• Home
  • /
  • träning
  • /
  • Nattvasan och Nordenkiöldsloppet- höstens träningsfokus

Nattvasan och Nordenkiöldsloppet- höstens träningsfokus

höstens träningsfokus

Den här bilden väcker så många minnen. I det där ögonblicket kände jag mig liten och osäker. 20 mil av skidor framför mig.

Vi fortsätter så som vi gjort i snart ett år i nätverket Bloggar om Hälsa och skriver inlägg på ett särskilt tema varje vecka. Vi har under sommaren haft uppehåll och jag har saknat de här återkommande temainläggen. Det är roligt att få ett givet tema att fundera kring, att vinkla det utifrån sitt perspektiv och få ta del av andra tänker. Mina inlägg har också fått många kommenterar från er läsare  och eran syn eller tankar kring temat. Det har jag verkligen uppskattat. Det har också varit intressant att läsa vad mina bloggkollegor har skrivit, vi är trots allt en salig blandning människor med olika sorters träningbloggar. Så vi kör väl höstens första temainlägg och lägligt handlar det om kommande träningsfokus. För jag hade faktiskt redan skissat på det här inlägget under sensommaren men inte riktigt samlat i hop trådarna. Ett ypperlig tillfälle nu.

Träningsfokus denna höst

Jag kommer att göra det igen. Strax innan målportalen i Jokkmokk efter 20 mil på skidor och med luftrör som gett upp att jag aldrig skulle göra om det. Det var häftigaste jag gjort och att toppa det gick inte. Efter ett par dagars distans och den här filmen bestämde jag mig för att göra om det. Den här gången tillsammans med Hasse. Jag vill helt enkelt åka 22 mil som den ursprungliga bansträckningen skulle landa på. Jag skrev också i racereporten om att jag ville åka igen.

Lite kaxigt uttryckt kommer vi att värma upp med det här loppet. Det som fick mina hår att resa sig på armarna när nyheten kom. Det som fick mig att gå i gång så pass att jag tittade på filmen om och om igen nästan hela dagen. Att få skejta i pannlampans sken mellan Sälen och Mora kommer att bli så otroligt häftigt. Att dessutom göra det i ett lag tillsammans med Hasse kommer att bli en av vinterns höjdpunkter.

Planeringen

Jag brukar skissa upp träning inför kommande vinter på hösten. I bland väldigt noggrant i en kalender. Men jag följer sällan min plan fullt ut. Det är mer som en ram där jag tar många steg utanför.  I höst kommer jag ha kvar den ram som jag tränat utifrån under sommaren. En enkel plan som visat sig vara bra för mig. Enkelt förklarat;

  • Lugna pass med låg puls. Distanspass helt enkelt.
  • 1-2 intervallpass per vecka.
  • Styrketräning i den form jag brukar, dvs cirklar om 20 minuter 2-3 gånger i veckan.
  • 1-2 vilodagar.

Eftersom jag inte ska instrurera spinning eller heller träna det måste jag ändå hålla mina cykelben igång. Planen är att försöka få till ett mer stirkt cykelpass varje vecka. Om det blir utomhus med pannlampa eller på min trainer återstår att se. Jag kommer att cykla ute långt in på hösten och fortsätta att cykla varje fredagsmorgon hela vintern igenom. Men än så cyklade jag inte i vintras och det räckte gott och väl för att cykelformen skulle vara god den här sommaren.

Men största fokuset fram till Nattvasan och sedsan Nordenskiöldsloppet kommer att vara styrketräningen och stakträning. Massor av stakträning. Jag har sagt så många vintrar att jag verkligen vill satsa lite extra på skidträningen. Inte för att jag inte åker skidor för det för det gör jag. Så pass mycket att jag får lite dåligt samvete över att cyklingen uteblir. Jag tänker mer på att bygga upp styrkan igen. Ge den lite extra utrymme och träna mer stakning i år. Innan snön kommer inomhus på stakmaskinen och sedan ute. Lägga in lite fler tuffa skidpass den här vintern och inte enbart att åka runt och titta på ulliga granar i timtals.

Jag vill helt enkelt vara så förberedd jag kan inför Nordenskiöldsloppet. Vara starkare och tryggare på startlinjen. Nu har jag mer än 50 dagar på mig att förbereda mig jämfört med i fjol. Nattvasan kräver förberedelse den med. Men jag är inte särskilt orolig över att inte klara det. Jag har visserligen aldrig skejtat så långt som 9 mil men jag kan bansträckningen i sömnen och har åkt 20 mil på ett par skidor. Jag skejtar ungefär hälften av de skidtimmar jag lägger ned på en vinter och det längsta passet har landat på strax under 5 mil.

Ett nyckelpass jag la in ett par gånger inför Nordenskiöldsloppet och som gav mig mental styrka var 4 timmars stakning. Varken mer eller mindre. De passen kommer jag även att köra under vintern och förhoppningsvis lägga till ett ännu längre pass ett par gånger innan det är dags.

Men innan hösten är här på allvar väntar många kravlösa timmar på cykeln, i fjällen och på hemmaplan. Happyrides med lera långt upp över knäna och ett par vändor på utvalda stravasegment innan dubbdäcken åker på. Trots en klar bild av hösten och vinterns träning är det jätteviktigt för mig att behålla glädjen i det jag gör. Även om det i bland är jobbigt och slitsamt och tråkigt i stunden älskar jag rörelsen, att känna pulsen och den kortvariga smärtan när jag tar i. Älskar känslan efteråt när endorfinerna rusar och leendet är brett. När kroppen är trött. Det oavsett om det sker på cykeln eller på skidorna.

Är du nyfiken på hur Maria tänker kring sitt fokus i höst? Hon skriver om en gemensam nämnare- stress och hur viktigt det är att prioritera sig själv. In och läs hennes inlägg,

Camillas fokus ligger på viktiminskning och hur hon med löpning, kost och crossfit ska nå sina mål. Hennes inlägg kan du läsa här.

Vad har du får fokus i träningen i höst? Eller du kanske inte har några särskilt fokus eller mål? Berätta gärna!

0

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

23 Comments

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: