• Home
 • /
 • Skidor
 • /
 • Skidtemat – novisens vallaskola del 2

Skidtemat – novisens vallaskola del 2

img_9100

Sk räls och björntassegrepp. Belöningen efter mycket vallaövning!

I förra inlägget fick du den riktigt enkla vägen till vallning, den genom att tejpa skidorna och använda glid på flaska. I det här inlägget tänkte jag prata lite om burkvalla och om att det faktiskt inte är så svårt som det kan tyckas vara i början. Du behöver inte heller köpa på dig massor av olika vallor utan det räcker gott med ett par burkar. Det här inlägget är omskrivet från Novisens vallaskola som jag skrev för några år sedan. Jag gjorde två vallningsfilmer till det ursprungliga inlägget 2014 och dessa får ni även den här gången.

I skidtemat har jag publicerat tidigare inlägg;

Klä sig för kalla dagar
Om handskar för olika temperaturer
Köpa längdutrustning
Ta hand om sina skidor
vallning, om tejp och glid på flaska

Den enkla vägen

Det är som sagt inte så svårt att valla själv även om det finns en djungel av burkar i butikens utbud. Det är flourvallor och siffror på burkarna som till en början kan kännas svåra att förstå. Men låt dig inte skrämmas utan våga prova. Det tar lite tid innan man har hittat rätt och känslan när man har björntassegrepp* i spåret och vet att man själv har ordnat det är värt alla felvallningar i världen. Fördelen med att använda burkvalla i stället för tejp är att du kan styra ditt fäste mer än vid tejp. Det finns kluriga förhållanden som tejpen är lite sämre i. Tejpen skapar lite sämre glid i bland och med burkvalla kan du kontrollera hur tjockt du lägger på utan att det stjäl glid.

Det finns ett kit i varje butik som räcker långt. Det är Gunde Svans kit av tre vallor. Blå röd och grön. Jag har däremot två vallor till  i min grunduppsättning och som jag rekommenderar dig att använda.

*Björntassegrepp är när fästet är så där ljuvligt bra uppför likt klor i snön men med bra glid. 

Min basuppsättning, färg för färg.

Ju hårdare vallan är ju kallare vill den ha. Det beror på att den ska kunna fästa i snön. Är det kallt och du lägger på en valla för varmare grader kommer vallan att frysa under skidorna. Lägger du en kall valla när det är varmt ute får du bakhalt. Runt nollan och varmgrader är det allra svåraste att valla för. Det finns burkvallor för varmgrader men där är det bättre att använda klister. I bland får man blanda olika vallor för att få bäst resultat.
Kalla vallor lägger du vid det översta strecket du har på dina skidor och mjukare vallor zonen under och slutligen lägger du klister och tejp i klisterzonen.

vallaburkar

 • Röd burk. Den används när det är varm snö när tempen ligger runt nollan. Röd valla är mycket mjuk.
 • V45 eller violett special. Även den är en mjuk valla som används när det är någon minusgrad.
 • V40 eller mer känd som Blå Extra. En väldig användbar valla som passar från ett par minusgrader ner till 10 minusgrader. Blå Extra kan du även lägga som första lager vid lite varmare grader där violett används ovanpå.
 • Grön. En mycket hård valla som används när det är riktigt kärvt och kallt. Från 15 minus och nedåt. I bland har jag lagt den som grund under en Blå Extra vilket också fungerar fint. Den gröna används inte så mycket eftersom Blå Extra fungerar väldigt bra även om det är riktigt kallt.
 • Den svarta är en grundvalla som alltid läggs först innan vallan för dagen läggs på. Vi använder även en grundvalla från Swix. En grundvalla är ett måste i vallaboxen och värms med fördel in. En del använder vallajärn och vi använder en hårtork efter att korkat ut. En invärmd grundvalla gör att den andra vallan inte slits bort så fort. Grundvallor finns i alla märkens sortiment.

Mer än så här behöver du inte i början. Dessa täcker temperaturspannet mycket väl för nybörjarvallen. Lite kuriosa. Den röda och gröna burken är retroburkar från förr! De fungerar fortfarande fint.

Burkarnas temperaturangivelse samt ny och gammal snö.

Först och främst är väderleksrapporten din bästa vän när det kommer till vallningen men gör det ändå inte så svårt för dig. Kolla temperaturen ute. Har det snöat nyligen?

På brukarna finns det två temperaturangivelser. En för nysnö och en för gammal snö. Snö är likt vallning en vetenskap som man gräva mycket djupt i. Enkelt förklarat blir snö gammal när det har töat eller gått ett par dagar innan spåren dragits. Konstsnö räknas som gammal snö.

Figuren med en snöstjärna står för ny snö. Följ den. Ett värdefullt tips jag fick av en vän som var van vallare att använda en mjukare valla än vad graderna ute visar. Det kan fungera. Tänk också på att snön är kallare än vad temperaturen i luften är. Luftfuktigheten spelar även in men bry dig inte så mycket om det så här i början.

För att valla själv behöver du:

 • Ett par burkvallor som täcker vinterns temperaturspann inklusive en grundvalla.
 • Sickel
 • Kloss, jag föredrar en syntetisk när jag vallar med burk. Och du, använd inte samma kloss som du har till glidvallan!
 • Vallaväck
 • Sandpapper
 • Strykjärn
 • Klistergrund (lite överkurs)
 • Fiberlene (för glidvallningen, den vi tog upp i förra inlägget om valla)
 • Vallaställ alternativt vallabod eller två stadiga stolar.

strykja%cc%88rn

Gör så här;

Börja med att rugga upp fästzonen med ett fint sandpapper för att vallan ska fästa. Hasse visar hur.

 

Kall valla läggs längst ut i fästzonen. Det är där du lägger ett lager grundvalla först. Det bästa är att värma in det första lagret grundvallan. Använd ett strykjärn och ta inte samma järn som du tänkt glidvalla med. Har du inget strykjärn tar du en hårtork.  Låt skidan kallna helt innan du lägger vallan för dagen. Om du inte vill värma in går det bra en kloss av naturkork där du gnuggar in grundvallan ordentligt. Det ger friktion och värme och vallan går ned i belaget. Bestäm själv hur du gör!

Jag brukar lägga 2-3 lager blå valla innan jag lägger vallan för dagen med undantag om temperaturen ligger runt nollan. Sedan lägger jag flera tunna lager av dagens valla och korkar ut mellan lagren. Hur många lager som ska läggas på tvistar de lärda men sikta på runt 8-10 lager men prova dig fram tills du hittar rätt för dig. Du märker om du har lagt på för många. Då blir glidet sämre. Får du tjuvsläpp kan det bero på att du lagt på för få lager förutsatt att du har lagt på rätt valla.

Du behöver inte oroa dig för att lagren inte blir så fina i början utan försök att vara så lätt på handen som möjligt när du lägger ut vallan och korka sedan ut vallan jämnt med syntetkorken. var noga med att korka ut även i styrskåran. Upprepa tills du fått rätt antal lager.

Jag brukar lägga mina lager i en pyramidform. De första 2-3 lagren från strecket längst fram och bak om bindningen. 1-2 lager vid nästa streck, 1-2 lager vid nästa och 1-2 lager mitt under ”trampet”, dvs mitten av fästzonen (ungefär under pjäxan).

Upprepa på andra skidan. Det krävs lite övning för att få till det snyggt men ge inte upp! Ta för vana att ta med dig vallan du använde, en mjukare och en hårdare i midjeväskan när du åker ut. Glöm inte kork och sickel. Då kan du rädda upp eventuella vallamisstag ute i spåret. Bättra på om du lagt på för lite, skrapa av om det blev för tjockt. Skulle du få bakhalt är vallan för kall och då kan du lägga ett laget varmare valla ovanpå. Får du stighudar under skidorna har du lagt på för varm valla och kan lägga en hårdare ovanpå.

Prova dig fram och öva, öva och öva. Snart får du in känslan för hur många lager du behöver och hur de olika vallorna beter sig.

Nästa inlägg om valla visar jag hur du vallar glid med kloss och vallajärn. 

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: