Tjugonionde april och sista skarskejten

I torsdags morse ställde vi klockan lite extra tidigt. Vi hade bestämt när vi åkte ned till stugan dagen innan att ta tillvara på den allra sista chansen att få skejta på fjället på skaren för det här året. Det skulle vara minusgrader och nästan vindstilla och en chans tråkig att missa. Vi skulle mellanlanda i stugan på väg ned till Dalarna. Jobba från stugan på torsdagen och åka vidare på eftermiddagen. En tidig morgon skulle inte göra så mycket. Sova hinner man göra en annan gång resonerade vi.

Strax före sex packade vi ur skidorna i bilen uppe vid Storhogna Höfjällshotell och knäppte på oss skidorna. Solen kämpade bakom molnen och det var ett par minusgrader. Framför oss låg en nästan orörd pistad högfjällrunda och uppe på platån fjället att skejta på. Vi tog upp i lugnt tempo och vek sedan ut mot Märkestenshogna så som vi gjort ett par gånger i vinter.

Under våra skidor en alldeles perfekt skare med ett tunt tunt lager nysnö. Himlen var lite mörk och lila över fjällen och solen bakom molnen skapade ett fint ljus. VI sa till varandra att det var helt otroligt fna förhållanden så här sent i april. Vi åkte ockås långa stunder i tystand. Verkligen njöt av den allra sista turen på fjkället med skidor på för i vår.

Vi såg rip- och rävspår i det tunna lagret av nysnö. Skrämde upp en ripa ur en buske och såg hur den flög i väg. Så svår att få se. Vi rundade fjället och kom ned mot Samevistet. Såg hur det kom in lite flurig snö från Vemdalshållet.

Vi vek in på Högfjällrundan en sista gång och jag konstaterade att den nog inte varit i bättre skick någonsin under vintern. Perfekt grepp och snön bjöd på bra glid. Bakom oss kom det in mer snö och moln och vi var glada att vi kommit ut så tidigt som vi gjorde och fick en sista fin morgon på fjället.

Strax efter 7 la in vi in skidorna i bilen ovanpå våra cyklar med sommardäck på. Kontraster. Sådana som gör livet intressant!

Tänk ändå vad många gånger jag sa hejdå till skidsäsongen. Och tänk att jag trots allt den tjugonionde april tjugotjugoett fick skejta på skaren en sista gång!

4

One Comment

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: