• Home
  • /
  • träning
  • /
  • Svar på frågor – det är inte försent nå dit man vill

Svar på frågor – det är inte försent nå dit man vill

img_4822-1

Tänker att den här bilden får illustrera blogginlägget i dag, att jag skulle lära mig downhill och gjorde det. Om att det i min mening aldrig är försent att lära sig nya saker, att man kan gå hur långt man vill! Foto:Hasse Gustafsson

Hej! Jag grubblar inland över om jag har någon chans att få kroppen dit jag vill (styrka, kondition, teknik), eller om jag helt enkelt började försent. Har förstått att du började med MTB och så rätt sent, hur såg din grundfysik ut? Jag ägnade mig liksom åt allt annat än träning fram till jag var typ 24, hur långt tror du att jag kan gå?

Frågan och tankarna kommer i från Mira.

Om jag börjar med första funderingen från Mira, om hur min grundfysik såg ut. Hon har alldeles rätt, jag började att cykla mountainbike sent. I september 2008 lånade jag min dåvarande sambos mountainbike ett par gånger och provade att cykla i skogarna runt Genvalla där vi då bodde. Jag hade sagt när han köpte en mountainbike att jag aldrig någonsin skulle köpa en själv och än mindre cykla i skogen. Jag var landsvägsråtta. Jag bloggade faktiskt om en av de där turerna och den där vurpan jag skriver om tänker jag fortfarande på när jag numer tar mig lätt upp för backen utan att trilla bakåt. Jag köpte min första ”riktiga” mountainbike hösten 2008 och cyklade lite sporadiskt i skogen. Mestadels av min cykelträning gjorde jag på min racer. Det var först 2012 som jag började cykla mountainbike mer regelbundet och det året som jag bestämde mig för att börja tävla i Långloppscupen. Då var min grundfysik riktigt bra. Jag började cykla racer 2007 och hade många år med regelbunden stor andel träningstimmar på cykel. Dessutom varvade jag cykling utomhus med spinning inomhus och skidor vintertid. Innan 2007 sprang jag lite, gymmade en hel del och gick på gruppträningspass. Jag var långt i från så stark och uthållig som jag är i dag.

När jag skulle köra min första mountainbiketävling insåg jag att kondition, styrka  och mina starka landsvägsben inte alls räckte så långt som jag trodde. Det var en helt annan sak att köra runt 7 mil på en racer jämfört med att skumpa omkring i skogen med riktigt dålig teknik. Jag var helt knäckt efteråt. Mör i hela kroppen men så pepp på att lära mig mer teknik och kunna köra mer effektivt. Då var jag 32 år. Nu fyra år senare har jag lärt mig oerhört mycket och har blivit riktigt bra tekniskt i skogen. Det har gjort att jag kör mer energisnålt och behöver inte brotta mig fram på stigarna och kan i stället se till att använda allt stök för att skapa fart.

På frågan om Mira har börjat försent vill jag säga nej! Självklart är det ju bra så tidigt man börjar med en specifik idrott om man vill ända upp i toppen av sin idrott men det kanske inte är syftet? Det är aldrig försent att börja träna. Faktum är att många av de riktigt duktiga tjejerna i min sport, mountainbike är lite ”äldre”. Se på Åsa Erlandsson, Sandra Backman, Nellie Larsson och Jennie Stenerhaag. Fyra grymma tjejer som alla är över 35 år. Som fortfarande utvecklas och är i toppen av den svenska mountikbikeeliten.

Ett annat exempel är min sambo Hasse som i vuxen ålder bestämde sig för att lära sig åka slalom. Nu efter 5 år åker han svarta pister. Han gav sig tusan på att klara av det.

Jag tror att det är man själv som sätter gränserna för hur långt man kan gå. Om man vill, har ett tydligt mål och lite jäklaranamamma kommer man långt. Samtidigt kanske man också ska tänka realistiskt och inte skynda på. Låta det ta tid. Det är lätt att vara ivrig i början och lika lätt att ge upp när man inte tycker att man utvecklas så fort man vill. Men tänker man lite mer långsiktigt och låter utvecklingen ta tid så blir man bra!

8

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

2 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: