• Home
 • /
 • Skidor
 • /
 • Vasaloppet inför tidsstraff för nedskräpning

Vasaloppet inför tidsstraff för nedskräpning

På Vasaloppets hemsida kan man läsa att de kommer att införa 15 minuters tidsstraff för nedskräpning i spåret i år. Det gäller alla veckans lopp och gäller både motionärer och eliten. Med eliten har en dialog först där varje team ansvarar för att skräpet plockas upp vid langningsställerna och som enligt arrangörerna varje team ställer sig bakom.  Vasaloppsspåret är ett naturreservat och markerna där spåret går ägs av över 900 olika markägare. Vasaloppet har jobbat i många år med miljöarbete och nolltolerans mot nedskräpning men inte lyckats nå den effekten de ville. Det har i stället ökat på senare år och därför införs den nya regeln.  De kommer att införa 7 nya skräpzoner utöver de som redan finns. Märka ut med tydliga skyltar för att underlätta för de som åker att slänga rätt. De kommer att ha kontrollanter ute med filmkamera för att se att regeln efterföljs så som de gör för att förhindra att folk skejtar.

Jag tycker att det borde vara en självklarhet att man som deltagare i ett lopp tar med sig sitt skräp eller slänger det där man får göra det. Egentligen borde man som arrangör inte behöva införa ett tidsstraff.  En tom gelförpackning väger inget och tar mindre plats än den som nyss var full. Pappmuggen man slänger ligger kvar länge i naturen, likaså flaskor som oftast syns på mtb-lopp. I ett lopp med tusentals deltagare blir mängden skärp enorm. Enligt Vasaloppet har de haft kontakt med arrangörer av de andra klassikerloppen kring nedskräpning och hur man kan jobba med det. Vätternrundan är ett exempel på ett lopp som lämnar mycket skräp efter sig. Elna skrev i somras ett inlägg om hur det såg ut när loppet passerat de områden där hon bor.

Mountainbikeloppet Grenserittet hade ett bra upplägg för att minska på nedskräpning det år jag körde det. Som deltagare fick man ett nummer att klistra på sina energiförpackningar, flaskor eller annat som man skulle slänga. Det numret fungerade som en lott och priser delades sedan ut efter målgång. Även om det inte löser alla problem med att förpackningar seglar ut ur händerna så var det kanske ändå något som minskade lite på skräpet efteråt.

Jag hoppas verkligen att det här hjälper i ledet att försöka göra Vasaloppet mer miljövänligt och att vi som deltagare i olika motionslopp tänker till före vi kastar något i naturen. Och att vi undviker så långt det går och inte enbart för att någon kontrollerar att vi gör rätt och att vi riskerar att få tidstraff.

Vad tycker du om den nya regeln och kring nedskräpning?

vasaloppet nedskräpning

Från Öppet spår för något år sedan. På tal om skräpzoner. 

1

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

10 Comments

  • Helena Enqvist

   januari 17, 2017 at 17:56

   Nej det är ju inte det, även om det finns fler kontrollanter slängs det ändå. Men den nya regeln kanske får någon att tänka till en extra gång i alla fall och det är ju ett litet steg framåt.

   Svara
  • Helena Enqvist

   januari 17, 2017 at 17:54

   Nej precis! En nummerlapp gör inte det även om många tror det. Det är ju inte bara de större loppen som drabbas av det här, bara efter det lilla byloppet på cykel i Vemdalen låg det kvar förpackningar.

   Svara
 • Helena

  januari 17, 2017 at 17:20

  Håller med, tråkigt att det ska behövas. Men samtidigt starkt från Vasaloppets sida att man inte tycker att det är ok. Egentligen nedskräpning över lag på lopp är katastrof. Under ett löplopp som jag deltagit i finns det stor risk att halka på bananskal eller div plastmuggar… någon måste ju städa också..

  Svara
  • Helena Enqvist

   januari 17, 2017 at 17:51

   det tycker jag med och att de verkligen försöker att få stopp på det. Det är ju det som är så tråkigt, att det sker på alla möjliga lopp. PRecis, och hur städar man tex ett nio mil långt skidspår där det med sannolikhet kan snöa över innan man hinner?

   Svara
 • Tobbe

  januari 19, 2017 at 07:48

  Låter klokt men också skrämmande att det skall behövas.. men som cyklist vet jag ju också att det kan vara lätt hänt att tex en gel ramlar ur fickan om man tar upp något eller att en flaska faller ur hållaren på ett stökigt parti, som man kanske upptäcker någon kilometer senare. Nu kanske detta riktar sig främst till skidåkningen men ser man till cyklingen så ligger det många ”15 minutare” längs vägen.

  Bra skrivet som alltid!
  Tobbe recently posted…Switch Cycling Club?My Profile

  Svara
  • Helena

   januari 19, 2017 at 08:55

   Jomen visst är det så att det faktiskt tappas saker utan att det är meningen, det händer ju, även på skidlopp och det är en annan sak. Men det är ju när man medvetet slänger, eller utan att tänka sig för. Det gör ju det. Det är ju även små lopp som det kastas saker, i bland kan man se vart det har tävlats.

   Tack Tobias!

   Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: