Det är aldrig försent att börja träna!

Denna härliga syn mötte mig i morse när jag klev in på Fristilen. Det påminner om att det aldrig är för sent att börja träna. Inte heller att det finns åldersgränser!
Det är det som gör gymmet där jag häckar till just vad det är, det lilla gymmet med det stora hjärtat! Blandningen av alla, gamla som unga, alla är välkomna.

En snabb googling och ser man att de flesta större gymkejdor erbjuder seniorträning. De har fattat grejen! Här spelar träningsanläggningarna en stor roll. Att röra på sig regelbundet är ju lika viktigt när man blir äldre, kanske ännu viktigare för att behålla muskelmassa, förhindra fallskador, förebygga fallolyckor och öka sin rörlighet. Jag tror också att träningen spelar en stor social roll, nätverket krymper ofta i äldre ålder, det är svårare att ta sig ut och många blir allt mer isolerade. En meningsfull tillvaro är viktigt, likaså att få vara del i ett sammanhang, oavsett ålder eller funktionsnedsättningar. Det går lika bra att delta om man sitter i rullstol eller som ovan, kommer med sin rollator. I förlängningen kanske det betyder att man som äldre blir minre beroende av stödinsatser i hemmet, vad vet jag?

På tal om den sociala aspekten, hos oss bjuder gymmet på kaffe efteråt vilket gör att många stannar kvar och pratar en stund. Hatten av!

Min svärmor är ett krutpaket, 80 år gammal och nästan mer rörlig än mig. Viker i hop sina ben i soffan som vilken femåring som helst. Hon håller i gång utifrån sina förutsättningar och ni minns ju att hon simmade tjejsimmet i somras! Hasse nämnde det i ett tidigare blogginlägg när både hon och svärfar gått i mål på stavgångsvasan. Hon har bland annat jobbat som cyklande brevbärare, alltid varit ute i friska luften, ätit gott och tar ett glas vin då och då. Ett framgångsrecept?

Så jag lovar mig själv att om 50 år står min rollator parkerad i gymmets entré, själv återfinns jag i gymmet med färgglada kläder.

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

4 Comments

 • LinaTriathlet

  oktober 25, 2012 at 12:38

  Vilken energiknippe till svärmor, härligt! 🙂

  Bra med gym som erbjuder seniorträning, det behövs! Bra för skelett och hälsa!!

  Jag lovar också mig själv att om 50 år kommer jag fortfarande befinna mig i träningsbubblan 😉

  Svara
 • Karin

  oktober 25, 2012 at 13:03

  Som jag hoppas att man kommer bli en sån där krutgamling som kan hålla igång livet ut. Det vore livskvalitet! Finns många studier som visar på att styrketräning är av godo även för de riktigt gamla.

  Svara
 • emmastankarivardagen

  oktober 25, 2012 at 15:18

  Så roligt att se äldre som mår bra tillsammans! När Zumban jag tränar höll till på solliden så hände det att vi hade åskådare från boendet där, någon försökte t.o.m att ta några steg 🙂 sedan var det även vanligt att föräldrarna till förskolebarnen fick dra dem ifrån oss. va ju så spännande att få se oss röra oss till musiken 🙂

  Svara
 • admin

  oktober 26, 2012 at 08:57

  Lina- Härligt, bloggar vi fortfarande tror du? Tror nog du fortfarande kallar dig ironwoman och kör på som attan!

  Karin- att det vore! Kankse inte fullt så modig i skogen men rullandes på landsvägen alla gånger! Ja jag har läst en del av de studierna, sen ser jag i mitt jobb hur mycket rörelse även om det är enkla saker som promenader gör för de äldre.

  Emma- Vad härligt! Dags att inför lite zumba på boenderna kanske?

  Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: