela dagen. det kommer att behövas vallas om någon gång mitt på dagen med en varmare valla och sedan vallas om igen framåt kvällen med lite kallare. Kanske lägger jag ett kallt klister i botten för att säkra upp. 


Glidet är klart. Vi kör på swix marahton, den svarta som funkar bra även när det är kallt. Hasse har lagt en rill för kallföre.

Nu är det ju examen för alla timmar som vi båda har lagt i vinter. Alla mil på skidor som gjort oss starka. Alla bra pass som stärkt självförtroendet och alla dåliga pass som ändå har gett något. Vi har lagt ned mycket tid och vi är vältränade. Vi ska få göra det som v tycker så mycket om. Båda två. Att åka skidor en hel dag. det ska bli lika roligt som förra året och det är inte alla som gör det här. Som vågar ställa upp. (eller kanske är så kloka och har självinsikt).

I morgon får ni våra startnummer och hur ni kan följa oss under mer ett dygn. Det kommer att finnas webbkameror i år. Dessutom satsar arrangörerna lite mer på publikvänliga depåer. Det kommer att lyfta oss alla som startar!

Nu ska vi äta lite till, försöka komma i säng tidigt och vara något sånär utvilade i morgon! 

3

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

8 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: