Skidtema – ta hand om skidorna!

skidorna

Vi fortsätter på skidtemat med en fråga som Elna ställde. Om hur man ska ta hand om ett par skidor som fått stå utan någon omvårdnad. Hon hade hört någon gång att de bör mättas om vilket är alldeles riktigt.

-Första inlägget i temaserien kan du läsa här. Det handlar om vad du bör tänka på när du köper längdutrustning. 
-Tidigare inlägg om hur du bäst klär dig finns här och ett inlägg om hur du håller dina händer varma finns här

Varför ska du ge skidorna lite extra omsorg?

Ett par skidor bör förvaras under sommarhalvåret med ett lager paraffin. Detta för att belaget inte ska torka ut. Ett belag kan liknas med ost som får stå framme. Det hårdnar och ”skrumpnar” i hop runt kanterna. Så beter sig ett belag som inte rengörs och skyddas med paraffin när skidan inte används under en längre tid. De torkar helt enkelt ut och i längden förstörs belagen och blir svårare att valla till bra glid.

Även om du har glömt bort det här är det ingen fara. Du behöver då mätta om belaget. Det gör du för att belaget inte ska suga åt sig för mycket av åkvallan med följden att du måste valla flera lager av glid. Skulle dina belag bli riktigt torra och börja oxidera (bli vita) bör du lämna in dem och få dem stenslipade innan mättningen.

3-5 lager av gult paraffin brukar räcka för att mätta belagen. Vissa säger upp till tio men det är inte nödvändigt. Vi använder gul valla för att mätta belagen. kom i håg att det bara är glidzonerna som man mättar och vallar. Inte skidans fästzon.

Om man vill, vilket vi gör i bland är att lägga på ett tjockt lager och värma om flera gånger utan att sickla av. Då går det inte åt så mycket paraffin. Det viktiga är att värma/kyla belagen upprepande gånger. Så som en sk ”hotbox” fungerar och som används av flera skidbutiker.

Om du köper helt nya skidor är de inte mättade från fabrik. De är sällan stenslipade vilket är en bra investering att göra. Vissa belag klarar inte stenslipning. Enklast är att fråga i butiken och be om hjälp att få de gjort.

Skulle du får valla eller klister i dina glidzoner kan du försiktigt ta bort det med lite vallaväck och sedan lägga på ny glidvalla. Du behöver inte mätta om för det.

Hur du mättar

Vill du göra det själv, samt rengöra och glidvalla under vintern behöver du;  vallaställ, gildvalla på kloss i de temperaturer du tänkt att åka i och en gul valla för rengöring och mättning, en sickel för glidytorna och en styrspårsskrapa för att skrapa ur styrskåran, mässingsborste, nylonborste och lite fiberline (ett rengörningspapper som inte luddar) och slutligen ett vallajärn med temperaturstyrning.

Gör så här;

 • Rengör skidan genom att smälta på gult paraffin med hjälp av vallajärnet och smält sedan ut det. Sickla av direkt och borsta upp belaget igen.
 • Smält paraffinet igen och låt det stelna, sickla av, borsta och upprepa tills du mättat 3-5 lager.
 • Nu lägger du på den åkvalla du ska ha beroende på temperatur ute.

Hur du rengör skidor från valla/klister och tejp

Har du kvar gammal valla, klister eller tejp från vintern tar du enkelt bort det med hjälp av en sickel eller klisterskrapa och vallaväck.

Gör så här:

 • Skrapa bort gammal burkvalla om du har sådan på med hjälp av en sickel eller klisterskrapa.
 • Häll försiktigt ut vallaväck på fästzonen (där din tejp/valla sitter) och låt dra en stund.
 • Skrapa med sickel eller klisterskrapa och torka bort allt med fiberlene eller papper som inte luddar.
 • Upprepa tills all tejp eller valla är borta.
 • Rugga upp fästzonen med sandpapper innan du vallar om igen.
skidorna

Ny glidvallning.

skidorna

Vill man underlätta borstning är borrmaskin och roterande borstar grymt!

Slutligen

Ta för vana att rengöra skidorna på våren efter avslutad skidsäsong. Smält ett lager paraffin (gul glidvalla använder vi) och stryk med vallajärnet och låt det bara stelna. Sickla inte av. Låt det ligga kvar tills vintern kommer igen. Vill du eller kan du inte göra det själv så lämna in skidorna till en butik. Ett par skidor som sköts om håller i många år!

I nästa inlägg pratat vi tejp och valla. För det är inte så svårt som man tror!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

 • Selast

  november 10, 2016 at 14:21

  Bra tips! Jag kan bidra med ett ”proffstips” som jag fick av en polare som jobbar på skidbutik. När man ska ta bort klister eller fästvalla kan man börja med att lägga på ett lager fiberlene på fästvallan och sen dränka in denna med vallaväck. Då rinner inte vallaväck av misstag ut på glidzonen och när man sicklar bort klistret/fästvallan så blir inte sickeln så kladdig för allt kladd sitter i fiberlene’n

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: