Gör en egen TRXEftersom jag är en snåltarm blir jag glad när jag kan spara lite pengar. Extra roligt om jag samtidigt får pyssla lite. 

Jag tränar ju för det mesta med hjälp av min egen kroppsvikt. Jag vill att det ska vara så enkelt som möjligt och syftet med min styrketräning är inte att bygga en stor muskelmassa utan stärka bland annat bålen och göra min kropp uthålligt stark. Ju färre redskap desto bättre.
Ofta tränar jag styrka i stugan under vintern. Tar det som finns till hands. Stugfys kan vara roligt och varierande.

TRX har jag har varit nyfiken på länge. Ett ypperligt sätt att träna enkelt och effektivt på tänker jag mig. Lätt att ta med. Dock har det saftiga priset på runt 1500-1800 kr för ett set känts lite i överkant. Framförallt bara för att prova. Lite mycket pengar att lägga ut om det inte är så bra som jag vill tro.

Tänk vad bra Youtube är sådana här gånger. En snabb sökning senare hittade jag hurtig amerikan som på ett enkelt sätt visade hur man enkelt gör en egen. Jag gick i gång direkt. För hur svårt kan det vara att fixa ett spännbandsredskap liksom? Inte det minsta faktiskt.

Inventerade hemmet på grejer och gjorde ett snabbt besök på den där butiken där alla herrar i övre medelåldern spenderar mycket tid.

Vad behöver du då?

Snyggt hopprep? Färggrannt i alla fall.

3 spännband i valfri färg. Jag köpte två stycken 3,5 meter långa och en 5 meter lång. (Det sistnämnda blev lite för långt) De två kortare är de du håller i, den långa som du använder att sätta fast din TRX. Se till att spännbanden håller för din kroppsvikt. De här har en bärvikt på över 500 kg och extra starkt lås. Det borde hålla!
Ett hopprep. Jag hittade inget vanligt rep på metervara så det fick bli ett klatchigt hopprep i stället. Det kommer att vara de öglor du har fötterna i. Du kommer att använda väldigt lite rep så köp inte det längsta du hittar.

Den som spar han har, i detta fall perfekta handtag!

En karbinhake. Kostar inte många kronor på en byggaffär. Se till att ha en karbinhake som är av god kvalite. Vi hade några över?! 
Handtag. Eftersom vi jagar gram på våra cyklar har vi ett par grepp över som kommer till användning nu. Det funkar lika bra med plaströr eller varför inte de handtag som följer med hopprepen? För bättre och skönare grepp kan du använda tejp som man lindar hockeyklubbor med eller något i den stilen.

Hur gör du?
Superenkelt! Här finns ett gammalt inlägg från Sara (Träningsglädje) som beskriver det hela på ett enkelt sätt! (Hon bloggade om detta 2012 så jag är hopplöst efter i träningsvärlden haha)
Eller så tittar du på det här klippet med den där hurtiga amerikanen som jag hittade inspiration i från.

Faktiskt lite fint.

Jag fick be om lite hjälp med knopen. Hasse hade mer scoutkunskaper än mig. Men efter lite träning och ett par svordomar senare fick jag till en stark knop som jag sen ”gömde” i mina fina handtag. Ska jag träna med stil ska jag göra med cubehandtag!

Jag kommer att justera längden. Mina spännband var i det längsta laget. Jag får helt klippa lite och justera så att det det lagom långt.

Något såndant här ser det ut.
Kanske inte lika flashigt som orginalet men det funkar förträffligt för mig.

Voila! En alldeles egen TRX för nästan ingenting! Jag betalde 133 kr för allt utom handtag och karbinhake. Handtag kunde jag ha tagit de som följde med hopprepen. En karbinhake kostar runt 30 kr.

Skulle du nu tycka att det var riktigt bra det här och vill satsa några kronor kan du ju köpa en. Jag nöjer mig med min egen tillsvidare.

Kanske du sitter inne med något bra träningsrelaterat pyssel? Dela med dig av det!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

6 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: