vallaskola

Skidtemat – novisens vallaskola

img_1519

Jag fortsätter skidtemat med konsten att valla. För något år sedan skrev jag ett par inlägg om vallning. Det var tänkt att bli en liten serie men den dog tyvärr ut. Året efter försöket jag väcka liv i ”Novisens vallaskola” men även det stannade av. Därför gör jag ett tredje försök och fräschar upp den i nya inlägg som passar ypperligt under skidtemat. Dessutom fick jag den här läsarfrågan av Tove;

Kan du ge oss bloggläsare en vallakurs inför den kommande skidsäsongen? Du kanske redan skrivit om det men vad ”bör” man ha hemma, vad bör man tänka på?

Har du missat tidigare inlägg i skidtemat finns de här;

Klä sig för kalla dagar
Om handskar för olika temperaturer
Köpa längdutrustning
Ta hand om sina skidor

Den superenkla vägen till bra skidor

Att ge vallningstips är lite känsliga saker. Det är en ädel konst som du kan gräva ned dig djupt i och det finns lika många skolor som det finns vallande skidåkare. Jag tvekade länge innan jag vågade publicera det första inlägget. Jag som inte är expert kunde väl inte ge råd? Tänk om jag skulle skriva något galet?jag struntade i det och delade med mig av det som jag lärt mig och vad som fungerat för mig. Det tänker jag även göra nu.

Vi börjar med det enkla. För dig som inte riktigt vill eller vågar ta steget ut bland vallaburkar, järn och glidvallor. Som vill göra det enkelt för dig i de allra flesta förhållanden. Det behöver inte vara så svårt att få till bra fäste och skapligt bra glid. Det är så pass enkelt att du klarar av det själv om du vill prova. Den här ”vallningen” kan du åka ett Öppet spår på om du vill även om det är lite bättre att valla med burk eller klister.

Tejp

Tejp är precis vad det låter som. Tejp som du sätter i fästzonen på dina skidor och som ger dig fäste i de allra flesta förhållanden. Fördelen med tejp är att du inte behöver fundera på vilken fästvalla du ska och tejpen sitter kvar i många mil. Den är enkel att lägga på.

Nackdelen är att det kan vara svårt att få fäste i nysnö och snön har en tendens att fastna i bland. Ditt glid kan påverkas lite med tejp under skidorna.

Tejp finns hos alla tillverkare av valla och vilket märke du väljer spelar ingen roll.

Glidvalla på burk

Om du inte ännu vågat ta steget fullt ut eller har tid att lägga för att glidvalla med strykjärn och färgglada klossar finns det en enklare lösning som faktiskt fungerar bra. Glidvalla på burk. De finns i olika färger beroende på vilket temperaturspann de täcker. Lila är för lite varmare temperaturer och blå för de lite kallare. Det brukar i regel räcka för skidåkning en vinter. De är enkla att använda, bara att stryka på och borsta upp.

25982_thumb

Nackdelen med glidvalla på burk är att det inte blir riktigt lika fint glid som om du gör det med på traditionellt vis. Vissa glidvallor kan också torka ut belaget vilket jag upplevde när jag använde det. Sedan får du i regel lägga på glid inför varje skidtur vilket du inte behöver om du glidvallar med kloss som håller längre. Hör dig för i butiken vilka glidvallor de rekommenderar och som inte torkar ut belagen.
Ett bonustips är att glidvallorna fungerar bra till slalomskidor och till din snowboard.

Du behöver;

  • Tejp
  • Glidvalla på flaska som passar den temperatur som du ska åka i. (Färgerna på glidet följer färgerna på burkvalla vad gäller temperaturangivelser)
  • Naturkork
  • Eventuellt fiberlene (ett speciellt papper som inte luddar)
  • Nylonborste
  • Vallaväck eller tejpbortagning
  • Fint sandpapper
145887_001_swix_so-grip-tape-xc-5m

Det finns självklart andra märken av tejp på marknaden.

Börja med tejpen

Tejpen ska du sätta i klisterzonen. När du köpte dina skidor ritades streck ut på sidan av dem. De streck som är längst ut mot skidans spets och bakdel är för kall burkvalla. Andra strecket (som du enbart har mot skidans spets och inte bakdel) är för varmare burkvalla och det tredje strecket, ca 5 centimeter från skidans spets är den sk klisterzonen. Övriga ytor på skidan är glidzoner och där ska ingen burkvalla, klister eller tejp sättas!

Anledningen till att du ska sätta tejpen i klisterzonen är att tejpen är lite tjockare likt klister och för att inte ditt glid ska påverkas. Du kan behöva justera längden på tejpen senare om det är så att det tar i när du åker eller om du får bakhalt.

Var noga med att rengöra fästzonen ordentligt med vallaväck för att ta bort smuts som kan göra att tejpen lossnar. Låt det torka och rugga sedan upp sandpapper som du har runt en kloss för att få jämt tryck. När du ruggar fäster tejpen och sitter kvar.

Dra ut tejpen och låt bli att lägga den i spåret i mitten. Gnugga ordentligt med skrapan som följer med. Dra sedan av skyddspappret och skidorna är klara.

Skulle det visa sig att du får tjyvsläpp eller att skidorna inte riktigt fäster kan du prova att lägga på lite mer tejp framför den gamla. Skulle glidet påverkas och det känns som du fastnar i spåret kan du prova att ta bort lite av tejpen. Ta lite i taget och prova dig fram!

Glidvallningen

Se till att dina glidytor är rengjorda och mättade. Läs mer om det i mitt tidigare inlägg i skidtemat. Borsta dem med nylonborste om du behöver.

Naturkork och nylonborste ska du investera i!

Stryk gelen över glidytorna. Du behöver inte ta så mycket. Låt det orka ordentligt och gnugga sedan in ordentligt med en naturkork. Den ger lite bättre friktion och värme än en syntetisk kork. Det är just värme och friktion du behöver för att få glidet att tränga in i skidans belag. Glöm inte styrspåren!

Det går att polera med hjälp av fiberlene men kork är att föredra. Avsluta med att borsta några drag i åkriktningen med nylonborsten. Nästa gång du ska ut upprepar du proceduren.

Så där nu har du en bra enkel grund att stå på och som du kommer långt med. För du, att göra jobbet själv är både roligt och stärker självförtroendet!  Nästa inlägg om valla får du lära dig att använda burkvalla och vilka som du faktiskt behöver under en normal vinter. Det är faktiskt inte så mycket som man kan tro!

5

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: