Läsarfråga- skidor eller cykel

Om du fick välja mellan att endast åka skidor eller cykla, vad skulle du välja då och varför?

Frågan kommer i från Helena och är så svår att svara på. Jag tänkte på den för några helger sedan och sa till Hasse att just där och då skulle jag välja skidor alla dagar. När träden var ulliga av snö och föret så bra det bara kunde bli. När det liksom spratt i kroppen av att äntligen få dra ned kall luft i lungorna, få glida fram ljudlöst och andas vinter.

Jag väljer skidor när december- och januariljuset är så där blekt rosa och kylan biter i kinderna. När jag är nästan alldeles ensam i spåret och bara pistmaskinen varit ute. När kroppen får jobba och timmarna läggs bakom mig.

När vårvintern kommer och solen börjar värma. Kalla nätter som ger fin skare på fjället och det går att skejta dit nästan pekar. Då kroppen är som allra skidstarkast och våfflan på Jakstugan blir belöningen efter klättringen upp via vesselspåret har sugit musten ur kroppen. Då väljer jag skidor.

veckans träning

galet bra

Frågar du mig vad jag väljer i slutet av april skulle jag säga cykel. När vi precis har tagit den första rundan utomlands på racern och jag är salig. När jag tänker att jag bara ska cykla i solsken på samla hjul. Eller när jag får ta av vinterdäcken på mountainbiken och kan köra den första rundan på stig. När allt känns så lätt och roligt och hela sommaren ligger framför mig. När det känns att vinterns skidåkning har gett starkt hjärta och lika starka lungor och cykelbenen ändå har kvar samma styrka. När Happyride-turerna blir allt fler och alla är så där vårglada, som kor på grönbete. Då väljer jag cykel utan att blinka.

Eller när tävlingssäsongen börjar och jag får nåla nummerlapp. Känna pirret i startfållan och benen levererar kraft. När det finns flow och tekniken stämmer. När jag jagar mina egna tider i skogen för att bli lite bättre varje gång och för att sedan utforska fjället i stigcyklarshorts och kaffe i ryggsäcken. När jag känner att jag tar mig fram överallt på cykeln och har hittat några nya stigar. Då väljer jag cykel.

IMG_1499

En av de fina stigarna bredvid flygplatsn upp till Försö Kyrka. Foto: Hasse

Jag skrev ett inlägg för något år sedan, Det här med lite cykel och mycket annat.  Om hur jag tänkte kring att välja bort cykling utomhus vintertid till förmån för skidor mitt i en tävlingssatsning.

Men så tänker jag efter lite grann. Hur kommer det sig att jag år efter år fortfarande känner en stor glöd för cyklingen och verkligen längtar efter den så fort snön börjar tina? Hur jag årets alla månader fortsätter min träning och inte tappar styrka eller kondition under årets mörka månader? Oavsett om jag tävlar eller bara tränar för att det är roligt? Och hur kommer det sig att kroppen är van att arbeta under längre tid även i januari och februari och fortsätter att utvecklas varje sommarsäsong?

För att jag genom att variera mig under vintern håller motivationen uppe. Jag gör något annat som jag tycker så otroligt mycket om. Jag tillbringar många timmar och mil i spåren på skidor. Distanspass efter distanspass på helgerna. Hjärtat blir starkare och jag underhåller den styrka och kondition jag har under sommaren. Jag tar en liten paus på hösten och drar ned på träningen för att få vila. Börjar sedan bygga grunden igen.

Så som jag skrev då tänker jag i dag. Att det ena ger det andra och att byta träningsform är bra för motivationen. För frågan är om jag skulle ha samma sug efter cykel när våren kommer om jag inte åkte skidor under vintern? Jag vet inte men jag tror inte det.

Jag väljer skidor vintertid för kunna få långa distanspass. De som jag saknar när oktober och novembermörkret lägger sig och motivationen eller tiden för att cykla ute inte finns. Jag skulle inte sätta mig på trainern eller spinningcykeln i flera timmar.

Det fina är att jag faktiskt inte behöver välja mellan det som jag gillar allra mest. Jag får chansen att ta tillvara på vintern på bästa sätt och att inte åka skidor när jag bor i vinterland skulle bara vara dumt. Till skillnad från när jag skrev inlägget för något år sedan vintercyklar jag. Inte mycket, inte långa distanspass men jag är ute ett par dagar i veckan. Det räcker för att underhålla min cykelform och motivation. Men det är klart, skulle jag tävla på en högre nivå och bo där det inte finns någon snö. Då hade jag cyklat mer och kanske tröttnat på det.

För träning ska vara rolig. För mig ska den även ge mig upplevelser och helst av allt göras utomhus. Jag vill ha variation, det mår min kropp bäst av. Så Helena, jag kan och vill inte välja!

2

Endorfinberonde träningsnörd, mamma och fjällräv och som driver en av Sveriges största cykelbloggar. Cyklar skog, fjäll och landsväg och trivs allra bäst i stigcyklarshorts med kaffetermos i ryggsäcken. Tävlar i MTB och åker skidor vintertid.

One Comment

  • Emmelie Isaksson

    juni 21, 2017 at 07:36

    Tack så mycket för att dela sådan proffsig post. Detta är en de mest användbara artikeln för mig. Jag har lärt mig massa tänker i denna webbplats. Jag kommer bokmärke din webbplats och ta feeds dessutom? Jag är nöjd att söka ut många bra information här inom gällande tack för delning. Vänligen hålla slik. Tack igen.

    Svara

Lämna ett svar

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: